Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 16:36 14 662 18

Ето какво усеща човек, когато умира

  • смърт-
  • почина-
  • умира-
  • усещане-
  • чувство

7 неща, които умиращият човек усеща в последните моменти

Ето какво усеща човек, когато умира - 1
Снимка: Shutterstock

За смъртта и за това, което следва след нея са писани много книги, изказани са много мнения и са направени не малко проучвания. И все пак никой не може да каже с точно какво усеща умиращият човек или какво се случва след смъртта с него. Най-вероятно с всеки е различно, не се знае.

Едно обаче е общото и то е, че всеки се страхува до известна степен от смъртта. Американски изследователи са установили, че дори след като сърцето спре, човекът продължава да бъде в съзнание и да усеща какво се случва с тялото му и около самия него. Все пак знаем, че за час на смъртта се определя онзи, в който сърцето спре, тъй като кръвта спира да стига до мозъка и това забавя дейността му. Истината е, че смъртта на невронните връзки може да отнеме няколко часа след спиране на сърцето. И през това време човек чувства, защото мозъчната кора работи бавно. Това може да обясни и защо хората, преживели клинична смърт могат да разкажат какво се е случило с тях или да кажат какво са чули да си говорят лекарите. Те разбират какво става около тях, но не могат да реагират по никакъв начин с тялото си.

За да разберат какво усещат умиращите хора, учените са разпитали хора, преживели клинична смърт. Благодарение на тях са установени 7 неща, които могат да се изпитат или случат. Това са страха, виждане на образи на семейството, виждане на ярка светлина, образи на преследване, образи на растения или животни, спомени за събития, които са се случили скоро на човека, усещане за дежа вю.

Емоциите при всеки са различни. Някои споделят, че изпитват страх, други – мир и спокойствие. Някои били обгърнати от ярка светлина, други видели лъвове и тигри. Ако усещали как се отделят от тялото си, други видели своите починали близки. Според учените това зависи от опитът, който човек имал през жизнения си път.

Според изследователите смъртта не боли. Малко преди да почине умиращият човек може да се оплаква от проблеми със съня, дишането или умора. Симптомите отслабвали колкото по-близо отивал човек до смъртта. При проведено проучване за мислите на здравите и умиращите хора, се оказало, че умиращите не се страхуват толкова от смъртта, колкото здравите. Първите мислят по-скоро за постигнатото в живота, за религията, за смисъла на живота, за семейството си, а не за смъртта. Това не може да се каже за здравите, чиито думи по отношение на смъртта били по-негативни и тревожни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мародер

    15 7 Отговор
    Събинче, Ти да не си го писала това от оня свят?? Питам та да напиша и аз на починалите от щастливия живот по време на демокрацията мои познати...
  • 2 Билкара

    17 3 Отговор
    Намали толумбите момиче!

    Коментиран от #10

  • 3 Приликата

    33 2 Отговор
    Умирането е като раждането ! И в двата случаи не остават спомени !

    Коментиран от #15

  • 4 Тома

    18 6 Отговор
    Тези 7 неща са се случили и на боко когато са го снимали гол да спи с отворено чекмедже и пистолет на него
  • 5 Грешник

    0 5 Отговор
    Глупости на търкалета ! В зависимост от греховете е и зора при умирането !Майка ми до последно нямаше никакви болки , а умря от рак . Баща ми обаче беше голям грешник , като мен !

    Коментиран от #8, #9

  • 6 3773833839

    13 7 Отговор
    Щом са американски учени значе четенето на тази статия е безполезно и изгубено време!
  • 7 Син

    1 5 Отговор
    Искрено се надявам в последните моменти да не видя образа на майка ми и сестра ми!
  • 8 Любопитен

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Грешник":

    И как умряхте вие двамата?
  • 9 Любопитен

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Грешник":

    И как умряхте вие двамата?
  • 10 сила

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Билкара":

    и бозата....
  • 11 Роза

    34 1 Отговор
    Страшна е не смъртта,а дългото умиране!Няма нищо по-тежко от това да лежиш на легло месеци наред,да не можеш да се обслужваш ,да зависиш от милостта на други хора,дори те да са най-близките ти!Затова всеки възрастен се надява на бърза и неусетна смърт,но Бог не дава такава на всеки!
  • 12 muslim

    2 8 Отговор
    тези учени да четат КОРАНА и тогава да овладеят мислите си там е на 100%
  • 13 ЛУД КАМИОНДЖИЯ

    7 1 Отговор
    Абе не знам как се умира/всяка вечер го правя в кръчмата/ но възкръсването сутрин е ужасно.

    Коментиран от #14

  • 14 456

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЛУД КАМИОНДЖИЯ":

    Това ли само успя да измислиш😂? Понякога се чудя как ти ги ражда мозъка. 🤣
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Приликата":

    Не виждам никакъв смисъл в разкриване тайната на смъртта.
    Господ е милостив и преживяването при смъртта е "черешката на тортата”, наградата в края на живота. Всички които заслужават /това звучи малко себелюбиво/ ще я получат.
    Двете реалности са несъвместими, подобно на две несъвместими софтуерни операционни системи.
    Преживелите не говорят за нея, защото другия свят е коренно различен и несъвместим с това което си мислим, че е истинската реалност.
  • 16 бе то

    4 1 Отговор
    че ша са мре....ша са мре.......ма как ша са рита.....??????
  • 17 big

    2 0 Отговор
    При мен беше светлина, спокойствие и абсолютно удовлетворение! Дори не исках да излизам от това състояние и се борих, дърпах, гърчих.
  • 18 Уфсъ

    0 0 Отговор
    Статиите на Венелина за фалоси и н(м)инджи са по-интересни.