Last news in Fakti

31 Август, 2011 17:03 5 502 0

Нов хоспис отвори врати в София

  • софия-
  • хоспис-
  • д-р веселин колчаков

От средата на месец август в София отвори врати първият от веригата хосписи “Голямата къща”, създаден от д-р Веселин Колчаков, съобщи zdrave.net. Новият хоспис разполага с 26 легла в 11 комфортно обзаведени стаи. Неговата мисия е да компенсира една огромна празнина в здравната ни система - липсата на финансирана от държавата грижа за тежко болни пациенти, която принуждава близките им да превръщат домовете си в болници и да отсъстват от работа. Освен пациентите в терминален стадий на болестта си, от хосписна грижа се нуждаят и много хора, които временно са изпаднали в неспособност да се обслужват сами. Такива са например пациентите, претърпели тежки операции или травми, инсулт или инфаркт. За тях периодът на възстановяване е съществена част от лечението, но тя понякога продължава с месеци, като те се нуждаят от целодневно обгрижване. "Интензифицирането на болничното лечение, според д-р Веселин Колчаков, както и стремежът на болниците за активно лечение да не задържат пациенти за наблюдение и долекуване формира трайна тенденция за огромен брой такива пациенти, които трябва да се възстановяват у дома без специализирана грижа и наблюдение. Именно това е нашата роля - чрез продължителна квалифицирана грижа да работим за успешното възстановяване на пациента".

Хоспис “Голямата къща” е разположен в самия център на София, в непосредствена близост до “Сточна гара” в напълно реновирана сграда на територията на Софийския областен диспансер по фтизиатрични заболявания. “Целта ни е пациентите да се чувстват комфортно в уютна домашна обстановка, различна от болничната”, обясни д-р Веселин Колчаков, управител на новото здравно заведение.

Хосписът разполага с всички възможности за денонощно обгрижване на тежко болни и неподвижни пациенти както в стационар, така и по домовете. В допълнение към това, Хоспис “Голямата къща” предлага консултации със специалисти от всички области, рехабилитация, физиотерапия, социални услуги, изпълнение на предписаната терапия вкл. набавяне на необходимите лекарства и консумативи, административна помощ. Служителите на хосписа също така са в денонощна връзка с близките и роднините на пациентите.

Друга специализирана услуга е т.нар. «Детска градина за възрастни», която позволява на пациентите да бъдат през деня в рамките на хосписа под медицинско наблюдение.

В София около 400 души с онкологични заболявания месечно се нуждаят от целодневно наблюдение и обгрижване, сочат данните от анализ "Хосписите в Бълтария и Европейския съюз", изготвен с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество". Това е само една от многото категории пациенти, които се нуждаят от хосписна грижа, наред с болните от алцхаймер, претърпелите инсулт, страдащите от психиатрични заболявания и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА