28 Септември, 2021 22:31 3 598 6

От какво зависи дали сме ранобудни или поспаланковци?

  • ранобудни-
  • поспаланковци-
  • сова-
  • чучулига-
  • биологичен часовник-
  • хронотип-
  • определяне

Хората от типа чучулига се чувстват продуктивни сутрин, а тези от типа сова - вечер

От какво зависи дали сме ранобудни или поспаланковци? - 1
Снимка: shutterstock

Хора, които живеят в разрез с биологичния си часовник, вредят на здравето си и са застрашени от затлъстяване, диабет, слаба концентрация. Затова е добре да нагодим делника си към изискванията, закодирани в гените ни, пише Deutsche Welle.

Чучулиги или сови? От какво зависи?

Ранобудните, наричани още "чучулиги", обикновено рано се залавят за работа, почти веднага могат да се концентрират и по-бързо стигат до края на работния ден. Така възниква впечатлението, че те сякаш разполагат и с повече свободно време. "Совите" – обратно, достигат върхова форма вечер и често започват да се занимават със задълженията си, когато чучулигите отдавна вече са се уморили и отдали на почивка. Често пъти "совите" вършат работата си по-спокойно, а според някои изследвания – дори и по-творчески.

Едно изследване от 2016 г. идентифицира 15 сходни гени, които определят работата на биологичния ни часовник. Седем от тези сегменти дори са разположени край познатите ни вече гени, регулиращи смяната на ритъма между будна фаза и сън. Това си личи от изследване на генетичния материал на близо 90 000 души.

При "совите" телесната температура се повишава по-късно, отколкото при "чучулигите", а хормонът на съня мелатонин се отделя със закъснение. Изследването показва също, че жените по-често са по-ранобудни от мъжете.

Научни доказателства за връзката между физиологичните процеси в организма и съответния хронотип представят изследователи от Института за изследване на труда "Лайбниц" към Техническия университет в Дортмунд. Тяхното проучване показва, че когнитивните способности – като обучаемост, способност за бързо схващане, мисленето и паметта – със сигурност се влияят от различния хронотип.

Изследвани са били вниманието, краткосрочната памет и познавателните способности на 36 доброволци по време на активната за тях част от деня. Резултатите са еднозначни: познавателните способности и двигателните умения са значително по-добри в предпочитаната част от деня.

Хората обаче, не са само сови или чучулиги. Учените определят 6 групи според активността през денонощието.

Проучване, публикувано през 2020 г. в Personality and Individual Differences показва, че всъщност има множество различни „хронотипове“, които определят активността и почивката на човек.

Хронотиповете са поведенческите прояви на циркадните ритми, които преживяваме през деня и нощта. В известен смисъл те са вашият вътрешен телесен часовник, който ви помага да определите дали сте по-активни сутрин или вечер.

Будното състояние обаче, не е чак толкова просто разделено, колкото предполагат тези стереотипи и има доказателства, че алтернативни хронотипове съществуват и извън чучулигите и совите.

Изследователят на човешката физиология Дмитрий С. Свешников от Руския университет на дружбата на народите (РУДН) прави проучване измежду 2300 доброволци, които попълват въпросник за своята дневна активност и навици.

Въз основа на резултатите изглежда, че по-голямата част от участниците са се идентифицирали с шестте хипотетични хронотипа, предложени от изследователите, като само 5% от хората в изследването не са се идентифицирали с никой от тях.

Шестте хронотипа - които изследователите сега смятат за „напълно потвърдени“ по силата на резултатите - включват установените сутрешни и вечерни типове, заедно с четирите нови хронотипа: силно активен тип, дневен сънлив тип, дневен активен тип и умерено активен тип.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УБИЦАТА

    0 1 Отговор
    ТЯ ОТРОВИ НАЙ-ДОБРАТА СИ ПРИЯТЕЛКА
  • 2 Гугутка

    4 2 Отговор
    А дежурните мисирки, които пускат подобни тъпни в десет часа вечерта?

    Коментиран от #3

  • 3 КАКАДУ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гугутка":

    Конкретно тези са нощни папагали: за отбиване на номера пускат стара статия с ново заглавие. Справка, същата статия от 2020: https://fakti.bg/life/533977-horata-ne-sa-samo-sovi-ili-chuchuligi-ima-i
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От какво зависи...??!

    2 0 Отговор
    Да има някой, който да се грижи добре за теб и да не се стряскаш на сън..
  • 6 смок

    0 0 Отговор
    Папагал клъвна Меркелица.