27 Октомври, 2021 08:54 52 421 61

Арестуваха англичанин, опитал да плати на бензиностанция с монета от 100 паунда

  • монета-
  • нумизмат-
  • бензиностанция

Бърза справка в Интернет показала, че въпросната монета със стойност от 100 британски лири е юбилейна изработка и дори си имала има – „Trafalgar Square £100 Coin’’

Брет Чембърлейн на 50 години от Тивъртън заредил автомобила си за 60 паунда с дизелово гориво на бензиностанция Теско и поискал да плати с монета на стойност 100 британски лири.

Това предизвикало скандал, защото на всички било ясно че подобна монета не е в обращение, историята мълчи за думите които са изговорени, докато е траел скандала, но в крайна сметка мениджърът на Теско-то намиращо се в Екстър извикал полиция.

Пристигналите униформени без много да се замислят поставили белезници на Брет и го отвели в близкия полицейски участък, като обвинението било че се опитва да измами касиера и че дори е избягал от бензиностанцията, макар това последното да не било съвсем така.

Какво се случило обаче след като дошъл адвокатът на господин Чембърлейн? Той набързо обяснил, че клиентът му е колекционер-нумизмат и няма как монетата да е неистинска. Бърза справка в Интернет показала, че въпросната монета със стойност от 100 британски лири е юбилейна изработка и дори си имала има – „Trafalgar Square £100 Coin’’

Адвокатът на арестувания нумизмат, който всъщност бил любител, а работел като дърводелец набързо установил, че съгласно закона за монетосеченето от 1971 година, всички монети изсечени от Британския монетен двор са законно разплащателно средство и дори е незаконно да не бъдат приети, като такива.

Полицаите направили ареста и техните началници не останали много очаровани от любознателността на адвоката, който реално доказвал, че арестът на Брет Чембърлейн е абсолютно незаконен, а това си е голяма разправия за униформените в демократична Великобритания

Намръщеното поведение на полицаите и отказът им да отпишат от регистрите ареста на Брет пък довели до завеждане на иск за обезщетение, което било одобрено от съда и полицията в Ексетър се наложило да направи ранен Коледен подарък на неправомерно задържания нумизмат на стойност 5000 британски лири. Всъщност му ги превели директно в личната банкова сметка без да протестират.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 221 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    168 26 Отговор
    Имам стари хилядолевки, дали ще мине номерът тука..

    Коментиран от #25, #30, #34

  • 2 Ако е нов касиера

    96 11 Отговор
    Приема всякакви пари и после се оплаква... и вика полиция, чудесна история от старата Англия...!
  • 3 Сега

    152 9 Отговор
    Може да пробва в друг град, пак ще го приберат и пак 5 бона
  • 4 Гошо

    21 50 Отговор
    Това е лъжа и измама.

    Коментиран от #46

  • 5 БГ бензинджия

    212 16 Отговор
    Ох, миналата година един дебелак с Жипка, тръгна да ми плаща с 500 еврова банкнота. Тъкмо да го запсувам и да викна полиция и го разпознах.

    Коментиран от #12, #18, #44

  • 6 100

    78 29 Отговор
    Какво чудно? Англичаните са едни от най-големите колонизатори и крадци на планетата. И българските жени се омъжват за англичани?

    Коментиран от #35, #58, #60

  • 7 ERTYHUJKL;

    59 12 Отговор
    ЗА ТОВА И ПУКНАТ ПЕТАК НЕ ДАВАИТЕ НА НАШИТЕ КАТАДЖИИ.
    ПАРИ СЕ ДАВАТ САМО НА АДВОКАТИ,НОТАРИУСИ И ДОКТОРИ.
  • 8 Механик

    74 28 Отговор
    Сбъркана статия за случващото се ведна сбъркана държава.
    Уж го хванали,после го пуснали, монетата фалшива, па то тя в обръщение..... Полицаи-дебили, адвокат-дърводелец....Осъдили, оправдали, пуснали, платили...
    Щом прочета "английски" и веднага ми изниква думата "кранти".

    Коментиран от #15, #54

  • 9 всъщност

    111 4 Отговор
    Ченгетата по цял свят са тъпи и ограничени, това явно си е задължително условие за да бъдеш полицай......разбира се има изключения но те са малък процент от всички! Поздравления за човека, опънал ги е 5000 паунда да се научат друг път да са по-разбрани и внимателни.
  • 10 ИВАН

    85 8 Отговор
    Няма разлика в психиката, манталитета, и интелигентноста на ченгетата по цял свят - навсякъде са продажници номер едно и единствения им зор са парите и да тормозят хората .... че кво им костваше едно чукване в интернет и щяха да я видят монетата, която всъщност би трябвало и да е по-скъпа от 100 паунда, нумизматична стойност

    Коментиран от #21

  • 11 Илон

    32 2 Отговор
    Хубава история.
  • 12 kaptain Morgan

    67 9 Отговор

    До коментар #5 от "БГ бензинджия":

    Объркал си се! Този с жипката едва ли ще зареди със собствени средства, а с тези от чекмеджето е абсурд.

    Коментиран от #16

  • 13 цербер

    18 6 Отговор
    ...и дори си имала имЕ – „Trafalgar Square £100 Coin’’
  • 14 хараре

    66 6 Отговор
    Ако беше в България,монетата щеше да е приета и собственникът на бензиностанцията щеше да си я вземе за колекция или щеше да я продаде на търг и да си получи тройно цената на закупеното гориво. Полицаи изобщо нямаше да бъдат викани.
  • 15 ...

    15 18 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Можеш само да им дишаш прахоляка

    Коментиран от #40

  • 16 БГ бензинджия

    45 4 Отговор

    До коментар #12 от "kaptain Morgan":

    Беше се изгубил в селата. Даже кюлче злато ми предложи, да го упътя някъде е магистралата.
  • 17 Някой знае ли

    25 2 Отговор
    разликата от 100 паунда до 1 пунда?

    Коментиран от #53, #55

  • 18 БОКО НЕ ПЛАЩА СЯМО ПРИБИРА

    42 7 Отговор

    До коментар #5 от "БГ бензинджия":

    ТОЙ ПАРА НЕ ВАДИ ПОСОКАТА Е САМО КЪМ ЧЕКМЕДЖЕТО!!!!
  • 19 Дебил

    21 30 Отговор
    Фигуранта ви гарантира ,че тази зима ще плащате по бензиностанциите с капачки от бира.
  • 20 Коко Н

    39 4 Отговор
    Онзи ден,разхождайки се в Майорка,видях на улицата дребна,непозната монета,която установих,че е 1(един) рапен (една швейцарска стотинка)отдавна излязъл от обмен.В Швейцария всички цени завършват на 5.Проверих го в Интернет и сега плащат 90 пъти цената му.
  • 21 Нашите милиционери

    45 3 Отговор

    До коментар #10 от "ИВАН":

    отпреди Десети бяха доста ограмотени.Четяха вестника,преди да го ползват..
  • 22 .....

    15 13 Отговор
    1 паунд по курс на деня, ако е 2,30,то за 100 паунда е 230 български левчета. Не обиждайте английски полицаи,много са над българските ви, знаещи по няколко чужди езици, а тук са хора назначавани не по качества, здравина, а по бомести и пари, обикалят болници. Лошо няма, да си болнав полицай нъл така, политици от 32 г. Мразят Те Живков, но поне бяха назначавани, проучвани и някои са в топ форма старите от системата. В бг не става. Шкарто и втора употреба е все и всьо
  • 23 Анонимен

    9 4 Отговор
    В България е много важен коча. Ако е здрав, няма как и малкото да не е здраво. Силен, умен, интелигентен, да не хленчиш, да не ревеш или казано интелигентно плачеш, но в бг всичко става за много пари. Не по темата, но всичко тук баттисахте
  • 24 Шoтлaндeцa

    22 8 Отговор
    Oт ингилизитe пo-пpocти e Eвpoпa нeмa!
  • 25 Няма

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Не, след деноминацията хилядолевката е на стойност един лев.
  • 26 Ганч

    53 3 Отговор
    Знам и бензиностанцията, знам и управителя от Бангладеш там. Бензиностанцията е по пътя за Кредитън, преди кръговото за Брмфодс Спийк и Уптън Пейн.
    Тоя умник сто процента е ядосал човека! Редовно прави скандали, не дай Боже да се оплачеш от нещо. Аз лично съм го питал да не би днес да е един от онези дни в месеца? 🤣🤣 Нумизматът го е направил нарочно, не се съмнявайте! И е знаел какво ще стане.
    Браво на него!
  • 27 Дамски обуфки

    2 2 Отговор
    Да, ама да съм на 20 годин или поне 25, аха..тогава нема се оплачем на полисията..!
  • 28 Рашку

    35 3 Отговор
    Преди години ми сипаха 62 литра газ в бутилка от 60 литра. Не им платих...... Познахте, не повикаха полиция.

    Коментиран от #32, #36

  • 29 гуньо

    27 3 Отговор
    Бях чел навремето за случаи в нюьорк човек се явил на изпити за полицаи и изкарал на теста за интелигентност 120 точки и го скъсали защото е прекалено интелигентен в полицията не им трябват хора които мислят а да испълняват заповеди.
  • 30 Съдията Дред

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Няма да стане, има закон за деноминация, има и решение на БНБ за изтегляне от употреба. Но пък браво на дърводелеца. То и тука е така - един колега адвокат наскоро ми поправи вратичката на кухненски шкаф. Въобще - всеки работи това, което не му е работа.
  • 31 мани мани

    17 3 Отговор
    тва е нищо ... боко плата в кюлчета ... в швейцарския балкан му ги приемат обаче ... по-точно в люксембургската офшорна зона :)
  • 32 Дедо

    18 1 Отговор

    До коментар #28 от "Рашку":

    На мен успяха да ми сипят 6 литра в 5.литрова туба... При теб е била по-тънка измамата.
  • 33 Северозапад

    18 1 Отговор
    Ами англетата са се поучат от гърчолята. Малко преди границата на Промахон има голям супермаркет, в който можете да платите с всякаква валута! Пробвал съм с рубли, леи и албански леки - ноу проблем, прибират всичко, що е пара. Е... смятат по трънския курс, но това са подробности...
  • 34 Нумизмат

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Не си оригинален! Англичанина плаща с юбилейна монета, сечена през 2016 г. Докато твоите хилядолевки са деноминирани. Двете неща нямат нищо общо.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Йо Несбьо

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Рашку":

    Това е често явление на бензиностанциите/газстанциите. Ако потърсиш повече информация с Гугъл, ще видиш за какво иде реч. То газта там си отчита, а реално нищо не тече, но газстаята няма вина за това.
  • 37 БОКОКРАД

    26 4 Отговор
    БОЙКО ПЪК НИЩО НЕ ПЛАЩА НИКЪДЕ , САМО ЯДЕ И ПИЕ НА КОРЕМ И КРАДЕ КАТО НЕВИДЕЛ КВОТО ДОБАРА !
  • 38 ха ха

    18 1 Отговор
    Доста нескопосан превод. "Адвокатът на нумизмата, който също бил любител, но работел като дърводелец......"

    Много сте забавни!
  • 39 това е номер

    24 2 Отговор
    Рядка монета с номинал 100 паунда от 1972, когато 100 паунда са били равни на днешни 500 не се харчи за туба бензин!
    Това нещо сигурно ствува много пъти повече то 100 паунда.
    Човека е напраивл номер и е изкарал 12к лв от него. А тия от безниностанцията са кухи лейки. Да бяха взели монетата и да му дадат ресто няколко хартии....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 11111

    8 1 Отговор
    В БГ всичко може, но там не вървят българските правила и закони. Стриктни са англичаните. Дай боже и в бг, но е виждам изход скоро с тия леви, десни и центъра от ДС, доносници да я бъде бг, както много българи в Линдон я желаят. Става за живот в бг, но на нискообразовани, но с кинти
  • 42 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    9 3 Отговор
    страна с правосъдие, не булгаристанско такова!
  • 43 Б. М.

    11 0 Отговор
    Сещам се за любим виц от комунизЪма. Каква е единицата мярка за ТЕГЛО - ГРАМ. А една хилядна от нея - 1 МИЛИГРАМ. Каква е единицата мярка за дължина - МЕТЪР. А една хилядна от нея - 1 МИЛИМЕТЪР. Каква е единицата мярка за ИНТЕЛИГЕНТНОСТ - ЦИОНЕР, а една хилядна от нея - 1 МИЛИЦИОНЕР.
  • 44 Бат

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "БГ бензинджия":

    Бат Бойко
  • 45 Шаран БГ

    13 0 Отговор
    У мъглива Англия може и да се случи подобно нещо. У РБ ще го изритат от арестта и "прощай Григорий"........
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИЯО

    8 3 Отговор
    ... и като платил със монетата да бяах му върнали 30 лири монета /пак юбилейни/. :)
  • 48 Pietro

    7 1 Отговор
    Касиерът все пак е бил буден. Заяото тук в Щатите, в Северна Каролина, преди 14 години, един завалия опита да пазарува в супермаркет с 200-доларова банкнота. Първо, двеста долара на банкнота, никога не е имало. По-смешното е, че на банкнотата бил лика на тогавашния президент Джорж Буш ( нладши). И така банкнота няма. Вмсето мотото: Ние вярваме в Бога!" на фалшивката било написано: Ние обичаме бира. И най-големият капак накрая. касиерът в супермаркета бил толкова залупен, че приел банкнотата и върнал ресто. Шегаджията бил арестуван, но го пуснали бъзро, защото това не ебила фалшификация на пари. А глупавият касиер бил уволнен...
  • 49 Хамлет

    10 2 Отговор
    В истинските демокрации е така. Който не спазва законите, пък дори и да е полицията си плаща. Случаите се разрешават мигновенно. Кога ще ги стигнем англичаните?
  • 50 Винкело

    9 0 Отговор
    5000 паунда обезщетение? Бравос! Следващата Коледа - пак така.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Б@си статийът

    1 2 Отговор
    заредил★ автомобила си за 60 паунда★ с ★дизелово гориво на бензиностанция ★
  • 53 Смешника

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Някой знае ли":

    Няма разлика! 100 паунда са = на 1 пунда!
  • 54 Сатана

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Спри да се излагаш като кифладжия,пич.
  • 55 Разликата е една 0-

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Някой знае ли":

    тая средната.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Готин

    0 1 Отговор
    Хитра постъпка. Това е ситуация в която всички са прави с постъпката си но, законът казва какво е обезщетението за неправомерен арест. Касиерът е прав да откаже, защото не е нумизмат. Нумизматът знае, че плаща с редони пари. Полицаите извършват арест за изясняване на случая. (Вероятност за измама)
  • 58 н щкн щ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "100":

    те бг жените са лакомии и мързели
  • 59 Заплатаджий

    6 0 Отговор
    Виждатели другари Българи как се прави в Великобритания.
    Съд на полицията.А в България пребиха младежите от протестите и на полицаите им дадоха награди .Това е трисет годишното управление на БСП.ДПС И ГЕРБ.
  • 60 Anthraxa

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "100":

    Е то българските жени се омъжват и за негручи и за резани паламарки....това да не ги прави дЕректно колонизатори 🤣😂🤣😂
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.