8 Септември, 2021 09:42 8 144 10

Голям празник е! Ето кой черпи

  • мария-
  • младенец-
  • богородица-
  • малка богородица-
  • празник

Днес празнуваме Малка Богородица

Голям празник е! Ето кой черпи - 1
Снимка: Shutterstock

Рождество Богородично честваме на 8 септември.

На днешният празник имен ден празнуват Мария, Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир и други.

Празник имат Мариите, които са още деца или не са минали под венчило – смята се, че е под влияние на гръцката традиция. На Малка Богородица не се върши домакинска работа.

Макар и наречен от народа ни „Малка Богородица” – вероятно заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиченце, предназначено да стане Божия майка - това все пак е един от големите празници в годишния кръг. Християните обичат и дълбоко почитат този празничен ден.
По народна традиция на него отбелязват своя имен ден момичетата, които носят името Мария.

На този ден храмов празник имат редица манастири в страната: Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и др.
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество.

8 септември се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа.
В нейно име се месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството.

Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

В повечето райони между Голяма и Малка Богородица жените не тъкат, не шият (а някъде и не месят), за да са здрави децата им.
Между двете Богородици се пресаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти — божури, перуники, люляк. Празникът Малка Богородица се ознаменува и с общоселски събори, хора, песни; обикновено покрай черкви, манастири и оброчни места, свързани с Божията майка. Някъде в нейна чест колят и курбан - овен.

Обредността, свързана с Богородица винаги притежава известни езически елементи, поради функционалната връзка на християнската светица с древните божества на плодородието и богините-майки. Рожденият ден на Богородица съвпада с раждането на новия аграрен сезон.

Ритуалните практики се определят от идеята за този прелом: те целят осигуряване на плодородие, плодовитост и здраве чрез житната и животинска жертва. Така в народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    ЧИД ИМЕНИЦИ
  • 2 дс статукво

    0 5 Отговор
    черпя всички в бг с нови избори и стар-нов късмет!
  • 3 Богомолка

    3 1 Отговор
    Много празници има през септември, 6-ти, 9-ти, 11-ти, 15-ти, 22-и, хората ще преядат и препият.
  • 4 Алфа636

    2 1 Отговор
    Борис Джонсън да почерпи!
  • 5 456

    0 3 Отговор
    Чакайте малко, малка Богородичка нали се празнува преди Голяма. Ако не се лъжа на 1.08 Голяма е на 15.08.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 постоль

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Чети, туй сляпото окато прави! Голяма Богородица се чества на 15. август и се нарича Успение на Пресвета Богородица, а днес 08 септември се чества Рождество на Пресвета Богородица и се нарича Малка Богородица!
  • 7 Анонимен

    2 0 Отговор
    Днес е 26 Август и се почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Почита се и Владимирската Икона на Пресвета Богородица и Дева Мария. Да са живи и здрави тези жени, които се казват Наталия и които имат днес Имен Ден! Да са живи и здрави всички, жени, които са родени днес!

    Празникът Рождество на Пресвета Богородица и Дева Мария не е днес, а е след 13 дни, когато 8 Септември е във вторник на 21.09.
  • 8 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Успението и Рождеството на Пресвета Богородица е през лятото, в различни месеци и дни, но под един и същ зодиакален знак - Дева. Успение Богородично е на 15/28 Август, а Рождеството Й - на 08/21 Септември. Църковната Нова Година, която е на 01/14 Септември,е между тези Две Святи за Християнството и Човечеството Събития. Днес е 26 Август/8 Септември, все още сме в месец Август, а не в месец Септември. Два дни след Рождеството на Пречистата Божия Майка, идва края на Лятото и началото на Есента.
  • 9 Анонимен

    3 0 Отговор
    Да бяхте сложили Православна икона на Рождество Богородично, на която се изобразяват Светите Родители на Пресвета Богородица и Дева Мария - Йоаким и Анна, както и Самата Дева Мария като малко, новородено Момиче, а не това римокатолическо изображение. България е Православна Държава, а не римокатолическа.
  • 10 Анонимен

    2 0 Отговор
    ОТВРАТИТЕЛНО ЗАГЛАВИЕ! КАК НЕ ТЕ СРАМ МА, СЪБИНА, ПРОСТА ПАТИЦО?