Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 19:36 3 523 12

7 начина да се спасите от вируси и бактерии

  • дезинфекцията-
  • почистване-
  • вируси-
  • бактерии-
  • магазини

Това са начините да се предпазим от вируси и бактерии в магазина

7 начина да се спасите от вируси и бактерии - 1
Снимка: Shutterstock

Живеем в такова време, че се чудим как да излезем навън и да напазаруваме, без да пипнем вирус. Ходенето до магазина, избирането на продуктите и целия процес стана по-забързан и стресиращ през последните месеци. Много хора се чудят как да почистят продуктите, които са купили, преди да започнат да ги готвят или консумират.

Често казано обаче, е по-вероятно да се заразите при досега с други хора, отколкото от храната, която купувате, пише actualno.com. Ето защо, вместо да се чудите как да дезинфекцирате стоките, по-добре правете друго. Това са най-сигурните начини да се отървете от лошите микроорганизми в магазина:

  1. Не се бутайте в тълпата от хора – пазарувайте със списък, което ще направи процеса по-експедитивен. Добре е да страните от струпванията на хора. Да влезете, да се движите по списъка си и да вземете необходимите продукти. Така пазарът ще бъде по-ефективен и бърз. Добре е да има дистанция между вас и останалите хора.
  2. Ходете сами на пазар – добре е по един от семейството да ходи до магазина. Така ще намалите риска от заразяване, а и ще сте по-бързи. Пазарувайте целенасочено и не губете време в излишни приказки. Просто вземете онова, заради което сте посетили магазина.
  3. Направете дезинфекция на количката или кошницата – и по-точно на дръжката, която ще хванете с ръце. Не се знае дали това е направено, затова се застраховайте лично. Нанесете дезинфектант по дръжката, забършете с чиста кърпичка. Дезинфекцирайте и ръцете си. Всичко ще ви отнеме минута. Важно е да не пипате лицето си, докато не се приберете у дома и не измиете ръцете си с вода и сапун. Хубаво е да не докосвате и смартфона си.
  4. Не използвайте ръкавици – просто защото така ще замърсите и тях, а след това всяка зона, която докоснат. С тези ръкавици вероятно ще извършвате куп дейности и ще пренасяте замърсяванията. Просто ги свалете и почистете ръцете си с дезинфектант.
  5. Стойте настрана от човека на касата – добре е спазвате дистанция, ако в магазина няма предпазно стъкло, което стои между вас и касиера. Бъдете отговорни.
  6. Платете с безконтактна карта или смартфон – много удобно е това плащане, тъй като леко доближавате телефона или картата си до устройството, без да го докосвате, и вече сте платили. Това е по-безопасният начин на плащане, затова ви съветваме да изберете него, щом плащате.
  7. Не почиствайте купените продукти с препарати и дезинфектанти. Това ще ги замърси повече с химикали, опасни за вас при поглъщане. Достатъчно е хубаво да измиете зеленчуците и плодовете, които сте купили с чиста вода. Почистете ръцете си със сапун и вода, това е достатъчно.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сжца

    17 1 Отговор
    Вече сме спокойни. Всички вируси и бактерии изчезнаха, остана само един вирус и той е фалшив. Пей сърце...
  • 2 zeus

    18 0 Отговор
    Спрете си телевизора ;)

    Коментиран от #10

  • 3 оня с магарето

    10 0 Отговор
    гласуването помага против политически вируси
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дедо Грую

    4 0 Отговор
    Ока вино и метър праз покрай пържолите сека вечер зиме.
  • 6 Бг Турчин

    11 1 Отговор
    Колкото по често се срещате с вируси толкова по добре. Имунната система трябва да тренира. Вирусите ги има откакто съществува човека. С бактериите е малко по различно. Хигиената е много важна.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мислещ

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бг Турчин":

    Така е, единственият ценен съвет от статията е последният. Не се тровете с пустите химии, много по-коварни са от това, срещу което се ползват.
  • 9 шааа

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бг Турчин":

    Вируси е имало много преди първия човек. И ще ги има много след последния. Бактериите също.
  • 10 Бежанец

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Изхвърлете Лелевизора и не зяпайте Лелефона
  • 11 Йорго

    1 0 Отговор
    Това от къде го преписа ?! Ръцете със сапун а кенчето с бира само с вода ?! А забравих,тя водата е бъкана с химия и дезинфектанти !!! Малоумници !!!
  • 12 Мадриела

    4 0 Отговор
    Дори вече не ми се ходи на магазин, противен навик.!