Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 16:29 1 537 8

12 000 музиканти свирят Чайковски за рекорд на Гинес (ВИДЕО)

  • оркестър-
  • венецуела-
  • рекорд на гинес-
  • чайковски

Хиляди венецуелски музиканти изпълниха "Славянски марш“ в Каракас

12 000 музиканти свирят Чайковски за рекорд на Гинес (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Хиляди венецуелски музиканти, предимно деца и юноши, изпълниха "Славянски марш“ на Чайковски по залез в столицата Каракас, за да поставят рекорд за "най-голям оркестър в света", съобщиха световните информационни агенции.

Стотици цигулки, виоли и контрабаси звучаха във военната академия на Венецуела в събота по залез. Постепенно към тях се присъединиха духови музикални инструменти и перкусии, за да изсвирят 10-минутна пиеса на Чайковски на открито. Oколо 12 000 класически музиканти искаха да влязат в Книгата на рекордите на Гинес.

"Ако скъсате една струна, не спирайте. Ако изгубите партитурата, продължете наизуст, но не спирайте", каза 34-годишният диригент Андрес Давид Асканио преди изпълнението.

12-минутното произведение беше наблюдавано от около 260 одитори от KPMG, натоварени да се уверят, че всеки музикант спазва правилата за поставяне на нов рекорд, които включват забрана за споделяне на инструментите и свирене в продължение на поне пет минути по време на партитурата.

През следващите 10 дни Гинес ще обяви дали Венецуела е изпреварила руския оркестър от 2019 г., състоящ се от 8097 музиканти, като най-голям в света.
Изпълнителите са събрани от публично финансираната венецуелска програма "El Sistema", която е основана през 1975 г. и оттогава осигурява обучение по класическа музика на хиляди деца от работническата класа.

Густаво Дудамел, музикален директор на Парижката опера и Филхармонията на Лос Анджелис, е един от най-изтъкнатите възпитаници на програмата.
Папагали летяха над главите на младите музиканти в бели тениски, които следваха инструкциите на Аскано, показвани на голям екран.

"За първи път в живота си виждам диригента на екран, но... се адаптирахме доста добре", каза 21-годишният цигулар Ернесто Лагуна, който пропътува близо 450 км от западния град Коро.

Ударните се включиха с бумтящи чинели по време на динамичната централна част на произведението на Чайковски от 1876 г., в което се смесват славянски, фолклорни и националистически елементи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    0 2 Отговор
    Защо тез на духовите инструменти не духат през маски? :D

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Що не опиташ ти така да свириш.
  • 3 🤟🤟🤟🤟🤟

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Който не разбира от класика да не коментира .
  • 4 ДОРИ НИЙ СИ ИМАМЕ

    0 0 Отговор
    ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ......А ЗАД ОКЕАНА НЯМАТ НИИИИИИЩУ.ДАЙ ИМ РАЗВРАТ И БЯЛО...

    Коментиран от #6

  • 5 Люси Дяковска

    0 2 Отговор
    Ужасно! Какви ли звуци са издавани?
  • 6 Пеяме

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДОРИ НИЙ СИ ИМАМЕ":

    Имат например Гершуин, Бърнстейн!
  • 7 Тома Неверни

    4 0 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪБИТИЕ!!!
    Хиляди деца и младежи обединени от любовта си към красивото и непреходното!!!
    В предложените откъси обаче отсъства основната тема в гениалното произведение на Пьотр Илич Чайковски, с която започва неговият "Славянски марш" и това не прави произведението разпознаваемо за масовия слушател.
    ДАЛИ ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ПОДОБЕН ПРАЗНИК НА МУЗИКАТА И В НЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ?
  • 8 Толкова

    1 1 Отговор
    Цигулки, инструменти, дори и за Гинес, не. всеки може да го изтрае... виж,, малоума,, пардон Мулума , по,, добре, само него знам и преслава...!