12 Септември, 2021 15:04 6 115 17

Жената на Минчо Празников плаши със съд

  • съд-
  • наследство-
  • имот-
  • община трявна-
  • минчо празников-
  • съпруга-
  • цана празникова

Тя е останала без наследствен имот, след като община Трявна го е продала преди година, без да я уведоми

Съпругата на легендарния синоптик Минчо Празников - Цана, попадна в епицентъра на голям скандал. Оказва се, че тя е останала без наследствен имот, след като преди година община Трявна го е продала, без да я уведоми и без да поиска нейното съгласие, пише вестник "Телеграф".

Недвижимият имот е 1,5 дка земя в землището на село Веленци и е бил собственост на родителите на съпругата на синоптика. През 2020 г. от свои съседи, съвсем случайно, Цана Празникова с изумление научила, че имотът вече не е неин и е продаден от общината на търг на нов собственик. Тя незабавно потърсила отговор от институцията и поискала или имотът да ѝ бъде върнат, или ако сделката не може да бъде развалена, тя да получи полагащото ѝ се обезщетение за продажбата му в размер на продажната цена - 8462 лв.

Празникова, която по професия е лекар, твърди, че е представила пред общинските служители документи от Поземлената комисия в Трявна, че през 1998 г. правата ѝ за ползване на парцела са възстановени. В молбата до общината тя описала също, че имотът не е изоставен и че през годините за него са полагани грижи.

В крайна сметка въпроса за обезщетението бил отнесен към местния Общински съвет, който на свое заседание обаче отхвърлил иска на потърпевшата като неоснователен, тъй като продаденият имот не бил неин. Сега тя възнамерява да съди община Трявна заради случая, пише още изданието.

През изданието кметицата на община Трявна бе категорична, че в случая общината не е извършила нищо незаконно и че не се притеснява от заканата на Цана Празникова да води съдебно дело срещу поверената ѝ за управление институция.

"През 2003 г. държавата е прехвърлила на община Трявна всички нестопанствани или непотърсени имоти и въпросният имот, за който претендира госпожа Празникова, е сред тях. И според новата кадастрална карта, одобрена от областния управител на Габрово, имотът е общински.

Самата госпожа няма и не можа да представи пред нас документ за собственост на въпросния имот. Така че в случая няма нищо незаконосъобразно и този, който трябва да се произнесе по компетентност, е съдът", заяви кметицата Кръстева и изрази готовност при желание да бъде предоставена цялата документация по спорния казус, за да се установи истината по него и да не се създават условия за спекулации, невярва информация, клевети и клюки.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????

    14 1 Отговор
    Нищо няма да постигне! Дано името на мъжът й помогне! Имам същия случай в Сандански, само парите си пилея! Кой ударил льотаеото, ударил!
  • 2 Галина Колева,

    12 1 Отговор
    О... Не е само тя, което никак не е успокоително. Като гледам годината сме попаднали в изписана от от,, държавата,, схема. Единия имот по случайност спасихме, но другия не.
  • 3 6A13TT

    17 1 Отговор
    Частната собственост на тая територия е частна само хартия (тоалетна). Фактически е собственост на местните феодали, които се разпореждат с нея.
  • 4 Анонимен

    20 0 Отговор
    Цялата схема е на кметовете, те прибират парите.
  • 5 Gen Gurko

    23 0 Отговор
    Посегателството върху частна собственост трябва освен с обезщетение, ако ограбения собственик е съгласен, да се наказва и със затвор за виновника. Или сделката да се обявява за нищожна. Местните деребеи в общините ограбиха организирано доста потърпевши.

    Коментиран от #9

  • 6 Активист на БКП

    18 4 Отговор
    ГЕРБерска корупция и бандитизъм!

    Коментиран от #12

  • 7 Гост от село

    18 1 Отговор
    И при мен се опитаха в една община,преди години, но не успяха.... Празникова тр да съди.... Това са общиско-земеделска ОПГ - Мафия!..... Пораснахме с Минчо Празников...
  • 8 Една възрастна двойка

    5 2 Отговор
    Която не трябва да се притеснява за имоти....!

    Коментиран от #13

  • 9 един от стадото

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Gen Gurko":

    така ми отнеха имот в регулация. Под претекст, че не бил обработван. А го обработваше мой роднина, и точно преди да обере реколтата от него направо го изгонили със заповед на поземлената комисия. Реално гонят мен. Защото не съм декларилар официално, че имота се обработва. Що не взеха съседния, щото е чукар и на баир. И кой го взе, сина на арендатора. ЗЬаповед имала някаква. Не знам. Ако е някаква простотия/това е такава/ засягаща масово всички ще я обявят и по БНТ, но нещо не толкова важно/за тях, но ощетяващо такива като мен мълчат. Ходих, да си чел ми викат. Нещо предупреждение, това онова. Няма, викат. Решение. Точка
  • 10 ГЕРБ=БСП=ДПС

    11 1 Отговор
    Тoвa нe e eдиничeн cлучaй. Мoeтo ceмeйcтвo e пoтърпeвшo в някoлкo пoдoбни cучaя. Oбщинa Coфия тaкa cи e приcвoилa и e прoдaвaлa имoти нa дядo ми и прадядо ми.

    Зa двa oт cлучaитe ce cъдихмe. Eдиният cлучaй e oт комунистческо време от 1984 г.. но започнахме делото през 1991 г.. Другият, втoрият cлучaй с кражба от общината e oт 2004-2005 г, врeмeтo нa кмeтa oт CДC Cтeфaн Coфиянcки.

    И дете дела продължиха много дълго едното 17 годни. Майка ми, която го започна и дядо ми, който реално беше потърпевш починаха преди края на делото. След 17 години, не ни признаха цялата собственост на имота от около 600 кв. м., а само за половината имот. Оценката на имота и обещетението заради хиперинфлацията през 1990-те беше смешна 600-800 лева/600 000 стари лева/. Семейството ми реално беше похарчило няколко пъти повече за дела, адвокати, вещи лица ... също време и нерви. Толкова бях ядосан и отвратен, че реших, да не ги взимам тези пари подигравка с мен.

    Другото дело продължи около 10 години от 2008 до 2018 г. 3 пъти ни сменяха садията. Единия път поради майчинство. Резултат и от него също е ужасен. Трябваше да оправяме сметки по реулация с общината. И да се съдим съдим с двама наематели на общината, които са си узаконили обекти в нашия имот без наше съгласие. Единят наемател който си е построил и узаконил междувремнно обект/преместваема гражна клетка, с алуминиева догарама/ върхи имот чужда собственост. И още един собственик на барака бивш магазин построена в нашия
  • 11 Кражби без край

    11 0 Отговор
    Само този който не си е "връщал" земеделска земя, само той не знае за какви кражби иде реч. Откази за възстановяване на измислени основания и след това същата "невъзстановима" земя се появява на картата с кадастрален номер и естествено като неидентифицирана става общинска собственост и се продава на наши другари. Продава се на търг за който ти научаваш след време. Наглостта при това възстановяване беше безкрайна. Без да искам да обиждам някои мога само да кажа, че "основателите" на първите ТКЗС си "възстановиха" тройно и четворно на това което са внесли. Пак с Решения на ПК, с далавери за заменки и що ли не още. Куче влачи - диря няма. Най вероятно и конкретния случай е същия. Лапнали са имота като на неидетифициран собственик.
    Кражбите при земеразделянето са в пъти по големи от тези в приватизацията.
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    То само ГЕРБ да бяха. ГЕРБ доокрадоха това, което остана неоткраднато от предишните БКП и СДС. Крадяха активистите на 3 партии: БКП=БСП, СДС и ГЕРБ

    Моето семейство е потърпевшо от кражби на имоти в изминалите 75 години. Първо са започнали БКП/по заповед от Москва/ с кражби от прадядовците и дядовците ми. После СДС окрадоха имотите, които държавата и общините трявбаше да върнат на родителите ми. И ГЕРБ окрадоха мен. Кражбите започва именно от БКП. След като през 1944 г. крадливите руснаци и Червената армия окупирала България и слагат на власт "партизаните" на БКП.

    После с каражбите продължиха СДС. Моето семейство е много потърпевшо от кметуването на Стефан Софиянски, не от премиерстването на Иван Костов. И сега СДС се чудят защо не могат да прескочат 4% бариера за влизане в Народното събрание.

    И след БКП=БСП и СДС, дойдоха мутрите рекетьори от ГЕРБ. Които крадът, като принуждаваха хората да подписват "ДАРЕНИЯ". Така че когато им "свърши" властта. Всчико да е законно и да не може да се оспорва в съда.
  • 13 ГЕРБ=БСП=ДПС

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Една възрастна двойка":

    "Една възрастна двойка, която не бива да се притеснява за имоти"

    Те не се притесняват за себе си. Притесняват за това, че децата и внуците им, че ще останат бездомни бедняци без имоти. Притесняват се, че децата и внуците им ще са роби на върхушките на ГЕРБ-СДС, ДПС и БКП=БСП. Притесняват се, че децата и внуците им ще продължават като тях да стават жертви на самозабравили се и ненаказнани местни феодали/политици, олигарси .../.

    Коментиран от #15

  • 14 МОЖЕ БИ

    1 0 Отговор
    ще пият по една студена кладенчова вода
  • 15 Дядо, по спокойно бе

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Като се притесняваш, че кво...?!
  • 16 ПетърДънов

    1 3 Отговор
    И преди (след 09.09.) и сега (след 10.11) БКП Е МАФИЯТА !!!
  • 17 Жаноария

    2 1 Отговор
    То друго и няма, освен онези с прашните галоши и цървули....!