Необходими продукти:
- 1 глава карфиол (броколи) или и от двата вида зеленчук
- около 1 ч.ч. натрошено сирене
- 2 ч.ч. прясно мляко или 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. от зеленчуковата отвара
- 3 с.л. препечено брашно
- олио (зехтин)
- сол
- галета
- подправки по избор – копър, черен пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне:
Карфиолът (броколите) се накъсват на розички и се бланшират за няколко минути в подсолена вода (аз използвах консервиран карфиол). Изваждат се и се оставят добре да се отцедят. След това се овалват в галета, нареждат се в намаслена тава, поръсват се с олио (зехтин) и се запичат в умерена фурна.
Сиренето се натрошава на ситно, поръсва се с предварително препеченото в сух тиган и изстинало брашно, добавя се 1 ч.ч. студено прясно мляко и се поставя на огъня да заври. Постепенно се добавя и от другата чаша прясно мляко или от зеленчуковата отвара, като сосът непрекъснато се разбърква и ври на тих огън няколко минути, докато се посгъсти.
Ястието се поднася топло. При сервирането сосът се поръсва с копър, или черен пипер, или индийско орехче. Отгоре се нареждат от запечените розички.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Госпожа, асенова
12:58 28.10.2021