Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 15:31 2 285 13

Скочиха срещу „Rolling Stones“ за още расистки песни

  • rolling stones-
  • песни-
  • расизъм-
  • сексизъм-
  • расистки песни-
  • текстове-
  • ядосани

Рок титаните обиждали в текстовете си и азиатките, и белите жени, особено в "Some girls"

Скочиха срещу „Rolling Stones“ за още расистки песни - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Яростно негодувание към творчеството на рок легендите от "Rolling Stones" се надигна в последните дни, след като музикантите обявиха, че няма да изпълняват своя песен заради расисткото съдържание на текста ѝ. Не само песента "Brown sugar" на "Rolling Stones" е проблематична относно расистки елементи в нея, но също и "Some girls".

Предната седмица стана ясно, че хитовото парче "Brown Sugar" е изпаднало от сет листа на бандата по време на турнето им в САЩ - поне засега. Това стана заради расова чувствителност относно част от текста.

Песента изследва паралелите на междурасовия секс като табу удоволствие и изнасилването, извършвано във времето на робство. Има и двойното значение, едното е за черните жени като роби на бели мъже, другото за бели мъже като роби на хероина.

Сега някои са се сетили, че това далеч не е единствената спорна песен в репертоара на рок гигантите. Вредни расови стереотипи, и то не само по отношение на чернокожите жени, но и на азиатките се появяват и в други песни, като "Some Girls" от 1978 г. от едноименния им албум, пише сайтът Contactmusic.

В текста се казва, че белите момичета са забавни, подлудяват лирическия герой, чернокожите искат секс цяла нощ, евфемистично казано, китайските момичета били нежни и не знаеш какво са намислили, под тези копринени кимона. В оригинал текста е доста циничен. Но пък е в стилистиката на рок музиката.

Дори да оставим расизма настрана, историята в песните на "Rolling Stones" е изпълнена със сексизъм, насилие спрямо жени и препратки към секс с непълнолетни, пишат още оттам. Припомнят, че и парчето "Under My Thumb" от 1966 г., е свързано с контрола, упражняван от мъж над жена в една връзка.

В текста на "Stupid Girl" от същата година, във всеки ред има атака над жената и всичко свързано с нея, от външния ѝ вид до маниерите, смятат някои пуритански настроени експерти.

В "She"s So Cold" на прицел са представителките на нежния пол, които не отвръщат на свалките на мъже, в "Short and Curlies" се присмиват на връзките, в които мъжът е покорен на жената.

В "Stray Cat Blues" от 1968 се говори за секс с непълнолетни:

"Виждам, че си на петнадесет години

Не, не искам твоята лична карта

И виждам, че си толкова далеч от дома", гласи част от лириката.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    49 1 Отговор
    Тоя свят не върви на добре, отдавна съм го разбрал. Ами да му мислят тези след нас...

    Коментиран от #10

  • 2 Лост

    51 0 Отговор
    Ами, защо не забранят Библията и Корана? Там жените ги третират второ качество. Стиска ли им?

    Коментиран от #5

  • 3 Сандо

    41 1 Отговор
    Останаха ли нормални хора на Запад?На тия откачалки и ваксините няма да им помогнат.
  • 4 Сид Вишъс

    13 0 Отговор
    Откакто умря Чарли Уотс,тези ги разбринтифитиха.Но все пак са велики и аз винаги ще слушам ,,Супа от козя глава,,! ЕНДЖИ!!!!!
  • 5 бай Ставри

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    Библията със сигурност. Корана не могат ... все още.
  • 6 бай Мирчо

    9 0 Отговор
    ами ние вече си се върнахме...хайде да не казвам юдоболшевизма,но поне във времето на развития социализъм.Сега да почнат и едни хайки да правят като през 60те и....да ви се таковам на жидовската демокрастия.
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    16 0 Отговор
    Да направят една песен за геYове, лесбийки, джендъри,
    за да са кротнат малко онези боkлуци от ЛГБТ общността...
  • 8 Луна президент

    13 0 Отговор
    Роулинг Стоунс са достатъчно известни и без да им правите реклама допълнително. По-добре напишете нещо за високите литературни постижения в текстовете на мазната чалга.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бах

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Така е . Положението вместо да се влошава , ще става все по критично . Светът се е побъркал и в крайна сметка ще спечелят точно черни , джендаре и всякакви други микроби....
  • 11 Сатана

    9 1 Отговор
    Черният расизъм също заклеймява и Хеви метъла като расизка музика защото възхвалявал Бялото превъзходство или модерният термин "White Privilege"
  • 12 Gen Gurko

    11 0 Отговор
    Тези глупаци си подадоха бузата сами и сега ще ги шамаросват по цялото тяло. От политкоректния си ум патят но никога не е късно да станеш за резил. Хак им е. С новите либералфашисти шега не бива.
  • 13 Опушения лешник, но не Дамски

    2 1 Отговор
    Мик и вие ли отбелязах те, тоз,, буклук,, и други такива...!