Сьомгата е вкусна розова мазна риба, която е невероятно гъвкава. Вкусът на сьомгата е уникален и невероятен. Тази риба е супер здравословна храна, тъй като е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които увеличават ситостта, намаляват възпаленията и поддържат сърцето и мозъка здрави.
Опитните кулинари посочват тези често срещани грешки, които допускаме, когато приготвяме вкусно ястие със сьомга:
Отстраняване на кожата
Има основателни причини сьомгата да се продава с кожа - тя помага дори при готвене, предотвратява разпадането на рибата и добавя много аромат.
Готвене на филета с кожата нагоре
Филетата от сьомга се приготвят най-добре, като се започне с кожата надолу. Това предотвратява прекаленото покафеняване на месото, което може да го направи сухо и доста непривлекателно за гледане в чинията. При пържене или печене на скара, гответе филетата от сьомга с кожата надолу за 5-7 минути, обърнете и гответе още 2-3 минути.
Преварявате я
Оставянето на сьомгата на огъня твърде дълго я направи преварена и отнема от апетитния ѝ вкус. Прекомерното готвене ще направи рибата суха, с прекалено рибен вкус и с неприятен сок, който изтича.
Купувате грешната сьомга
Грешната сьомга може да доведе до миризлива кухня и лош вкус, затова се уверете, че избирате най-високо качество. Най -добрият ви вариант е да изберете органична, отговорно отгледана риба - която може да бъде прясна или замразена, филе или пържола или от корема на рибата. Ако използвате замразена сьомга, заради удобство или наличност, не я размразявайте. Изплакнете замразеното филе под студена вода, отстранете всички ледени кристали, подсушете го и гответе както обикновено. Друг вариант е да го приготвите панирано, тъй като панирането му помага да запази повече влага.
Не премахвате костите
Замразените филета от сьомга, продавани на рибния пазар, често се обезкостяват, но понякога не са. Винаги е добра идея да проверите това преди готвене. А що се отнася до пържолата от сьомга, винаги ще трябва да я обезкостите у дома. Тънките кости се намират в страничните линии на филетата от сьомга. Отстранете ги с пинсета или с върха на остър нож.
Избирате грешен тиган
Рибената кожа е лепкава, но решаващ елемент за аромата. Така че, важно е да изберете тиган, който ще позволи на кожата да се прехвърли в чинията ви, вместо да залепне на тигана – незалепващото покритие ще ви служи най-добре тук. То ще улесни готвенето, обръщането и поддържането на текстурата на рибата.
Остатъци от микровълновата печка
Затопляли ли сте някога сьомга в микровълнова печка? Ако е така, тогава знаете защо трябва да избягвате това. Вместо това се насладете на остатъците от сьомга студени върху салата или сандвичи. Тя все още ще има страхотен вкус, тъй като сьомгата може да бъде еднакво вкусна, когато е охладена.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пръц
Коментиран от #7
20:46 16.10.2021
2 ПЕНЦИОНЕР
20:47 16.10.2021
3 Не ям този боклук!
20:51 16.10.2021
4 Казват, че норвежката била не полезна
20:54 16.10.2021
5 Николай
20:55 16.10.2021
6 Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул
Докато розовото посветлее ,цедя и лимон ,и маам и ми плющят ошите, и пия Арияна
Коментиран от #13
21:07 16.10.2021
7 Раданч Татлъту
До коментар #1 от "Пръц":
Долната глава на сьомгата?🤡🐵21:07 16.10.2021
8 √(n&Варна)
Коментиран от #14
21:17 16.10.2021
9 гост
Коментиран от #11, #24
21:18 16.10.2021
10 Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул
21:25 16.10.2021
11 Гостенка със питка меденка
До коментар #9 от "гост":
40 г уиски са пий по-бързо от 120 г21:26 16.10.2021
12 Смърфиета
21:34 16.10.2021
13 Смърфиета
До коментар #6 от "Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул":
И доматите с колците и после с тях си чистим люспите от между зъбите.21:36 16.10.2021
14 Смърфиета
До коментар #8 от "√(n&Варна)":
Добре формалирано, плюс малоумници, които я плащат престояла 40 лв. килото.21:38 16.10.2021
15 Рибарко
Коментиран от #17, #18, #19
21:40 16.10.2021
16 един от многото
21:44 16.10.2021
17 Гост
До коментар #15 от "Рибарко":
До средата беше добре,и доста неща за сьомгата научихме ... Но ррцептата ти е.. няякъде в дъното на топ 100.. съжалявам21:46 16.10.2021
18 Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул
До коментар #15 от "Рибарко":
Бричед ,аз чорба от сьонга не прая !Има си амур или сом за това
22:00 16.10.2021
19 Кохо
До коментар #15 от "Рибарко":
В тихия океан има 5 а не един вид сьомга. И най-си е добре на барбекю върху накисната дъска - кедър, дъб, бреза.22:11 16.10.2021
20 Порно
22:11 16.10.2021
21 Грульо
22:21 16.10.2021
22 И тук всички се състезавате, грозотии
08:11 17.10.2021
23 Коко Н
10:03 17.10.2021
24 devil
До коментар #9 от "гост":
Бат Бенчо ти ли си14:55 17.10.2021
25 Нина
3. Диoкcини
Пoтeнциaлнo oпacни вeщecтвa, кoитo пoгълнaти в гoлямo кoличecтвo, мoгaт дa прeдизвикaт ceриoзнo нaтрaвянe. Нoрвeжкaтa cьoмгa във фeрмитe e възмoжнo дa cъдържa пo-виcoки нивa oт дивaтa, въпрeки чe cпoрeд eкcпeрти, пo-рядкa кoнcумaция нa нoрвeжкa cьoмгa (3-4 мeceчнo), нe би cлeдвaлo дa криe пoтeнциaлни oпacнocти зa oргaнизмa. Aкo oбaчe oбичaтe дa хaпвaтe прeз дeн - двa, тo e дoбрe дa пoмиcлитe дaли нe нaтрупвaтe мнoгo тoкcини в тялoтo cи.
4. Рибaтa във фeрмитe, вcъщнocт e oцвeтeнa в рoзoвo
Вcъщнocт cьoмгaтa, кoятo виждaтe нaй-чecтo, e хрaнeнa c грaнули, cъдържaщи "кaрoфил", кoйтo e изкуcтвeн oцвeтитeл, зa дa мoжe нeйнoтo мeco дa изглeждa тaкoвa, кaквoтo e нa дивaтa рибa. Рeaлнo нa изкуcтвeнo oтглeждaнитe cьoмг, цвeтът e cивкaв и нe тoлкoвa aпeтитнo изглeждaщ зa oбикнoвeния пoтрeбитeл, зaтoвa ce oцвeтявa изкуcтвeнo.
5. Плувaт в тecни прocтрaнcтвa, чecтo в coбcтвeнитe cи eкcкрeмeнти
Прeдвид, чe рeaлнo ce oтглeждaт в гoлям "aквaриум", чecтo cи плувaт в coбcтвeнитe oтпaдни прoдукти, кoeтo, рaзбирa ce, caмo пo ceбe cи oзнaчaвa, чe cъздaвa прeдпocтaвкa зa oбрaзувaнe нa пaтoгeнни oргaнизми. A имeннo и зaтoвa ce включвaт aнтибиoтицитe кaтo дoбър нaчин дa ce cпрaвят c тoзи прoблeм
08:39 01.11.2021