31 Август, 2021 10:05 4 967 5

Рецепта на деня: Торта "Медовик"

  • торта-
  • мед-
  • сметана-
  • крем-
  • медовик-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Класическа руска торта с много блатове, меден и сметанов крем

Рецепта на деня: Торта "Медовик" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 кг брашно

1 кг заквасена сметана

200 гр. мед

140 гр. масло

2 ч.л. сода бикарбонат

400 г захар

4 яйца

800 мл кондензирано мляко

5 опак. втвърдител за сметана

Начин на приготвяне:

Медът и маслото се загряват на котлона и малко преди сместа да заври, се сваля от котлона. Разбърква и се добавя содата бикарбонат. След това се слага захарта и сместа отново се разбърква.

Отделно се разбиват половината яйца. Добавят се към медената смес и се слага на слаб огън, като се бърка непрекъснато. Когато захарта се разтопи, съдът се сваля от котлона.

Горещата смес се прехвърля в купа и на части се добавя половината брашно, като се бърка непрекъснато.

Получава се меко и леко лепкаво тесто. Доомесва се върху набрашнен плот. Оформя се на руло и се нарязва на 12 части. Оформят се на топки и се покриват с фолио.

След като втасат леко, всяка топка са разточва. С ринга се реже нужния размер блат за тортата. Оформените блатове се надупчват с вилица.

Пекат се един по един в загрята на 175 градуса фурна за 5 минути. след това се оставят да изстинат. Поставят се един върху друг и се покриват с фолио. Оставят се да престоят за 1 вечер.

Приготвя се кремът, като заквасената сметана се разбива с миксер заедно с втърдителя. На части се добавя вареното кондензирано мляко. Кремът се разбива на първа степен на миксера, за да не стане прекалено рядък.

В чиния за торта се редуват блат и крем, и така се сглобява цялата торта. Тортата се декорира по желание, например с натрошени бисквити или орехи.

Оставя се за 1 вечер в хладилник, за да се напоят блатовете и тортата да стегне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суетната

    3 0 Отговор
    Разбрахме се вече, тортите са моето вдъхновение....!
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    А другата половина от яйцата къде остана?
  • 3 Лана

    1 0 Отговор
    За какъв втвърдител става въпрос в рецептата?
  • 4 Лана

    0 0 Отговор
    Аз използувам готови блатове, но кремът винаги ми се получава малко рядък, което не е Ок.9272
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.