Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 21:27 2 647 4

Как да не позволяваме да контролират живота ни

  • контрол-
  • живот-
  • житейски съвети-
  • не позволявам-
  • контролират живота

Поставянето на граници е много ключов момент в общуването

Как да не позволяваме да контролират живота ни - 1
Снимка: shutterstock

Контролиращите хора могат да се появят в живота ни от различни страни. Могат да бъдат наши партньори в любовта, приятели, колеги, роднини и близки хора от семейството. Общуването с тях може да се превърне в истинско предизвикателство, пред което е изправена вашата личност.

Едно от най-важните неща е да осъзнаете навреме, че контролиращ човек се опитва да се намесва в начина ви на мислене и да влияе върху действията и решенията, които взимате. За да се справите с неговото влияние, вижте какво трябва да направите, според експерти, цитирани от mindbodygreen.com.

1. Говорете направо

Когато става дума за конфликт или ситуация, в която не се чувствате добре по някаква причина, директното общуване е един от най-добрите начини за справяне с проблема. Ако в обкръжението си имате човек, който се опитва да ви контролира, намесва се в начините ви да се справяте с живота си, говорете с него направо. Не говорете със заобикалки и забравете за намеците. Контролиращите личности трудно ще се откажат от природата си на дърпащи конците хора, затова действайте направо. Покажете на този човек, че знаете какво прави, че не сте съгласни с това и че искате да регулира поведението си, ако иска да продължите да общувате.

Опишете точно проблема. Обяснете емоциите си и това как точно ви кара да се чувствате с поведението си. Предложете решение на проблема. Поискайте решение и от човека. Докато продължавате да мълчите, нещата няма да се променят. Ако връзката с контролиращ човек все пак ви е скъпа и ценна, и не искате да я прекратявате заради поведението му, опитайте се да намерите път един към друг, без да се наранявате взаимно. Ако човекът срещу вас също иска да работите върху отношенията си, нещата могат да се подобрят.

2. Поставете граници

Поставянето на граници е много ключов момент в общуването с контролираща личност. Той или тя със сигурност ще се опитат да ги нарушат, защото в природата им е да навлизат навътре в психиката и ежедневието на хората, подлежащи на техния контрол. Ваша задача е да установите границите между вас и контролиращата личност, и да се стараете да не позволявате те да бъдат прекрачени. Бъдете последователни и не отстъпвайте. Бъдете по-твърди в изявленията и исканията си към тази личност. Отстъпването е грешна стратегия, според доктор Шефали Цабари, клиничен психолог, цитиран от mbg.com.

3. Бъдете наясно кога да се отдръпнете

Ако контролиращият човек в живота ви не се поддава на никакви методи от ваша страна, прекрачва границите, които сте поставили въпреки разговорите ви, знайте кога да си тръгнете. Щом не можете да се справите с такава личност, това ще навреди само и единствено на вас. Опитите за контрол над мисленето и живота ви от страна на контролиращата личност в крайна сметка ще ви направи нещастни, неуверени в себе си, някои хора са склонни дори да изпаднат в депресия под постоянното влияние на контролираща личност в живота си, особено в близкото обкръжение, пише az-jenata.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    5 6 Отговор
    ...спираме нета ТВ, Радио, спираме всякакви и социални контакти, връщаме се в 2021 пр.н.е. и всичко ни е на 6(шест)...глям праз-на никой няма да му пука за моя живот...А за вашия?
  • 2 Той вече е контролиран

    2 0 Отговор
    От,, гомногото,,......!
  • 3 Беги беги

    1 2 Отговор
    Всичките ще бъдете надупчени.
  • 4 Грульо

    4 2 Отговор
    В таз статия за тъмните сили зад СЗО ли се разказва? Ако е за друго, е безполезна. :D