23 Септември, 2021 14:35 4 564 10

Учени обясниха защо не се задържа вода на Марс

  • марс-
  • вода-
  • планета-
  • космос-
  • астрономия

Размерът на планетата е ключов при задържането на вода на повърхността ѝ

Учени обясниха защо не се задържа вода на Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис посочиха нова причина за липсата на живот на Марс. Според тях планетата е твърде малка, за да задържа големи количества вода в течна форма, съобщи ЮПИ.

Когато преценяват възможността една планета да бъде обитаема, специалистите отчитат предимно разстоянието от звездата ѝ. Според учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис обаче значение има и размерът ѝ.

Известно е, че на Марс някога е имало много вода. В наши дни повърхността на планетата е суха. Останалата вода е замръзнала, предимно в полярните шапки или в сенките на кратерите.

Американските учени анализират наличието на стабилни изотопи на калия. Той е умерено летлив елемент и те го използват като индикатор за по-летливи съединения като водата. Те изчисляват нивата на калий в 20 марсиански метеорита, открити на Земята. Резултатите показват, че Марс е загубил повече калий и други летливи вещества от Земята по време на образуването си, но е запазил повече летливи вещества от Луната и астероида Веста.

Изследването показва ясна връзка между наличието на летливи елементи и масата на космическо тяло. Затова според ръководителя на изследването Кун Уанг "съдбата на Марс е предрешена от самото начало". Учените твърдят, че има някакъв праг на масата, за да могат скалистите планети да задържат течната вода. Такива планети трябва да са по-големи от Марс.

Тези данни ще бъдат полезни за анализ на планети извън Слънчевата система. Учените настояват, когато се оценява вероятността от живот, да се вземе предвид не само позицията на планетата спрямо звездата, но и нейният размер.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    10 1 Отговор
    ква е тая новина остановена миналия век?
  • 2 Кака Наска

    4 9 Отговор
    Защото Марс е CGI картинка, Земята е ПЛОСКА и няма мърдане от нея.
  • 3 НАЦИОНАЛ ГЕОГРАФИК

    24 0 Отговор
    АМИ ТО В ХАСКОВО СЪЩО НЕМА ВОДА ЗНАЧИ ТЕ СА МАРСИАНЦИ👽

    Коментиран от #4

  • 4 пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "НАЦИОНАЛ ГЕОГРАФИК":

    апцалутно!
  • 5 планетолог

    6 0 Отговор
    В миналото е имало много вода, а сега няма. В миналото Марс не е бил по-тежък. Т.е., по-скоро говорим за скорост на загуба на водата. Марс я е изгубил за 2-3 милиарда години, докато на земята още си имаме.

    Коментиран от #9

  • 6 Най-накрая

    5 0 Отговор
    Сега вече ще съм по-спокоен като си търся друга планета.
  • 7 Събо, велика си

    6 0 Отговор
    Вечер не мога да спя, защо аджеба няма вода на Марс пък то какво било....
  • 8 Гост

    5 2 Отговор
    Спътникът на Юпиутер, Европа, има над два пъти по-малък диаметър от Марс и има океан под повърхността си, но Марс бил прекалено малък, за да имал вода. Чувай у-о.
  • 9 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "планетолог":

    Като почнем да изхвърляме старите батерии от електромобилите, и ние няма да си имаме вода на Земята.
  • 10 Гост

    7 1 Отговор
    Ще се сетят ли скоро световните лидери и корпоративни собственици, че Земята е уникална и трябва да я пазим?
    Или те смятат да отлитат с Мъск за Марс, а тука да оставят само тръни и камъни?