Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 17:15 2 234 8

Как да се преборим с мазната кожа

  • акне-
  • мазна кожа-
  • хормонален дисбаланс-
  • диета

Мазната кожа е предпоставка за акне, поява на черни точки, комедони, кожни възпаления

Как да се преборим с мазната кожа - 1
Снимка: Shutterstock

Мазната кожа и запушените пори са един от най-често срещаните проблеми с кожата. Те са предпоставка за акне, поява на черни точки, комедони, кожни възпаления. Лъщенето на кожата е допълнителен неприятен ефект, който понижава самочувствието и пречи на задържането на грима.
Диетата и храненето имат връзка със състоянието на кожата. Неправилното хранене може да влоши здравето на кожата и да създаде предпоставки за омазняване, прекомерна секреция на себум, запушване на порите, акне.
За да намалите омазняването и запушването на порите е важно да преминете към дългосрочна диета, която да превърнете в свой начин на живот. Тази диета има положителни ефекти както за кожата, така и за целия организъм, защото изключва редица вредни храни, пише az-jenata.bg

Кои са факторите, които предизвикват омазняване и запушени пори?
Една от най-често срещаните причини за повишена секреция на мастните жлези и запушването на порите на кожата са хормоните. Различни хормонални дисбаланси имат отношение към повишаване на секрецията на себум, предизвикващ запушване на порите. Високите нива на тестостерон и инсулин са сред най-честите причини за хормонално предизвикано омазняване на кожата. Консултирайте се с лекар, за да проверите дали нивата на тези хормони са в норма или не.
Запушването на порите се случва заради наслагване на кожни клетки, мръсотия, себум в порите, което причинява тяхното запушване, създавайки условия за възпаления.

Каква диета е добре да се спазва, за да се намали омазняването и запушването на порите?
Най-важно е да знаете какво не трябва да ядете, ако страдате от мазна кожа и запушени пори. Някои храни имат негативен ефект върху кожата, като повишават секрецията на себум, което създава допълнителни условия за запушване на порите и поява на възпалено акне.

Храни с висок гликемичен индекс
Тъй като инсулинът е един от хормоните, имащ отношение към омазняването и запушените пори, храните, които предизвикват рязко повишаване на този хормон е добре да се ограничат.
Сред храните с най-висок гликемичен индекс са рафинираните въглехидрати, захарните изделия, сладкиши и десерти, тестени изделия от бяло рафинирано брашно, царевични сиропи и нишесте, някои плодове и зеленчуци (картофи, диня, пъпеш, ананас, тиква, маракуя), бял ориз.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То не остана нищо за ядене

    5 1 Отговор
    Пост и молитва.
  • 2 потърпевш

    5 1 Отговор
    Не минава от нищо , просто ако не мине след 18 , изчакайте да станете на 22-23
  • 3 Ани

    3 2 Отговор
    A маракуя може ли да се яде ?
  • 4 Anelia

    6 1 Отговор
    Борбата с акнето е дълга и продължителна битка . Неравна. Помагат:
    1 . Чиста храна - зеленчуци, плодове
    2. Правилна грижа - основно медицинска козметика
    3.Почистване, но не Пречистване- нарушаване на повърхностния слой на кожата не води до нищо добро
    4. Роакутан- ако е крайно наложително. Лекарството е ударно и жестоко , а резултатите не са вечни - за съжаление
    5. Дерматолог от добрите- но не такъв, който ще ви съжалява, а такъв, който иска да " воюва " заедно с вас.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАР КРАСАВИЦЕ за инфото
  • 6 Мръсния Фикри

    2 1 Отговор
    Ако е. млад човек, става, но много работа иска.. и пари разбира се....!
  • 7 Някой

    7 1 Отговор
    Мазната кожа е ген. Цял живот тренирам чисто и заради това не ям точно храните с висок гликемичем индекс. Не пуша. Не пия. Водя безспорно най-здравословния живот сред всичките ми приятели, а винаги съм имал най-мазната кожа - наследство от баща ми. Така че няма начин да се преборите с този "проблем", а и не е необходимо. Заради тази мазна кожа бръчките се забавят и редовно ми дават 10 години по-малко.
  • 8 Гласове от зайчарника в Банкя

    1 1 Отговор
    Муате филийки с мас, филийки с мас и после лесно се изплъзвате от ръцете на закона!