Необходими продукти:
• 6 патладжана;
• сол на вкус;
• 1 1/4 чаена чаша бял винен оцет;
• 2 1/2 чаена чаша вода;
• 3-4 скилидки чесън (обелени и нарязани на тънко);
• листата от една връзка магданоз, нарязани на ситно;
• листа мента нарязани на ситно (по желание );
• 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи;
• 1/4 зелена чушка, нарязана на ситно;
• 1-2 чаени чаши зехтин;
• 1/4 чаена чаша оцет
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват, подсушават и режат на филийки, които не бива да са повече от 7 мм дебели. Важно е да посолите нарязаните патладжани и да ги поръсите със сол. Оставете ги така за близо час, за да може да се премахне онзи неприятен и горчив вкус, заради който много хора не са привърженици на зеленчука.
След като мине това време, изстискайте добре патладжаните и премахнете излишната вода от тях. Сега идва ред на самото мариноване. Преместете зеленчуците в голям съд и ги покрийте с 1 ¼ ч.ч. оцет и 2 ½ ч.ч. вода. В купа смесете нарязаните на ситно чесън, магданоз, риган, мента, чушка и червен пипер. Преместете патладжаните при тях, като се опитвате да ги изстискате от водата и оцета. Долейте с 1 – 2 чаши зехтин и ¼ ч.ч. оцет. Разбъркайте.
Оставете така за кратко и след това разпределете зеленчуците в буркани. Притискайте ги добре, така че да можете да изкарате излишния въздух. Сложете на всеки буркан капачка с винт и съхранявайте в хладилник. След едно денонощие патладжаните ще са готови за консумация. Колкото по-дълго престоят, толкова по-вкусни ще са те, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:18 10.09.2021
2 Тва черну куче, знаеш ли го...?!
10:46 10.09.2021