7 Октомври, 2021 12:32 9 959 6

Откриха следи от непозната цивилизация в Тибет

  • цивилизация-
  • история-
  • археология-
  • откритие-
  • тибет

Открити са скални рисунки, както и инструменти и гробници на древната цивилизация

Откриха следи от непозната цивилизация в Тибет - 1
Снимка: Shutterstock

Участници в научна археологическа експедиция в Китай са открили древни скални рисунки, докато са проучвали района на езерото Намцо в Тибет. В близост до рисунките са открити и каменни инструменти и гробници.

Експертите са убедени, че тези артефакти могат да свидетелстват за съществуването на мистериозна древна номадска цивилизация в този район, съобщават световните издания. Учени са открили цял клъстер от петроглифи в северната част на Цинхай-Тибетското плато, съобщава CGTN, цитирана от Блиц.

Смята се, че авторите на тези рисунки са древни номади, които са били в тесен контакт с други етнически групи. Имало е културен обмен между номадите и тези други хора.

В скалните рисунки се забелязват мотиви, характерни за древните китайци. Очевидно номадите са били в контакт и с китайците от племето хан.

Археолозите са открили надписи под формата на китайски йероглифи. По това време Китай вече е съществувал писмен език.

Учените смятат, че районът на езерото Намцо е бил място, където са се смесвали различни култури, тъй като се е намирал точно на древния Път на коприната. Номадите организирали и жертвоприношения. Учените са открили следи от техните ритуали. Кого точно е почитала древната цивилизация, все още не е установено.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    34 2 Отговор
    Е те там македонците са се приземили и са заселили Земята, питайте историчарите от Скопие.
  • 2 Петър

    23 1 Отговор
    Довечера в Македония - откриха древна номадска-македонска цивилизация.
  • 3 Тссдд

    13 6 Отговор
    Рисунки в пешера... голяма цивилизация
  • 4 Сиганина с акордеона

    15 1 Отговор
    Тибет, една не осъществим мечта.....!
  • 5 Да да

    20 2 Отговор
    Непозната ама друг път. Питайте македонците....те знаят🤣🤣🤣
  • 6 Троглодит

    4 2 Отговор
    От разчетените от пекинската професорка Простау Кър Джалий Поткау надписи се виждало,че техният първожрец се казвал Бой Кой с прякор Тъп Чоу.Според същия източник той потеглил на поход на запад и се заселил в село Банкяу.