Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 08:34 83 287 92

Грешката при топленето с климатик, която ни струва скъпо

  • климатик-
  • зима-
  • грешка-
  • топлене

Въздушната струя на климатика винаги трябва да е насочена надолу

Грешката при топленето с климатик, която ни струва скъпо - 1
Снимкa: Shutterstock

През зимата всички допускаме една и съща грешка с климатика. И в резултат на това плащаме не само по-висока сметка за ток, но и не сме доволни от работата на уреда. Оказва се, че всички допускаме тази грешка, тъй като дори не си правим труда да прочетем инструкциите за употреба, дадени от производителя, пише actualno.com.

Дори и базовите модели климатици разполагат с опцията за определяне посоката на въздушната струя - нагоре, надолу или встрани. Обикновено настройваме струята нагоре, особено ако климатикът е монтиран над леглото, бюрото, дивана или масата. Просто искаме да избегнем директния контакт с въздушната струя. Но това е огромна грешка.

Температурата на въздуха в горната част на помещението е най-висока. Насочвайки топлата струя на климатика нагоре, температурата там става още по-висока. В резултат на това, въздухът в долната част на помещението става още по-хладен и подът у дома остава студен.

Експертите са категорични, че въздушната струя на климатика винаги трябва да е насочена надолу. По този начин уредът ще работи по-ефективно, ще консумира по-малко електроенергия и подът няма да е студен.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 163 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наску диаманда

    31 55 Отговор
    Знаем го, това нещо, поне сме грамотни за това, над легло, под легло, ако има, съсет да ти плаща сметката, още по добре и може да гледаш чаршафи те на когото си искаш...ако искаш и нещо друго...!

    Коментиран от #35

  • 2 Голям Слон

    65 15 Отговор
    Четат се не само инструкциите, но се и слушат продавачите. Радиаторите на парното защо са ниско долу, а повечето вътрешни тела високо на стената? Който може прави изводи.

    Коментиран от #18, #52, #61

  • 3 Ххахахха

    94 24 Отговор
    Много изчерпателна статия, по сто лева на месец ще спестите.

    Коментиран от #69

  • 4 Винкело

    289 12 Отговор
    Всички, завършили средното си образование преди 1990 г. този ефект го знаят. Следващите, дето имат нужда от приложение, за да отворят хладилника, да си берат гайлето.

    Коментиран от #54

  • 5 Султан

    208 22 Отговор
    Чакай климатик да ти стопли пода...

    Коментиран от #40

  • 6 123

    88 106 Отговор
    Пълна тъпотия. След три минути от пускането на климатика температурата на тавана и пода е почти еднаква поради турбиното въртене на въздуха.Поредната журналистическа глупост измислена за да спечелят някой лев мисирките.

    Коментиран от #20

  • 7 Мазньо

    141 19 Отговор
    А при уриниране накъде да насочвам струята,нагоре или надолу?Страшна статия,няма що!
  • 8 To sho

    79 19 Отговор
    Я жена да не ми обяснява за климатиците.
  • 9 мда

    51 13 Отговор
    А ЗА ПРАХОЛЯКА ОТ ТЯХ ДА НЕ ГОВОРИМ.
  • 10 Потурко

    86 17 Отговор
    Подът винаги е студен когато отоплявате с климатик! Поредната подигравателна статия тип как да перем с пералнята!
  • 11 ттт

    53 5 Отговор
    Принципна грешка е, ако си монтирал климатикът над леглото. Няма никакво значение, накъде ще насочиш струята в такъв случай. Поправянето е или с преместване на леглото или с къртене и преместване на климатика.

    Коментиран от #28

  • 12 Най-добре

    46 17 Отговор
    Без климатик през зимата. Пускаш си порното и да ти е топличко на всякъде.
  • 13 Лост

    33 14 Отговор
    Защо трябва да е нагоре или надолу? Не може ли да го оставиш да се движи нагоре-надолу?
  • 14 БАЙ Х@Й‼

    31 18 Отговор
    Значи нагоре става по-топло, а надолу става .... по-студено 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃
  • 15 Отдавна съм се отказал...!

    114 56 Отговор
    От тъпите климатици...!Само духат,бучат,харчат ток,като за световно и... не топлят...!Печката на дърва му е майката...!Седнал до нея,с кана червено винце и да гледаш през огнеупорното стъкло как пращи огъня...!Кеф,кеф..кеееффф...😊👍😉!!!

    Коментиран от #16, #71

  • 16 6583

    152 32 Отговор

    До коментар #15 от "Отдавна съм се отказал...!":

    И сутринта преди да е съмнало като се събудиш със замръзнал нос и трябва да ставаш да мъкнеш дърва пак ли ти е кеф? Или викаш ти си пиян още от виното и ти пищят ушите, та студът ти е последния проблем

    Коментиран от #25

  • 17 Черната печка Перник

    25 20 Отговор
    Не искам и да чуя за, дърва и въглища, камо ли за,, родата,, всеки ден от косата ми капеше олио, да чистя пепел, ох мама, ох баба с кана нз какво, но има по добри неща за отопление, парно например в порно, а не бе в чуз бардак... плащай българино за дърти шкенбета, да ти топлят твойто..!
  • 18 Алекс

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Защото тежи? :)
  • 19 Брей

    15 21 Отговор
    Значи вкарваш топлина от климатика в стаята и долу става по-студено??????

    Коментиран от #21

  • 20 Жалко, много жалко

    27 8 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    За турбини говори, а елементарна физика не знае...

    Коментиран от #48

  • 21 Голям Слон

    43 12 Отговор

    До коментар #19 от "Брей":

    Климатикът е една обикновена термопомпа. Чудесно изобретение с редица предимства и много недостатъци. Предпочитам на климатици да се охлаждам, а да се топля с парно. Къде е по-топло и по-студено в стая с климатизатор знае човек, който има елементарна обща култура по физика. Ако си имаш понятие и от анатомия и кое как работи в човешкото тяло, ще знаеш защо кламитиците не са добър вариант за отопление специално. Единственият плюс за мен е, че в помещение с климатик обикновено няма мухъл. Има и изключения, разбира се :-)

    Коментиран от #32

  • 22 куку руку ку

    38 12 Отговор
    Глупости на търкалета. Вентилатора на климатика създава принудителна циркулация на въздуха в цялото помещение.
    Който не вярва да държи климатика един месец насочен надолу и един месец насочен нагоре и да си види разликата в сметките за тока. Ами няма да има, стига месеците да са сходни температурно.

    Коментиран от #23

  • 23 Голям Слон

    35 10 Отговор

    До коментар #22 от "куку руку ку":

    Опитът ти няма как да бъде коректно проведен. Най-малкото, защото броят на дните всеки месец е различен :-) Температурата също. Това, което казваш, може да се направи единствено и само в лабораторни условия. Всичко друго прилича на засичане на разход на гориво по стрелки, левове, километри, карти таро и хвърляне на кокалчета. Топлият въздух трябва да се подава ниско долу, защото той така или иначе ще се издигне на високо - физика от 6 клас. Когато блъскаш горещ въздух високо горе, не че няма да е топло и долу, но разликата в температурата ще е достатъчно голяма, за да се усеща хладно на краката. И това няма защо да се отрича - глупаво е. Циркулацията е хубаво нещо :-)) Само че колкото по-бързо въртиш въздуха, толкова повече се настива и усещането за топлина се губи. Неслучайно най-топло е в онези помещения, в които има парно. Т.е., същата онази циркулация, но с много по-ниска скорост. Няма шумове, няма "циркулация" на прахоляк, косми и буби.
  • 24 ФизикаЕдна

    20 4 Отговор
    Как да коментираш, че като загрееш тавана и ... "В резултат на това, въздухът в долната част на помещението става още по-хладен и подът у дома остава студен." ... тук физиката се пречупва и макар, че искахте да обясните нещо просто, в обясненията си загубихте хората, които и малко разбират от физика )
  • 25 Хе,хе...!

    43 18 Отговор

    До коментар #16 от "6583":

    Преди лягане слагам дебело дърво,притварям жалузите и до сутринта огъня къкри съвсем леко, в стаята е топло и сутринта има жар...!Дървата са на сухо и удобно място,във вътрешно помещение...!Само посягам и хоп ново дръвце в печката...!А пепелта от дърва е две шепи за деня...!Всеки си решава сам...!Отказах се от тъпият климатик...

    Коментиран от #26, #31, #59

  • 26 И един ден…

    12 19 Отговор

    До коментар #25 от "Хе,хе...!":

    Мощна доза СО в белите дробове.
  • 27 qwerty

    38 11 Отговор
    Най-важно е климатика да не се спира от Септември до Май месец - всичко друго е ала-бала
  • 28 брей

    23 9 Отговор

    До коментар #11 от "ттт":

    мога да ти кажа, че точно под климатика се спи най-спокойно и струята изобщо не те бие както ако спиш срещу климатика !

    Коментиран от #30

  • 29 gан

    24 2 Отговор
    ами ако е подов.голяма статия няма що.
  • 30 ттт

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "брей":

    Ааа, това зависи от климатика. Моите си духат право надолу. Те са Мбиши, не пиша името да не им правя реклама. Не е проблем, да насоча струята надругаде, но както вече написаха в статията, противопоказно е.
  • 31 dsсса

    37 7 Отговор

    До коментар #25 от "Хе,хе...!":

    При днешните цени на дървата ще ти е по-изгодно директно да гориш пачки. То собственикът на най-известното чекмедже, затова ги беше събрал - знаел е, че зимата пак ще дойде.
  • 32 dsсса

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Голям Слон":

    Бих се съгласил с тебе, ако не ставаше дума за България.

    Коментиран от #43

  • 33 Бай Клим

    18 6 Отговор
    При смяна на режимите климатикът сам си променя посоката на струята, не чака някой да се сети.
  • 34 Дума

    18 6 Отговор
    Ако струята е насочена напред, а не надолу, не значили според написалия статията, че ще се отоплява само горната част на помещението, където се намира и температурния датчик на климатика, от което следва, че трябва да се харчи по-малко, а не повече енергия.

    Статията нещо не е наред.

    Коментиран от #37

  • 35 СъсеТката

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Наску диаманда":

    Наску, научи правописа, моля те! Що са диаманД си? А ако искаш съсеТ да ти плаща сметката, и тук не си уцелил. ........... Иначе коментара ти си го бива!

    Коментиран от #42, #44

  • 36 Електра

    25 19 Отговор
    Преди, може би, повече от десет години хората луднаха да си прекъсват парното отопление и говореха колко ефтино им излизало отоплението с ток и полудяха да се обзавеждат с климатици. Собствениците на магазини за електро-уреди си мълчаха и продаваха климатици и им се пълнеха джобовете, а аз си мислех: Кога ли ще повишат цената на тока и сънародниците ми ще започнат да се отказват от климатиците? Ето, че това време дойде.
  • 37 ттт

    16 2 Отговор

    До коментар #34 от "Дума":

    Ще бъде така, но ако ти самият живееш на нивото на датчика на климатика. Аз го включвам с идеята да бъде топло на мене, какво му е на датчика много много не ме интересува.
  • 38 гост

    34 2 Отговор
    Това е статия пусната от НЕК, за да подготви потребителите за планираното надуване на сметките. Преди 7г. какво стана, напомпиха сметките с 30%, обясняваха, че понеже зимата била студена хората си седяли повече у дома и се топлили, а на мен ми отчетоха 50квч на ден, с които щях да стопя дограмата и да искам не мога да ги изразходя, понеже нямам толкова мощен консуматор - писма, жалби и нищо, нямаше нито един с върнати надписани сметки, всичко беше точно. Това е корупцията - купи си шефа и прави каквото си искаш.

    Коментиран от #45

  • 39 Вирус

    19 5 Отговор
    Климатика е най големия развъдник на вируси. Особено централните големите климатици в големите сгради. Там никой не ги чисти.
  • 40 Грульо

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Султан":

    Подовете се се топлят от съседите - основен закон от физиката. :D Нямате си идея кви прости чавета има. Имам съсед, дето климатика му работи денонощно и целогодишно и не може да се стопли в 10 квадрата стая, а под входната врата има ралък и не се сеща да залепи една летва и гумени ивици на касата. А бачка в строителството. :D
  • 41 име

    18 8 Отговор
    като ви спрат тока си натискайте което си искате копче и си го насочвайте където искате да духа ама тогава вие ще духате.
    цирка тепърва започва, сега аз ще се смея защото когато ви се говори вие се смеете че било конспирация.
  • 42 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "СъсеТката":

    Диаманд Диамандиев е
  • 43 Голям Слон

    24 7 Отговор

    До коментар #32 от "dsсса":

    Че какво й е на Българията в случая? Миналата зима не съм имал сметка по-висока от 220 лева за парно. Топля 5 стаи все пак. Сестра ми се изгърмяха за някакви мегамодерни подови климатици по 5.000 лева, за които им се кълняха, че сметките драстично ще паднат. И какво? 390 лева ток за примерно същата квадратура, като моята (5 квадрата по-малък апартамент). А климатиците са два. Т.е. останалите стаи познай каква температура е. Тъй че, всичко е една голяма заблуда с тия климатици. Поне в моите очи.

    Коментиран от #81, #85

  • 44 Съсетке имам 4 клас

    2 7 Отговор

    До коментар #35 от "СъсеТката":

    съседа, го,, издървах,, у нужника...муфтакис джамакис рибакис, това ли имаш предвид.... не е мойто аз...!
  • 45 Препоръка!

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Намали филмите...!Само небивалици и конспирации в главата ти...
  • 46 Рен

    5 2 Отговор
    То нека да е някой стар сплит като включи компресора и да угаснат лампите , а вие си пишете за посоките на клапата..
  • 47 ЗНАМ

    1 4 Отговор
    ВЗЕМЕТЕ СИ ПОДПРОЗОЛЕЧИН ДАЙК.Н С 2-3 .+
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТОЧКАТА

    18 1 Отговор
    Много кофти е да натиснат Венито да прекфалифицира от спец по вагини на лаик по топло...За първата е много по убедителна и интересна.
  • 50 tato

    11 10 Отговор
    Климатикът е най-неефективният начин на отопление от ледна точка на топлината която създава.
    Това е като евтината кака на околовръстното и по-скъпата в хотела. Народът явно предпочита евтина лилава кака.

    Коментиран от #57, #68

  • 51 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    14 1 Отговор
    Вени, тази тема не е твойта. Дай нещо за бутала и сегменти.
  • 52 От чужбина

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Това дето му викаш "климатик" трябва да ти студи въздуха през лятото. Студения въздух е по-тежък и сам ще тръгне на долу. Така на практика ще се охлажда цялото помещение. Когато обаче трябва да грее е добре да е в долната част на помещението, но няма как да го местиш зиме и лете.

    Коментиран от #56

  • 53 От чужбина

    18 3 Отговор
    Отоплението е според възможностите. Ако няма централно отопление, парно, няма газ... какво ще ползвате? Тогава една добра комбинация е дърварска печка плюс климатик. Печката е палите когато поискате, а климатика ви поддържа постоянната температура когато печката не гори. И е добре жилището да има добра топлоизолация и добри прозорци и врати. От това идва голямото спестяване на енергия за отопление.
  • 54 App ЛешСъм

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Винкело":

    Хаха,добре казано.Бих добавил и че се търсят видеа в Ютюб,как се сменя крушка,или как се работи с отверка,без да се наръгаш.
  • 55 Тесла

    18 0 Отговор
    Зимата трябва да духа надолу, през лятото нагоре. Елементарни закони на физиката.
  • 56 Голям Слон

    4 3 Отговор

    До коментар #52 от "От чужбина":

    И аз какво казах? :-) Същото! Чети мненията надолу. Не зная откъде "климатик" е навлезнало в българия език. В Русията някога "климатизатор" наричаха уредите за охлаждане. В англоезичния свят си е air conditioner без оглед на това дали топли или охлажда :-) Няма значение. Винаги много се забавлявам, когато някой започне да боре физиката. Нямам теб предвид.
  • 57 Термодинамика

    7 6 Отговор

    До коментар #50 от "tato":

    Глупости. Климатик в режим отопление всъщност е по ефективен от проста печка защото не само превръща електроенергията която харчи в топлина, но в процеса дърпа топлина от вън на вътре в помещението. На това му викат режим "топлинна помпа" но това е над умственото ниво на ганьовците. Климатик обаче не може да топли достатъчно ако навън е много студено.

    Коментиран от #58, #63, #70

  • 58 копи пейст

    7 6 Отговор

    До коментар #57 от "Термодинамика":

    Климатикът предоставя благоприятна среда за размножаване на бактерии, гъбички и много други микроорганизми. Високата влажност в изпарителя им дава такава възможност. Всички необходими условия са налични: влажност, тъмнина и топлина. Когато целият този разсадник започне да мирише лошо, замърсяването на климатика е отишло вече твърде далече и опасните причинители на болести, предизвикващи раздразнение на дихателните пътища, очите и слъзните канали, вече са запълнили вътрешността на климатика.
    Даже ако неприятната миризма все още не Ви пречи, това не значи, че микроорганизмите, предизвикващи болести и алергии, не се размножават вътре в климатика с удивителна скорост. Освен това климатикът не развива своята оптимална мощност, скоростта на охлаждане на въздуха постепенно се понижава, микроклиматът в помещението се влошава.
    При всяко включване на климатика, Вие разпределяте равномерно бактериите, натрупани по времето на неговото бездействие, из цялото помещение, подлежащо на климатизиране. Така Вие още повече увеличавате вече съществуващия риск от възникване на болести и алергии.

    Коментиран от #60, #73

  • 59 Беню

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хе,хе...!":

    Ако живееш на място с ниски температури и без вятър е така. все пак за отопление е най добре парно.Котлите навън за да не дишаш въглероден двуокис.
  • 60 Климатизатор

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "копи пейст":

    Аз да ти кажа, че климатик се чисти поне един път в годината основно /от оторизиран сервиз/ а филтрите на вътрешното тяло всеки месец от собственика. Ако помещението е силно замърсено трябва да се почиства по-често. Въпросът опира до пари, но това е начинът да няма развитие на микроорганизми и бактерии.

    Коментиран от #77, #80

  • 61 Климатизатор

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Радиаторите на парното се монтират долу и винаги под прозореца, защото няма принудителна вентилация а издигане на топлия въздух според закона на физиката. При климатика имаме вентилиране на въздуха който се засмуква от турбината през горната част на вътрешното тяло, затопля се и излиза през елерона / или дъската/ който го насочва в определената от теб посока. Там се намира и датчика за температурата и затова се монтира в горната част на стаята, но не плътно до тавана. Датчика определя колко време да се подава топлина, след като я постигне само вентилира въздуха и както казват клиентите...тоя духа студено и не топли. Затова е важен монтажа. Климатика е за пролетно-есенния сезон а парното за зимата.

    Коментиран от #62

  • 62 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Климатизатор":

    Това за радиаторите е така в България и е добре защото не се получава конденз и мухъл, но повишената температура около прозореца води до повишени топлинни загуби. Из Англия радиаторите се поставят ... на всякъде. Това често води до появата на мухъл под прозорците на по-старите къщи. Като цяло ако вътре в стаята се появява мухъл то това обикновено е конденз и е най-студената страна или ъгъл на сградата.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 От чужбина

    7 1 Отговор
    Мога да ви дам една идея за помощ при отопление на селска къща с дърварска печка. Системата е МНОГО ПРОСТА и работи И през лятото!!!
    И така, трябва ви само един висок, вертикален радиатор от пода до тавана, с повече на брой тръби. Целта е да има обем ... над 100литра вода. Долната част е постоянно свързана към мрежата с вода под налягане. От горе е изхода който отива и влиза в електрическия бойлер за банята. Пред радиатора, ексцентрично се намира дърварската печка. Когато печката гори ще топли и помещението и радиатора който в този случай се явява акумулатор на топлина. Разположен е ексцентрично за да не прегрее, защото ще се появи вътрешна естествена циркулация в самия радиатор и така част от топлината ще се разсейва. Ако искате да ползвате банята то бойлера ще се запълва не със студена вода /през зимата около 6-8 градуса/, а с вече топла вода и така почти няма нужда да включва ел.нагревателите. Ползвате евтината топла вода. През нощта когато печката угасне този радиатор е акумулирал топлина и ще проодължи да я отдава, да грее, за това е нужно да е с голям обем. Така на сутринта няма да е много студено. През лятото печката не гори, но ползвате банята всеки ден. Студената вода ще мине първо през този, същия радиатор и ще охлажда стаята, температурата и тогава е около 18-20 градуса и самата вода ще се подгрее леко до 22-23гр. Така ще се спести малко от електричеството за бойлера, а в стаята ще е малко по-хладно. Системата не е най-ефективната, но е изклю

    Коментиран от #72

  • 65 В е л и к и я

    5 2 Отговор
    Глупаво е човек да стои на топло , през зимата през деня съм на отворен прозорец до към 3-4 градуса над нулата , преди да легна ударно пускам климатика 7 киловата обдухвам стените и пода за половин час спирам го и пускам през нощта само влагоабсорбатора да подържа цяла нощ 35-45 % ако има влага и се заспива , може да е студено но без влага си е ок. Кви са тия спанета на топло. Важно е да няма влага само.
  • 66 asdf

    5 1 Отговор
    Ганьо, Ганьо, личи си че не разбираш нищо от климатици... Има доста модели, които са сертифицирани за работа при -20 градуса. Има си % на запазване на капацитета, май беше около 50%, което е достатъчно. Даже колкото по-студено е навън, толкова по-добре работи и е по-икономичен. Причината е, че тогава е сух студ и изпарителя е чист. Най-натоварващите условия за климатика са около -2 до +2 градуса (в зависимост от точката на оросяване), когато има най-много влага във въздуха тя се натрупва под формата на скреж и задръства ламелите на външното тяло и трябва да се размразява, за да се почисти. Сега конкретно. В тухлен блок без топлещи съседи и без изолации, само с дограма, поддържам 22 градуса, като разхода най-често е около 600 w/h. Като спя го намалям щото в нета пише, че най-добре е да се спи на 18-19 градуса, иначе е прекалено топло за спане. През деня като съм на работа не топли. От 17-22 часа са 5 часа по 0.6 kw/h, през нощта примерно са 9 часа по 0.35 kw/h на нощтна тарифа. А има и модели, които са поне 20% по-икономични, но са по-удачни за Южна България. Това прави:
    5 x 0.6 = 3 kw/h дневна x 0.237 стотинки = 71 ст разход на ден
    9 x 0.35= 3.15 kw/h нощтна x 0.133 стотинки = 42 ст разход на нощ
    = 1.13 лв разход на денонощие (не работи през цялото време) x 30 дни = 34 лв. месечно за стая 22 квадрата. Това е за един от най-студените градове в БГ... За целодневно отопляване разходите няма да са двойни а по-скоро 1.5 пъти повече, защото вече ще е
  • 67 asdf

    7 1 Отговор
    ...зaщoтo вeчe щe e тeмпeрирaл и нямa дa кoмпeнcирa гoлямa рaзликa и дa ce фoрcирa, кaктo прaвя aз кoгaтo ce прибeрa дa гo нaбичa. А даже не ми е нужен 12 BTU, щото и 9-ка би се справила и ще харчи по-малко, но сега имам запас от мощност.
    Няма хамалогия с цепене и прибиране на дърва, редовно мъкнене на кофи от мазата (1 път даже вкъщи влезе мишка скрита в кофата), дишане на пушеци, чистене на комини, замърсяване на въздуха със сажди и т.н.
    P. S. Има мн модели, които са сертифицирани за работа до -25 градуса.
  • 68 Тина

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "tato":

    Аз също топля с климатик сега и ми е ок е не е като с парно но пък ни чистя ни слагам дърва
  • 69 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ххахахха":

    Даже повече Особено ако следваш инструкциите в Белгия ,въобще да не включваш климатика
  • 70 tato

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Термодинамика":

    Все едно слущам продавач в магазин който иска да си продае стоката.
    Ти дори не си ме разбрал какво се опитвам да кажа - "НЕЕФЕКТИВЕН от гледна точка на това как тялото възприема топлината от него".
    Нека те светна:
  • 71 Дървар

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Отдавна съм се отказал...!":

    А през лятото на кана студена бира и печката на 6?А зимата и пепелта от печката и пушека дишаме с теб барабар!
  • 72 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "От чужбина":

    А през лятото не се ли получава конденз по този топлообменник? Студена повърност + значително по-топъл въздух около него...

    Коментиран от #76

  • 73 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "копи пейст":

    Това е валидно САМО когато климатикът се използва за охлаждане. Тогава вътрешното тяло кондензира и има влага в него. Ако се използва за отопление - няма влага, защото вътрешното тяло е топло. Вътрешният топлообменник се нагрява до около 50 градуса. При режим "топлене" - кондензира външното тяло. Така че ... можеш да се топлиш с климатик без излишни истерии :) Да - има си недостатък - създава "течение"... И да - оплоението на дърва си има своите предимства - най-вече това, че имаш топлинен източник с мощност 6-7-8 и повече киловата. Но отоплението на дърва в градска среда е супер-егоистично - осмърдяваш на пушек околоните сгради, всичко простряно на терасите започва да смърди на пушек. Има и идиоти, които не горят дърва а въглища... че и разни боклуци. Е, правят го през нощта, защото "не се вижда". Но се усеща много добре...
  • 74 Paxnas

    2 0 Отговор
    Сменихме пелетна печка с климатик и се родихме, няма хамалогия и мръсотия, миризмата изчезна.
  • 75 Теню смока

    2 1 Отговор
    Мани Тиа климатици,друго си е на дрва ,кюмбето бумка на шест,рикията улазя кът олиу с кисилуто зели от бидона на тирасата у София кв.Лозинец

    Коментиран от #79

  • 76 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Читател":

    Това е само идея. Знам за този конденз, но температурната разлика ще е малка и вероятно ако се появи ще е незначителен или ще е в повече при повишена влажност и интензивно ползване на банята. Доброто на системата е, че е изключително проста и не изисква никаква поддръжка.

    Коментиран от #78

  • 77 Голям Слон

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Климатизатор":

    Защо? Ако не е от оторизиран сервиз почистването, няма да работят ли? Пехливаните от "оторизираните" сервизи идват с две фъшкалки: обезмаслител и вода и започва едно фъшкане и плакнене - ум да ти зайде. Това го правят по две причини: или все още не са открили топлата вода, или просто набиват цената. Трябва все пак да се види, че стоиш 1-2 часа под вътрешното тяло и "профилактираш". Тази процедура си я правя сам. Към двете фъшкалки добавям и четка за зъби :-) И после "хей ръчички, хей ги две". Вътрешните пити винагии ми блестят. Филтрите ги почиствам най-много веднъж на месец през летния сезон. Зимата не се ползват. Отвън нищо не чистя. Честно казано нямам нито време, нито желание да го правя.
  • 78 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "От чужбина":

    Едно вътрешно тяло на климатик, ползва фреон, охладен до около 6-7 градуса и кондензът е значителен - т.е. необходимо е да има дренаж, за да го отведе. Студената вода, която постъпва в жилищата ни е с температура около 15-17 градуса през лятото. Това е добра температура за охлаждане. Но си мисля, че кондензът пак ще е значителен - напълни чаша с вода и я остави на стайна температура. Ако температурата на въздуха е над 30 градуса - определено чашата ще кондензира. Ако е под 30 градуса... едва ли имаш нужда от охлаждане през лятото... Идеята действително е проста. Но някак не виждам ползите от нея през лятото.... А и щом не си я реализирал... съвсем се губи.

    Коментиран от #89, #91

  • 79 dsсса

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Теню смока":

    Баце, климатикът по никакъв начин не отменя ракията и киселото зеле. Да разчиташ, че печката, парното или климатикът ще утрепят вирусите е наивно. Всяка вечер трябва да се дезинфексираш с 40 градусов спирт, иначе лпошо!
  • 80 ттт

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Климатизатор":

    Почти всичко написано е вярно. Филтрите в зависимост от помещението се чистят един или два пъти на месец. Основно почистване - веднъж годишно. Но да викаш сервиз за нещо, което можеш да направиш и сам не е добра идея. Ако не си богаташ, можеш да икономисаш пари, като го почистиш сам. Ако си си надвил на харча, не е добра идея да пускаш непознати да ти оглеждат дома. Чистенето е лесно - сваляш филтрите, измиваш ги, слагаш на прахосмукачката малката четка с дългите косми, почистваш ламелите. След това напръскваш със спрей за климатици. Не прекаляваш с пръскането, за да не потече и да ти изцапа стената. Пет минути на климатик са напълно достатъчни. Ако имаш водоструйка може през лятото да си измиеш с гореща вода външното тяло и един-два дена да не включваш климатика. Но на моите климатици външните тела не съм ги чистил никога, вече 12 години ми служат вярно. Тогава внасяха нови на 100 волта, параметрите им са каквито са на новите на 220 волта днес.

    Коментиран от #82

  • 81 АСА

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Голям Слон":

    Интересно! Имам четири хиперинвертора от марка известна и с производството на леки коли. Ползвам ги всяка зима на 22 градуса от 2009-та година насам (тогава ги сложих), за ток винаги съм плащал под 200 лева на месец. Бойлерът ми е достатъчно голям, затоплям му водата само на нощна електроенергия, имам много добри дограма и топлоиззолация. За да направи сестра ти сметка 390 лева с климатици, би трябвало да използва от онези преносимите. Но на тях рекламата им е "Топли като вентилатор, бръмчи като трактор, харчи като електрожен". А да, бях на парно, последния месец преди да го фалират (още не ни отопляваха) ми поискаха 200 лева за два кубика гореща вода! Това е истина, става дума за Казанлък. Масово хората не си платихме тази сметка, някои ги съдиха, аз минах между капките. После собственикът на ТЕЦ-а (Николай Банев) реши да го фалира и продаде за скрап. Това е едната от двете най-големи услиги, направени ми от някого.

    Коментиран от #83

  • 82 Голям Слон

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "ттт":

    Няма да потече нищо :-) Този конденз от вътрешната пита къде отива? Нали изтича някак навън? Като видиш как, няма да имаш терзания за течовете по стената. А протича от вътрешното тяло тогава, когато дренажът е запушен. Като си чистиш питата с Meglio, запушвания няма да имаш. Но е доста агресивен препарат, така че трябват бързи ръце. И задължително климатик, работещ на минимална температура. 16 градуса на повечето машини...
  • 83 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "АСА":

    Климатиците им са хубави, но колите им не струват :-))))) На сестра ми започват с ДАЙ :-))) Толкова им е сметката. Няма защо да лъжа. Двата климатика им излезнаха около 11.500 лева. Не зная след колко години смятат да си избият инвестицията. Входът им е топлофициран, но всички капацитет там избухаха значителни суми за вентилатори и парно не искат да имат. А ние във входа явно сме балами. Спряхме си само топлата вода, защото тя наистина беше непосилно скъпа: около 35 лева за кубик. Но с парното е рахат. Ако на някой от нас му стане студено в преходните сезони - пуска климатиците. Признавам си, моите са стари, но и за момента нямат нужда от смята. Някога преди 15 години аз на свой ред изгърмях едни 7-8 хиляди лева за три бройки, но и парите тогава друго струваха. Както и да е. Работят, проблеми не правят. Доволен съм. Един ден и да се наложи смяна, ще слагам нещо бюджетно. Просто не смятам, че на моето ползване въобще може и трябва да си мечтая за избиване на инвестицията.
  • 84 Симеон Димитров

    2 1 Отговор
    Всички скъпи нови модели са със сензор за движение. При тях няма никакво значение каде е монтирано вътрешното тяло. Поздрави

    Коментиран от #86

  • 85 Б. М.

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Голям Слон":

    Да вееее, то заради това, Топлофикация е с 200 милиона дълг. Сега Фандъкова рИве да го плащаме всички ние. Ами НЕ, не съм съгласен! Който ползва - плаща!!!
  • 86 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Симеон Димитров":

    Имат... ама е пълен таш@к това... не разчитай на него.

    Коментиран от #88

  • 87 Бочко

    2 2 Отговор
    Грешка ако искаш да ти е топло и екинимипно, климатика трябва да духа на горе, за да може по бързо да изключва и после да включва климатика, топлината винаги е горе, и това не значи че няма да ти е топло, а е по икономичност и пак си е топло
  • 88 Фуджи Електрик@

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Читател":

    Имам три такива,сметка август - 89лв,септември - 68лв,октомври -38 лв !Чакам да видя сега ноември как ще е ,но и 100 да е пак ще е ок !Климатиците са японски ,с името на най-известната им планина.
  • 89 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Читател":

    Ами ето ти друга идейка за слънчев панел помощник на климатика за ОТОПЛЕНИЕ само. Целта е до външното тяло на климатика да се подаде въздух с по-висока темперарура от тази на околния въздух.И така панела представлява отворен, проточен тип. Примерно една дървена рамка, от едната и страна има шпертплат, а от другата стъкло. Шпертплата от вътрешната страна се боядисва в черно. Рамката е отворена от долу за да влиза въздух. В шпертплата от зад, в горната страна има голям отвор през който подгретия въздух ще излиза. Този въздух трябва да се насочи към тялото на климатика. Климатика може сам да го засмуква. Така когато има слънце до тялото на климатика ще достига въздух с малко по-висока темпратура откокото е околната температура. Въздуха може да се "придвижи" и по някакъв въздуховод от онези гъвкавите тръби... Понеже температурата на въздуха е променлива на практика нас ни интересува мощноста която пада на определена площ. Тази слънчева мощност е от порядъка на 1000 Вата/квадрат. Така ако направите панел от около 2 кв.м ще може да "помогнете" на климатика с поне 1 кВт ако панела има КПД 50%. Трябва да се отбележи, че тук става въпрос за малка температурна разлика и КПДто на панела може да е значително по-високо. Понеже климатика се включва и изключва според зададената вътрешна температура, а подаването на подгрят въздух спира почти веднага когато слънцето бъде закрито от облак, то за това може панела да бъде покрит от вътре с някаква черна/тъмна керамика. Тя ще

    Коментиран от #90

  • 90 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "От чужбина":

    Вътрешното покритие от някаква черна керамика ще играе ролята на топлинен акумулатор за няколко минути когато слънцето е закрито от облак./Това е сравнително често при ветровито време и разкъсана облачност./ Също така когато климатика се изключи сам защото е достигнал зададената вътрешна темперарура, керамиката в панела ще може да акумулира някаква топлина при следващото му вкючване. Подобен панел практически може да бъде направен от почти подръчни материали. Задължително е единствено панела да бъде премахнат или НЕсвързан с климатика през лятото, защото ще затрудява охлаждането и така ще пречи.
  • 91 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Читател":

    Ами всеки сам да помисли дали може да е реализира за себе си според условията които има и колко е готов или може да отдели.

    Ето ти тогава още една вече рализирана идея. Соларни фотоволтаици, произвеждат електричество. Не ти трябват нито акумулатори нито инвертори, те само оскъпяват системата. Връзваш директно фотоволтаиците към един допълнителен нагревател в бойлера. Нагревателя е изчислен и произведен предварително според фотоволтаиците. Оригиналните нагреватели на бойлера си остават за да ги ползваш когато няма слънце. Електрически двете системи /нагреватели/ изобщо не са свързани.
  • 92 Не разбирам много

    0 0 Отговор
    Един колонен климатик 60000btu, и според мен няма значение къде се намира климатика и на къде духа уффф