Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 17:31 2 256 14

Малдивите може да изчезнат до края на века

  • малдиви-
  • острови-
  • глобално затопляне-
  • океанско равнище

Над 1000 острова са застрашени заради глобалното затопляне

Малдивите може да изчезнат до края на века - 1
Снимка: shutterstock

Малдивите може да бъдат унищожени до края на века, ако не се предприемат спешни действия за ограничаване на глобалното затопляне. Над 1000 острова са заплашени от изчезване заради три основни фактора - повишаване на морското равнище, нарушени метеорологични модели, и ерозия на бреговете. Всички тези фактори се влияят пряко от климатичните промени и глобалното затопляне, предава БНР.

В последните години мусоните и тропическите бури са все по-чести и по-силни. Те увеличават естествената крайбрежна ерозия, и на практика буквално островите се свиват. Най-тежък е проблемът с драстичната загуба на коралите на архипелага, защото повишаващите се температури на морето убиват кораловите рифове, а това оказва опустошително въздействие върху цялата верига от живи организми както на сушата, така и в морето.

А рифовете са от ключово значение за оцеляването на острова, като не само са съществена част от цялата морска екосистема, но осигуряват защита на бреговата линия, казва Азим Мустаг, морски учен в Small Island Research Group, базирана в столицата на Малдивите - Мале.

Малдивите може да изчезнат до края на века
Снимка: shutterstock

Той следи състоянието на кораловия риф на архипелага, а откритията му са обезпокоителни. „Рифовете не се възстановяват толкова бързо, колкото преди. Кораловият риф е основата на живота тук. Ние сме страна в средата на Индийския океан и около рифа няма други източници на хранителни вещества, това е домът на почти целия ни морски живот“, казва ученият.

И признава, че няма съмнения защо умират коралите – заради измененията в климата. Заради глобалното затопляне и нивото на моретата се покачва, като данните за Малдивите показват, че то се е повишило с 3-4 мм само през последната година.

„Това означава, че тези ниско разположени острови могат да бъдат напълно под вода през следващото десетилетие. Друг, още по-важен проблем за островите, е ерозията на бреговете. Д-р Абдула Насир, държавен министър на околната среда на Малдивите, е морски учен, който събира данни от всички острови от архипелага.

„Много сме притеснени за околната среда, но и за хората, които живеят на островите. Малдивите имат 168 острова, а жителите на повече от 90% от тях признават, че морето непрекъснато „гълта“ час от ивицата. Ако в скоро време не се намери решение на проблема, правителството на Малдивите може да заповяда принудителна евакуация”, каза още Насир.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балсам ги

    24 2 Отговор
    Да изчезват,не ода там.И тиа,дето одат там - и те да изчезват.Балсам ги
  • 2 УЖАСЗ УЖАСЗ

    19 1 Отговор
    АМИ СЕГА,КЪДЕ ЩЕ ХОДИ РОДНИЯ„ ХАЙ ЛАЙФ ”😭ЩЕ ТРЯБВА ПАК ДА СЕ ВРЪЩА В ПРОВАНСА УЖАСЗ 😵
  • 3 Деян Икебаната

    6 5 Отговор
    Смешки и лъжи. Нелепи. Океанът при Малдивите се отдръпва и реално островите не потъват, а земята се увелича. Какви спешни действия да предприемем?!? Да спрем да лъжем и да проверяваме какво пишеш. Изглежда разумно.
  • 4 фддгфх

    9 1 Отговор
    Мутропитеците няма къде да ходят ,но ще дойде нов 9-ти ! Тогава искам да съм палач !
  • 5 не може да бъде

    14 0 Отговор
    АМИ ТОГАВА БГ КИФЛИТЕ КЪДЕ ЩЕ СИ ПРАВЯТ СЕЛФИТА... трийте статията, че може да се вдикнат на протест
  • 6 гост

    14 0 Отговор
    А пука ли ми за малдивите, ако не мога да си платя тока?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    13 2 Отговор
    Тва го четох и миналата и по миналата година,
  • 9 МИЯ

    1 2 Отговор
    МНОГО КРАСИВ Е ТОЗИ ОСТРОВ. ВОДАТА НА МАЛДИВИТЕ Е ТЮРКОАЗЕНА, СНЕЖНО БЕЛИ ПЛАЖОВЕ. ВЪВ ВОДАТА ИМАТ ВИЛИ, КОИТО СА СЪС СТЪКЛЕНИ ПОДОВЕ.А КАКВИ ЗАЛЕЗИ, НЕЗЕМНА КРАСОТА.

    Коментиран от #12

  • 10 Стойчу нали ги видя

    3 1 Отговор
    И да изчезнат все това.... не прави вече,, мъжки капани,, дърта жина си... за, кога..!?
  • 11 dddddddd

    2 2 Отговор
    А Булгсристан до има няма 30 г
  • 12 Тоалетна хартия

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "МИЯ":

    """"МНОГО КРАСИВ Е ТОЗИ ОСТРОв...""" Духаше ли много,ааа, остроВА де??!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хаберих

    1 0 Отговор
    "Малдивите може да бъдат унищожени до края на века" Нашите фолккючекчийки ще ревнат с глас.