Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кг заквасена сметана
200 гр. мед
140 гр. масло
2 ч.л. сода бикарбонат
400 г захар
4 яйца
800 мл кондензирано мляко
5 опак. втвърдител за сметана
Начин на приготвяне:
Медът и маслото се загряват на котлона и малко преди сместа да заври, се сваля от котлона. Разбърква и се добавя содата бикарбонат. След това се слага захарта и сместа отново се разбърква.
Отделно се разбиват половината яйца. Добавят се към медената смес и се слага на слаб огън, като се бърка непрекъснато. Когато захарта се разтопи, съдът се сваля от котлона.
Горещата смес се прехвърля в купа и на части се добавя половината брашно, като се бърка непрекъснато.
Получава се меко и леко лепкаво тесто. Доомесва се върху набрашнен плот. Оформя се на руло и се нарязва на 12 части. Оформят се на топки и се покриват с фолио.
След като втасат леко, всяка топка са разточва. С ринга се реже нужния размер блат за тортата. Оформените блатове се надупчват с вилица.
Пекат се един по един в загрята на 175 градуса фурна за 5 минути. след това се оставят да изстинат. Поставят се един върху друг и се покриват с фолио. Оставят се да престоят за 1 вечер.
Приготвя се кремът, като заквасената сметана се разбива с миксер заедно с втърдителя. На части се добавя вареното кондензирано мляко. Кремът се разбива на първа степен на миксера, за да не стане прекалено рядък.
В чиния за торта се редуват блат и крем, и така се сглобява цялата торта. Тортата се декорира по желание, например с натрошени бисквити или орехи.
Оставя се за 1 вечер в хладилник, за да се напоят блатовете и тортата да стегне.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Суетната
10:31 31.08.2021
2 гост
11:39 31.08.2021
3 Лана
23:13 31.08.2021
4 Лана
23:15 31.08.2021
5 Този коментар е премахнат от модератор.