Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 16:56 5 845 7

Яжте тези 8 храни за повече енергия

  • тяло-
  • енергия-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • фибри-
  • витамини-
  • минерали

Следните 8 храни зареждат тялото успешно и му помагат да се справи в тежките дни

Яжте тези 8 храни за повече енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Много често хората, които работят физическа и тежка работа, спортуват редовно и водят активен начин на живот, бързо изчерпват енергийния си ресурс. Това е така, защото човек не е робот и не може да работи и да се движи нон-стоп. Правилно съставеното меню ще ви помогне да се почувствате по-енергични, въпреки редовната физическа активност или трудния работен график, пише iwoman.bg.

Ето кои храни трябва да включите във вашата диета за тази цел:

1. Киноа

Страхотна е за закуска или ранен обяд. 100 грама киноа съдържа 64,2 грама въглехидрати, повечето от които са сложни. Те ще осигурят на тялото енергия за няколко часа. Освен това киноата е един от малкото растителни продукта, които съдържат всички необходими за човека аминокиселини.

2. Леща

Тя е богата на растителни протеини и сложни въглехидрати, които са в състояние да осигурят на организма енергия за 3-4 часа. Тя съдържа достатъчно количество фибри, важни за полезната чревна микрофлора и витамини от група В, които са необходими на хора, водещи активен начин на живот.

3. Авокадо

Авокадото е висококалоричен продукт, но главно благодарение на ненаситените мастни киселини, необходими на човешкия организъм. Плодът съдържа също полифенолни съединения. Те имат антиоксидантни свойства, устояват на окислителни процеси и по този начин забавят процеса на стареене.

4. Яйца

Яйцата са една от най-здравословните храни на планетата. Те съдържат витамини А, В2, В5, В12, желязо, фосфор, селен и особено ценното вещество холин, което е необходимо за здравословното функциониране на мозъка. В допълнение, едно яйце съдържа средно 6 грама протеин с всички основни аминокиселини.

5. Морски водорасли

Това е най-важният източник на йод - микроелемент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, от които зависи скоростта на метаболизма. Йодният дефицит може да доведе до хипотиреоидизъм. Симптомите включват умора, депресия и наддаване на тегло поради забавен метаболизъм. Редовната консумация на водорасли обаче може да се справи с този проблем.

6. Зехтин

Екстра върджин зехтинът съдържа витамин Е, мощен антиоксидант, който предотвратява отрицателното въздействие на реактивните кислородни видове върху тялото. Зехтинът съдържа също моно- и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за оптималното функциониране на всяка клетка в организма. И наскоро доказа, че употребата на този продукт не влияе на теглото ни.

7. Грейпфрут

Витамините А и С, на които този плод е богат, предпазват от инфекции и помагат на тялото да се възстанови по-бързо. В него има много фибри - хранително вещество, от което микроорганизмите в червата се нуждаят, за да синтезират хранителни вещества за нашето тяло: витамини В12, К и т.н. В допълнение, грейпфрутът е нискокалоричен продукт.

8. Ядки

Те осигуряват на организма както протеини, така и ненаситени мастни киселини - идеална закуска за хора, живеещи в 24/7 ритъм. Освен това, едно пакетче ядки може да си хапвате по всяко време и навсякъде - в задръстване, в метрото, по пътя за работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    14 1 Отговор
    Ами като ги изям и ще свършат парите. После на Фотосинтеза.
  • 2 случайно

    9 1 Отговор
    Днес съм на леща с морски водорасли.
  • 3 тъпото

    6 0 Отговор
    Прочетох екстра върджин и българският ми се изгуби !
  • 4 Яж Стойчу

    3 0 Отговор
    Яж, Яж, Яж, да, се задавиш....!
  • 5 Грульо

    5 0 Отговор
    От тез горе само 3 стават - леща, яйца, ядки. Останалите са изг... излишни екстри. :D
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реване

    3 0 Отговор
    Яжте асфалт и хартия. Баце нали ви каза?! А после си яжте ушите.