Last news in Fakti

4 Септември, 2021 19:14 7 104 18

Определиха каква е безопасната доза кафе на ден

  • кафе-
  • доза-
  • здраве-
  • безопасна-
  • инфаркт

Възможно е, ако човек прекали с кафето, да наруши дневния си режим

Определиха каква е безопасната доза кафе на ден - 1
Снимкa: Shutterstock

Кафето е една от любимите напитки на милиони хора по цял свят. С нея обаче съвсем не бива да се прекалява, тъй като тя може да има и негативно влияние върху цялостния ни организъм. От дълго време насам се спори дали кофеинът е вреден за човека и коя е безопасната доза кафе на ден.

Днес учени са категорични с отговора си и съветват да не прекаляваме с горчивата напитка, ако не искаме да навредим на здравето си. Три чаши на ден е безопасната доза кафе. Това количество кофеин е достатъчно, за да стимулира човешкия организъм. Не е желателно обаче кафе да се пие преди сън, защото може да доведе до безпокойство и избухливост.

Възможно е, ако човек прекали с кафето, да наруши дневния си режим. Според експертите кофеиновата напитка задължително трябва да се консумира в компанията на чаша вода. Ще споделим още нещо за кафето, към което е добре да се придържате.

Още преди години стана ясно, че ако заместваме сутрешното си хранене с кафе, то бихме могли да предизвикаме здравословни проблеми, свързани с жлъчно – чернодробната система. Хората, които страдат от високо кръвно налягане, също не е препоръчително да пият кафе. Ако прекалят с кофеина, това може да доведе до инсулт или инфаркт, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    14 3 Отговор
    Кой!?!? Кой определи, ма фитко?! Имена, рожденни дати и местоположение! Веднага! Учени! Толкова не определящо звучи. Три чашки! Да ти имам и научния интерес към…. междукрачието.
  • 2 Виталия Ражнатович

    8 4 Отговор
    Моята доза кафе е 6-7 на ден от 1996. Хич ми не дреме учените! глупаци как се произнасят.
  • 3 Суетната

    9 2 Отговор
    Казвала съм, че кафето го пиех на място на вода, вече не мога, поради старост, но когато видя, турските актьори, които уж пият по голяма чаша кафе, ми се ,, приисква,, и аз така да, си отпивам, според мен, една чаша една достатъчна, независимо от дозата....!
  • 4 БАБА ЦОЛА ОТ ЧЕРНООЧАНЕ

    7 3 Отговор
    ЕЕХ КАКВО ВИЕТНАМСКО И ЛЕБЛЕБИЯ КАФЕ ИМАШЕ КОГАТО ГИ НЯМАШЕ ...240 РАЗБОЙНИКА 😁😁😁Това метафорично,ИНАЧЕ ЗА БАРОВЦИТЕ ИМАШЕ НЕС КАФЕ ОТ„ КОРЕКОМ”👍👍
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пиещ

    5 1 Отговор
    КАФЕ,.. нима това което ни сервират по заведенияте е,..или онова от супермаркетите,.. Идете във ВИЕНА, или в арабските страни да пиете истинско кафе...от нашето и 10 чаши да изпиеш, най-много после да взимаш лопедиум

    Коментиран от #7

  • 7 Виталия Ражнатович

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "пиещ":

    1995-1996 пиех Арабика тук! Омекваха ми коленете, кафе трепач😵. За чий хй да ходя у други дръжави? Аз обичам☺България
  • 8 Чаши ли

    3 0 Отговор
    То чаши всякакви...

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Фитнесгуро

    5 0 Отговор
    Дозата е едно качествено кафе лично направено сутрин с козе мляко 1 към 1 за мъжете.Козето мляко подсилва импотентноста и не дразни стомаха.Чистото кафе дразни.Следобяд може още едно по необходимост,но по-слабо към 5-6 часа също с козе мляко и едно баниче домашно производство,като духовна подкрепа и стимул.Който има здрави нерви може да удари следобедното кафе вечерта 1 час преди лягане.По този начин ободрява организма и спи без да сънува кошмари.Кафе може и преди секс и след секс важното е да избягвате пушенето.Който не прави секс едно кафе само сутрин докато чете тъпите новини онлайн.Кафето стимулира черния дроб да се освобождава от отровите.Моята тъща е на 95 и всяка сутрин пие кафе понякога и следобяд.Вечерта ляга към 10.00 и сутрин става към 8.00
  • 10 Фитнесгуро

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чаши ли":

    Чашата е 200гр.Половината е с кафе а останалата с козе мляко.Всяка сутрин след като го изпия правя по 100 лицеви опори и 20 набирания.Така ми започва деня.Аз съм на 55

    Коментиран от #18

  • 11 Виталия Ражнатович

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чаши ли":

    Консумирах арабика чисто! Млякото разваля вкуса, а козето направо смърди и организмът ми го отхвърля
  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    Безсмислена статия, даже не е пълнеж
  • 13 Вуте

    4 0 Отговор
    Я кафе не пием. Още от малък карам на пърцуца и много съм си добре. И никога по една чаша, защото на един крак не се ходи ще се спънеш.
  • 14 Капиталист

    3 0 Отговор
    Първо кафе сутрин към 5 ч Капсула,късо без захар. След час,ако немам работа си доспивам до седем.През деня - още две . Обичам го чисто. Млякото и Захарта само развалят вкус!
  • 15 qwerty

    2 1 Отговор
    сутрин 3 лъжици нес кафе с мляко в 330мл чаша, след това около 4-5 кайвета вече модерни - през машинка долче густо, но с номерация на макс и след това биричка за почивка
  • 16 124

    0 0 Отговор
    Според зависи силата и честота на приема, през четири часа, до седем кафета макс на ден.
  • 17 Грую

    3 0 Отговор
    Очаквах статията в края си да препоръча вместо да вредим на здравето си, да сменим следобедното си кафе с една доза ваксина- хем нещо полезно, хем безопасно! А ако почувствате болка и неразположение, това само ще ви помогне да се почувствате по-бодри и живи от всякога, а не известността от бъдещите ефекти ще повдигне адреналина ви до небесата и ще ви направи невероятно работоспособни! За жалост ефекта не продължава дълго и ще ви трябва нова доза ваксина, за щастие тя, за разлика от кафето засега е безплатна, но побързайте защото скоро се очаква да стане платена и не всички ще могат да си я позволят!
  • 18 Бай Цървул

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фитнесгуро":

    А един мармот завива шоколад в станиол