7 Октомври, 2021 16:45 4 532 5

Шамфъстъкът притежава изключителни ползи за здравето

  • шамфъстък-
  • здраве-
  • ползи за здравето-
  • ядки

Той доставя важни вещества на организма, благодарение на които органите и системите работят по-добре

Шамфъстъкът притежава изключителни ползи за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Шамфъстъкът е една от най-полезните ядки. Той доставя важни вещества на организма, благодарение на които органите и системите работят по-добре.
Шамфъстъкът е страхотна ядка, която има не само хранителни качества, но и вкусови предимства, заради които е любима на мнозина, пише az-jenata.bg

Кои са хранителните вещества, които правят шамфъстъка толкова специален?

Шамфъстъкът е изключително богат на важни въглехидрати, протеини, аминокиселини, мазнини и фибри. В състава си съдържа завидни количества фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган, цинк, мед, натрий, селен.
Тази прекрасна ядка осигурява на организма още витамини А, К, С, Е, В6, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолати, пантотенова киселина, холин и бетаин.

Кои са най-важните ползи за организма, които носи шамфъстъкът?

1.Здрава сърдечносъдова система
Една от най-важните функции на веществата в шамфъстъка е, че предпазват сърцето и кръвоносните съдове от дегенеративни заболявания. Шамфъстъкът има свойството да понижава холестерола, което ограничава риска от натрупване на плаки по стените на артериите.
Полифенолите, антиоксидантите и ненаситените мастни киселини в тези ядки също допринасят за здравето на сърдечносъдовата система.

2.Контролира теглото
Шамфъстъкът е идеален за вашата диета за отслабване, тъй като регулира обмяната на веществата и помага за топене на мазнините.

3.Предотвратява дегенерация на ретината.
Шамфъстъците съдържат така важните за очното здраве зеаксантин и лутеин. Те са основни съставки на лекарства и хранителни добавки за здрави очи.

4.Грижа за кожата
Вкусната ядка премахва сухотата по кожата, обогатявайки я с полезни ненаситени мазнини. Неслучайно маслото от шамфъстък се използва главно за ароматерапия, масажни терапии и в козметични продукти.

5.Съдържа диетични фибри
Фибрите в шамфъстъка са полезни за храносмилането и отслабването. Те контролират перисталтиката на червата и освобождаването на токсините.

6.Действа като афродизиак
Според изследванията шамфъстъкът влияе върху половата мощ на мъжете. Участниците в проучване от 2011 година, които са консумирали всеки ден по 100 г шамфъстък в продължение на 3 седмици, са подобрили еректилната си функция с до 50%.

7.Мощни антиоксиданти
Шамфъстъкът съдържа невероятно мощни антиоксидантни вещества, които се борят с възпаленията, свободните радикали, стареенето, злокачествените процеси в клетките.

8.Предпазва от диабет
Тъй като шамфъстъкът има свойството да контролира нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, той е полезен и в борбата с диабета, както и в превенцията му.

9.Помага в абсорбирането на желязо
Високото съдържание на мед в шамфъстъка помага в абсорбцията на желязо в организма, което предпазва от анемия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    11 0 Отговор
    така е. особено с ирландско или шотландско.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ КРАСАВИЦЕ
  • 3 Дрън-дрън

    7 2 Отговор
    100 гр- 5 лв, абе, я си е... майката с тези платени реклами
  • 4 Тоз моя телефон и фейсбук

    1 0 Отговор
    Да, не бях ги ползвала, дадох им ляп и манжа....а те ня мене възмездие, използваха ми мъжът, взеха ми здравето и други работи, това се казва, благодарност по,, ромски,,,, помашки,, или,, уж български,,...!
  • 5 инж технолог

    1 0 Отговор
    Химичният състав на шамфъстъка от кой технологичен учебник на Университета по хранителни технологии в Пловдив го изкопирахте?