Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 12:29 6 089 2

Изкуствен интелект дописа незавършената симфония на Бетовен

  • бетовен-
  • симфония-
  • лудвиг ван бетовен-
  • изкуствен интелект-
  • незавършената симфония-
  • дописана-
  • 10-та симфония на бетовен-
  • 10-та симфония

Изборът е продиктуван от 250-та годишнина от рождението на твореца

Изкуствен интелект дописа незавършената симфония на Бетовен - 1
Снимка: shutterstock

„Дойче Телеком“, в сътрудничество с група международни музиканти и експерти по изкуствен интелект, ще представи един от най-големите световни културни проекти в събота, 9 октомври – 10-та симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Проектът на 10-та симфония на Бетовен, който започна през юни 2019 г., е продължил 730 дни и включва 10 учени и експерти в областта на изкуствения интелект, работещи в Харвард и Корнел, 56 музиканти от Симфоничния оркестър в Бон, органистът Камерън Карпентър и всички под ръководството на д-р Матиас Радер, отличен музикант и технологичен стратег.

Изборът на 10-та симфония е продиктуван от 250-та годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен, един от най-известните композитори в света, който в последната година от живота си започва да пише 10-та симфония, която за съжаление така и не завършва.

Краят на 10-та симфония на Бетовен се появява в отговор на въпроса дали изкуственият интелект може да бъде креативен. За да бъде проектът успешно реализиран, изкуственият интелект е анализирал цялото художествено наследство на Бетовен - симфонии, ноти, музикални етюди и партитури, които са преобразувани в машинно четима форма. След това е бил избран най-приложимият метод за машинно обучение, използвайки алгоритми за обработка на глас, тъй като музиката, подобно на езика, се състои от малки единици - букви или ноти - които придобиват смисъл само когато са смислено съчетани, което е било особено важно за този експеримент.

След две години работа, 66 GB материал, повече от 10 000 обменени документи, 10 000 музикални записа и 2 милиона ноти, с които е „практикувал“ изкуственият интелект, симфонията ще има своята премиера на 9 октомври 2021 г., с начален час 19:00 на Телеком форумът в Бон.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 temerut

    5 0 Отговор
    А не бива!!!
  • 2 Изкуствен интелект

    1 0 Отговор
    Кажи лилафке, какво е...?!