27 Октомври, 2021 16:15 2 534 7

Храни, които водят до пристрастяване

  • пристрастяване-
  • храна-
  • диетолози

Много често ги включва в менюто си, без въобще да се замисля.

Храни, които водят до пристрастяване - 1
Снимка: Shutterstock

Сред храните има и такива, към които лесно можем да се пристрастим, дори и да не го осъзнаваме на момента, пише actualno.com. Почти всеки от нас има специално отношение към храната. Едни са привърженици на тестените закуски, други на сладките храни, трети на газираните и т.н. Това означава, че най-често ги включва в менюто си, без въобще да се замисля.

Днес обаче ще ви споделим за онези храни, към които най-лесно можете да се пристрастите. Много внимавайте с тях, за да не се окаже един ден, че сте попаднали в капана им и измъкване от там няма. А дори да има, ще ви коства много повече воля, отколкотo ако се контролирате, докато ги похапвате.

Сладки храни

Разбира се, че сладките храни са едни от най-пристрастяващите. Мозъкът ни се нуждае от тях. Те ни карат да се чувстваме добре, докато ги ядем. Не е препоръчително обаче да злоупотребяваме с количествата.

Млечни храни

Известен диетолог е категоричен, че млечните храни също притежават тази способност и ние се пристрастяваме към тях. Това не означава, че трябва да ги изключваме от менюто си, но не е желателно да ги ядем всеки ден. В млечните продукти има опиати, известни като козоморфини. Именно те имат отпускащо и успокояващо действие и водят до този вид пристрастяване.

Тестени изделия

И те попадат в нашия списък. Говорим единствено за онези, в направата на които е включена мая като закваска. Някои хора са в състояние да загубят контрол, докато ги похапват, игнорирайки пристрастяващото им действие върху тялото.

Пържени картофки

Към тях определено можем да се пристрастим най-лесно. Дори не осъзнаваме как сме изяли цяла чиния и все още не сме заситили глада си.

Зърнени закуски

И те водят към пристрастяване, затова трябва да ги консумираме наистина разумно и да не прекаляваме с количествата. Не е добра идея да присъстват в закуската ни всеки ден. 2-3 пъти в седмицата е напълно достатъчно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    18 0 Отговор
    Нещо за НАТРИЕВ ГЛУТАМАТ да стана дума 🤔
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Г—ЦА МИМОЗА ОТ СНИМКАТА

    3 4 Отговор
    ЩЕ ПРИСТРАСТИ 92% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ😘

    Коментиран от #6

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор
    "Глутаматът има свойството да дразни вкусовите брадавици, наречени от японците умами. Той всъщност успешно заблуждава мозъка, че това, което консумираме, съдържа белтъчини и е изключително вкусно. Това е една от най-големите уловки на съвременната хранителна индустрия. Освен че може да овкуси и най-безвкусната храна, така че да стане годна за ядене, глутаматът пристрастява особено младите хора към консумация на неособено здравословни, но прилично овкусени храни. Тази хранителна добавка предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя."
  • 5 XXX

    10 0 Отговор
    Е то не остана нищо за ядене.
  • 6 Пристрастен

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Г—ЦА МИМОЗА ОТ СНИМКАТА":

    По добре да плуваш по вълни,отколкото да се блъскаш в скали.
  • 7 Стойчу и колешките му

    1 0 Отговор
    Тук ще попитаме, защото от тези храни, ако му вредят на някого, може да се откаже, защото живота е вечен като Дарт Вейдър... Ураааа за храните....!