Last news in Fakti

31 Март, 2013 16:46 3 260 0

"Златният кос" събира Стоянка Мутафова и Никола Анастасов

  • "златният кос"-
  • стоянка мутафова-
  • никола анастасов-
  • бнт

39-ият фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос“  традиционно ще събере най-добрите наши поети-сатирици, известни композитори в областта на популярната музика, столични артисти, студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в спектакъл на 1 април от 19.30 ч.  в Сатиричния театър. Сценарист е Борис Арнаудов, режисьор – проф. Румен Рачев, водещ – Веселин Ранков. 

Публиката ще има шанса да аплодира Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Йорданка Стефанова, Веселин Цанев, Симеон Викторов, Тодор Близнаков, Николай Урумов, Пламен Сираков, Янина Кашева, Тодор Димитров, Иван Петрушинов, Албена Павлова, Веселин Мезеклиев, Христо Чешмеджиев, Симеон Владов, Светослав Добрев, Вяра Табакова, Мая Бабурска, Борислав Стоилов, Елвира Иванова, Константин Икономов, Димитър Живков, Явор Борисов, Георги Стоянов...

Празникът се организира от редакция „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио в партньорство със Сатиричния театър.

Косът долита веднъж в годината, а фестивалът на хумористичната и сатиричната песен е неповторим, защото песните се изпълняват от актьори. „Златният кос“ е призван чрез силата на смеха да търси спасителен брод, да отсява зърното от плявата, да подсказва точния ход, твърдят организаторите. 

„Анонимни лица разпространяват версията за създаването на три мафиотски структури в „Златния кос“: поетична, музикална и артистична“ - коментира с намигване сценаристът Борис Арнаудов в духа на основната концепция на сатиричната гала-вечер. - Те обслужвали интересите на различни монополи и нарушавали екипния принцип в творческия процес. Сипят се обвинения и за политически пристрастия, за принадлежност към различни политически окраски. Привърженици на „Златния кос“ опровергаха тези слухове, като представиха официално медицинско свидетелство, в което се удостоверява, че Косът е далтонист по рождение”.

Сценаристът на „Златния кос“ отбелязва, че нечистоплътни подмятания се опитват да обвържат сатиричния фестивал и с бившата Държавна сигурност. „Точни проучвания доказват друго. През 1979 г. прозвучава песента “Направи си сам” /В.Самуилов, Н.Андреев, Ст. Данаилов /. Активни борци против фашизма и капитализма се чувстват засегнати от темата и реагират незабавно. Идеологическият отдел на тогавашния ЦК на БКП забранява песента да се излъчва по радиото. Но както обикновено се случва, истината трудно изплава от блатото на сквернословието“,  припомня Арнаудов.

„Златният кос“ е фестивал на социалните вопли и политическите страсти, любовните терзания и емоционалните изблици, на плахите надежди и измамните илюзии.

„Наскоро се подеха  призиви корупционните схеми на „Златния кос“ да влязат в дневния ред на служебното правителство, а злоупотребените пари да бъдат възстановени в бюджета на БНР“, шегува се Борис Арнаудов, но признава с гордост: „Всеки може да провери с какви трохи се е изхранвал Косът през изминалите години. И ако е оцелял, причината е в убеждението, че този уникален и смислен проект трябва да продължи съществуването си и да се доразвива. Това е убеждението на няколко поколения творци, които всеотдайно работят за идеята, а не за парите!“

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА