Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 16:54 5 715 7

Уволниха единствения магьосник в света

  • магьосник-
  • нова зеландия-
  • освободен от служба-
  • държавна работа-
  • официален магьосник-
  • иан блекбери чанъл

Мъжът бе единственият магьосник в света, назначен на държавна служба

Уволниха единствения магьосник в света - 1
Снимка: shutterstock

Официалният магьосник на Нова Зеландия, може би единственият магьосник в света, назначен на държавна служба, е освободен от своята длъжност. Това слага края на 23-годишната му служба в новозеландския град Крайстчърч, пише британският вестник The Guardian.

88-годишният магьосник, чието истинско име е Иан Блекбери Чанъл, имаше договор с градския съвет на Крайстчърч за последните две десетилетия, за да популяризира града чрез „действия на магьосничество и други подобни услуги“, на цена от 16 000 долара годишно. Общо за дейността са му били платени 368 000 долара.

Магьосникът, който е роден в Англия, започва да извършва магически и развлекателни дейности в публичните пространства малко след пристигането си в Нова Зеландия през 1976 г. Когато първоначално съветът се опита да го спре, обществеността протестира. През 1982 г. Асоциацията на директорите на Художествената галерия на Нова Зеландия заяви, че той се е превърнал в живо произведение на изкуството, а след това, през 1990 г., тогавашният премиер Майк Мур го помоли да обмисли възможността да стане официален магьосник на Нова Зеландия.

Оттогава Иан Блекбери Чанъл служи в Крайстчърч, играе танци за дъжд в Нова Зеландия и Австралия по време на засушавания и е награден с медал за служба от кралица Елизабет Втора.

Сега обаче градският съвет на Крайстчърч каза, че е изпратил писмо на магьосника, в което му благодари за услугите му през последните десетилетия и го информира, че прекратяват договора му, заяви говорител на съвета Лин Макклеланд.

Макклеланд добави, че това е трудно решение, но магьосникът „завинаги ще бъде част от историята на градчето.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan S

    29 6 Отговор
    Ми той омагьосал градския съвет. И тук си имаме такъв- викат му Бойко. Омагьоса целия народ. Само че нашия е зъл магесник-прокобесник.
  • 2 Пучо Капучо

    14 0 Отговор
    В това градче един нормален австралиец не изтепа ли 50 фа.ла.фе.ла? Мда, проверих...това е градчето. Еми, те затва стават таквиз работи у туй градче, щото са си имали магьосник на държавна служба.
  • 3 Дамски

    4 1 Отговор
    Ли е това, той отдавна е уволнен, откакто се е родил...!
  • 4 zeus

    10 0 Отговор
    Ех, Гандалф излезе в пенсия :)
  • 5 Пловдив

    6 0 Отговор
    Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!...
  • 6 Да се родиш различен

    1 0 Отговор
    Това е мъката боже..!

    Коментиран от #7

  • 7 Нямам предвид физически недъг

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да се родиш различен":

    А злобен и грозен....!