Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 10:33 25 074 12

Изследване на мумия преобръща историята на Египет

  • мумия-
  • древен египет-
  • история-
  • археология-
  • откритие

Може да се окаже, че развитието на изкуството на мумифицирането е много по-древно, отколкото се смяташе до сега

Изследване на мумия преобръща историята на Египет - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Подробен анализ на открита преди две години мумия, известна като Хуви, може да промени представата на човечеството за Древното царство в Египет. Оказва се, че египтяните са знаели много за мумифицирането и търговията, въпреки че учените смятат, че тези области са се развили много по-късно - през Новото царство, съобщава Science Alert, цитира Блиц.

Мумията, наречена по-късно Хуви, е открита през 2019 г. близо до Кайро. Останките са открити в некропол близо до гробницата на фараона и неговата свита.

Смята се, че по време на живота си Хуви е бил свещеник или високопоставен благородник. Погребалната му камера е богато украсена, а при мумифицирането са използвани качествени превръзки и смоли.

Археолозите са открили и рисунки по стените в гробницата на Хуви. Именно анализът на йероглифите показва, че мумията е много по-стара, отколкото се смяташе досега. Ръководителката на изследователския екип Шалима Икрам, доцент по египтология в Американския университет в Кайро, казва, че е напълно вероятно Хуви да е живял по време на Древното царство.

Какво означава това?

Откритието позволява да се предположи, че древните египтяни са усвоили напредничавата техника на мумифициране цели хиляда години по-рано, отколкото предполагат учените.

Освен това наличието на висококачествени смоли, внесени в Египет от Ливан, е доказателство за напреднала търговия. Това променя из основи разбирането за историята на Древното и Новото царство.

"Това ще промени изцяло представата за това как се е развило изкуството на мумифицирането. Материалите, технологиите, търговските пътища - всичко това напълно променя представата за Древното царство", казва Шалима Икрам.

Защо е толкова важно?

Процесът на мумифициране е бил от голямо значение за египтяните. Вярата им в задгробния живот била много силна и специфична, заради което внимателната подготовка за него била буквално вплетена в ежедневието им.

Фактът, че египтяните са усвоили усъвършенстваната техника на мумифициране много преди годините, посочени от учените, е доказателство за много по-високо ниво на социално развитие.

Досега се предполагаше, че останките в Древното царство са мумифицирани с пясък и сол, без да се премахват вътрешните органи. Рисунката на погребалната камера на Хуви обаче показва друго.

Така или иначе, Шалима Икрам планира да направи още радиовъглеродни датировки, за да потвърди откритията си. Ако нейната група се окаже права, повечето учебници по история на Древното царство ще трябва да бъдат пренаписани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност

    33 8 Отговор
    " Защо е толкова важно?" - това е въпрос от статията на който, струва ми се, не отговорено убедително.
  • 2 00014

    14 5 Отговор
    По гръб ли я "преобърна"?
  • 3 Магаданс

    10 9 Отговор
    Събина, а ти вярваш ли в задгробния живот?
  • 4 Behemoth

    13 4 Отговор
    Мумията се завръща!
  • 5 плевен

    17 2 Отговор
    Хайде първо да го потвърдят, пък тогава да говорят: Има 50% шанс да се роди Нероден Петко.
  • 6 Просветен илюминат

    24 3 Отговор
    Докато не разберем пирамидите все едно нищо не знаем за света в който живеем.
  • 7 дебела кратуна

    32 2 Отговор
    Всичко, което са знаели и можели египтяните са го научили от македонците ... кво има да анализират
  • 8 7789

    21 5 Отговор
    Ами важно е последното,че като се открие нещо изненадвако и ново,хората веднага си пренаписват историята ,а не въртят и сучат и твърдят старите истории,както ние отричаме и днк и извори,и езиковите сходства между днешните българи и т.н.траки.

    Коментиран от #9

  • 9 веселяк

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "7789":

    Маалееей ква болница е в главата ти!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    ....и за мен!!!!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.