1 0054

Рецепта на деня: Агнешки кюфтета с таханов сос

  • агнешко-
  • кайма-
  • кюфтета-
  • тахан-
  • сос-
  • какво да сготвя

Едно ястие с ориенталски вкус

Рецепта на деня: Агнешки кюфтета с таханов сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

800 г агнешка кайма
1/3 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
4 шушулки кардамон
2 филии бял хляб
1 яйце
кората от 1 лимон
30 г орехи
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване

за соса:

4 с. л. сусамов тахан
1 лимон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Агнешката кайма се смесва с наситнените джоджен, магданоз, лук и чесън.

Прибавят се счуканият кардамон, смленият хляб, яйцето, настърганата лимонова кора, накълцаните орехи, канелата, сол и черен пипер на вкус. Замесва се кайма и се оставя в хладилник за 1 час.

От каймата се оформят малки кюфтета.

Тава с дебело дъно се слага в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, за да се сгорещи. Изважда се, намазва се с олио и в нея се подреждат кюфтетата, поливат се с малко олио и се пекат 10 минути.

Сосът се приготвя като кората на лимона се настъргва, а плодът се изцежда.

Лимоновият сок и настърганата лимонова кора се смесват с тахана и студена вода, така че да се получи гъст сос, който се овкусява със сол и черен пипер.

Готовите кюфтета се поднасят със соса и по желание се поръсват с наситнен магданоз, пише Бон Апети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    0 1 Отговор
    Ако се добави счукан зъб от мамут, око от жаба Ага, нокът от замбинистански прилеп-куроед и перо от Жар-птица, стават още по-пикантни.
  • 2 Да, си ги ядат

    0 0 Отговор
    Които не ядат свинско... не струват...!
  • 3 щурецъ

    0 0 Отговор
    Едно ястие с ориенталски жатецки скус.
  • 4 въпросче

    0 1 Отговор
    Защо винаги и навсякъде в ястията навирате чесън? Не ви ли смърди? Направете и пържени картофи с чесън! Може и крем "Карамел" да посипете с чесън.