22 Ноември, 2021 20:15 4 204 8

Ето как да повишите нивата на хормона на щастието

  • хормон на щастието-
  • серотонин-
  • начин на живот

Всеки може да контролира нивата на хормона на щастието в тялото си чрез промени в начина си на живот

Ето как да повишите нивата на хормона на щастието - 1
Снимка: Shutterstock

Хората искат да са щастливи и се стремят да постигнат това с всички сили. Експертите са на мнение, че всеки може да контролира нивата на хормона на щастието, серотонин, в тялото си чрез промени в начина си на живот и менюто, пише actualno.com. Мнозина се интересуват от природата на серотонина, който традиционно се нарича хормон на щастието.

Това е вещество, което се произвежда главно от храносмилателния тракт на човека. Доказано е, че този хормон влияе на настроението, паметта, умствените способности. Връзката между мозъка и червата се обяснява с мястото, където се произвежда серотонина. Когато нивата на този хормон са нормални, човек е по-съсредоточен и спокоен, чувства се по-щастлив, твърди американският лекар Вики Петерсън.

Съществуват 5 лесни начина да увеличите хормона на щастието в тялото си, а именно:

1. Воден баланс

Дехидратацията може да изчерпи способността на тялото да получава триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин. Не забравяйте да пиете много вода, за да увеличите шансовете си за здрав организъм и нормални функции в тялото.

2. Редовни упражнения

Проучванията показват, че упражненията, които увеличават сърдечната честота, повишават нивата на серотонин и допамин, друг хормон на щастието. Като се движите повече, получавате двойна доза добро настроение и самочувствие.

3. Здрави черва

Балансираните нива на серотонин могат да ви осигурят здрава чревна флора и добър баланс на бактериите. Възпалените черва повишават риска от когнитивен спад и депресия. Препоръчително е да се консумират храни, съдържащи пребиотици и пробиотици, за да поддържате червата си.

4. Наспи се

Хроничното недоспиване води до намаляване на нивата на серотонин. Идеалният вариант е 8 часа непрекъснат сън на нощ. Получаването на достатъчно почивка ще ви помогне да освободите необходимото количество серотонин.

5. Здравословна диета

За да имате здрави черва, които да ви гарантират високо производство на серотонин, правилната диета е от съществено значение. Най-добрите източници на хормона на щастието са пълнозърнестите храни, картофите, царевицата и омега-3 мастните киселини.

Помислете добре какво можете да направите, за да си осигурите по естествен начин достатъчно количество от хормона на щастието. Няма да ви се налага да приемате антидепресанти, няма да се карата с околните и ще сте доволни от живота си. Та кой не иска да е наистина щастлив.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбазки

    8 2 Отговор
    Забравили да напишат 200гр мастика
  • 2 Don't Worry Be Happy

    14 1 Отговор
    Скъсай си "Зеления сертификат", изключи си телевизора и покажи комбинация от три пръста на фашистите от ЕС!
  • 3 Баба

    9 0 Отговор
    Всичко е така , ама и някой лев ще трябва .
  • 4 Хйкгд

    6 0 Отговор
    Моля ви, намерете сезал и сапун и се обесете! Хормон, който се произвежда от храносмилателния тракт. Моля ви, не се мъчете.
  • 5 SSRI

    5 1 Отговор
    Една таблетка Ципралекс дневно. Ей така. :D
  • 6 Ита Боа Боя

    3 1 Отговор
    Аз пия,чукам,слушам джаз и псувам всички правителства на майка...енд ай ем хепи...
  • 7 Наску диаманда

    1 2 Отговор
    Хормон на Штастието на стари години.... кат не било в тикви та в кратуни, сега, на този етап, от какво може да бъде човек, дори и млад, штаслив....?!
  • 8 хаберих

    3 0 Отговор
    Табела пред кафене:
    - Имаме бира! Студена като бившата ти, горчива като тъщата ти и вкусна като целувката на комшийката ти!