Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 16:28 3 026 14

През какви етапи преминава любовта

  • любов-
  • етапи на любовта-
  • взаимоотношения-
  • етапи-
  • истинска любов-
  • чувства

Първоначалната гореща и пламненна любов е далеч от истинската любов

През какви етапи преминава любовта - 1
Снимка: shutterstock

Психолозите казват, че истинското чувство на любов идва след години на съвместен живот.Любов не означава безоблачно щастие през цялото време. Тя преминава през различни етапи, които имат своите възходи и падения.

Според експертите всяка двойка преминава през няколко етапа на своята връзка, докато върви по пътя към истинско и дълбоко чувство на любов. Всеки етап може да отнеме различен период от време, който зависи от множество фактори като дълбочината на привързаност един към друг, сходствата в характерите, темперамента и др.

Борбата с негативите е нещото, с което партньорите се сблъскват постоянно и което е ключът към изчистването на взаимоотношенията, постигайки хармония и щастие. За да поддържате здравословна връзка, трябва да приемете различията си, да се обичате въпреки тях и заедно с тях. Това превръща връзката в истинско партньорство, а любовта се извежда на следващо, по-стабилно стъпало.

Динамиката в любовта е различна в различните ѝ етапи. Тя се променя. Поставя партньорите пред предизвикателствата в живота, както в индивидуален, така и в съвместен аспект. Всяка любов търпи трансформации, защото всяка любов преминава през различни етапи. Някои от тях са общовалидни за повечето връзки, пише struma.bg.

Кои са 4-те етапа, през които любовта преминава?

1. Романтична фаза

Първият и най-вълнуващ етап, през който любовта преминава, е романтичната фаза. В нея партньорите гледат само един в друг. Страстта е на високо ниво. Виждаме само най-хубавото у партньора си. Не можем да спрем да мислим за него. Той е нашият свят. Обикновено този етап продължава около 2-3 месеца. През това време смятаме половинката си за перфектна. Мислим, че сме открили истинското щастие в негово лице.

Фокусът към партньора и желанието да сме постоянно в близост до него често пречи на работата ни през този период, пречи на приятелствата ни и ни кара да се чувстваме обсебени. Това е така, защото в първата фаза на любовта се отключват същите невротрансмитери, характерни за пристрастяването, дори към наркотици.

2. Етапът на борбата за надмощие

Когато фазата на влюбването и романтичния поглед към партньора отмине се проявяват индивидуалните ни черти от характера. В едно партньорство почти винаги има борба за надмощие, продиктувана от егото. Не всички двойки се борят за едни и същи неща. Но борби неминуемо възникват именно в този втори период, когато се установява кой ще дърпа конците във връзката и по кои точно въпроси. Фокусът се измества от приликите помежду ви и се насочва към разликите. Това е и етапът, в който много връзки се разпадат, защото партньорите не съумяват да отстъпят, когато това се налага.

3. Етапът на стабилността

След като се преборите успешно със собствените си вътрешни борби идва етапът на стабилността. В него сте опознали по-голямата част от различията си. Приели сте несъвършенствата на другия. Имате дразнения към някои особености на партньора си, но те не са непреодолими.

Отдалечили сте се от борбите за власт, защото вече сте установили ролите си във връзката. Назрели са несъгласия или разногласия. Но те не се превръщат непременно в спорове и конфликти, защото сте намерили път към разрешаването им преди да са назрели под формата на сблъсъци. В този етап може и да се замислите за бъдещето си с този човек.

4. Етапът на обвързване

Много хора погрешно смятат, че щом намерят ново гадже, вече са обвързани. Това съвсем не е така. Обвързването е много по-сложен процес, който изисква време и преминаване през останалите поне 3 етапа, в които се опознавате, напасвате и преценявате дали да отдадете по-дълбоко сърцето, времето и енергията си на този партньор или не.

Ако успешно сте преминали през предходните фази, може да се окаже, че сте се запътили към фазата на обвързване. Тя издига връзката ви по-нависоко, на следващо стъпало. Вече имате по-дълбока мотивация да продължите отношенията си с този човек. Балансът, който сте изградили, вече започва да поставя основите на обичта, която следва любовта.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дихателна маска

    4 2 Отговор
    Аз съм много грозен и през целия живот никога не съм имал гадже и никога момиче не ме е харесало. Също така любовта е базирана на секса.
  • 2 ПЪГУОШ

    7 0 Отговор
    А купуване на къща в Барселона кой етап е !?
  • 3 Грульо

    1 0 Отговор
    5. Етапът когато вече си говорите на фамилии и си издавате квитанции за секс. :D
  • 4 Rock

    8 2 Отговор
    Етапите са - равенство- надмощие- елиминация. Истинската любов е несподелената.

    Коментиран от #6

  • 5 Рошко

    5 0 Отговор
    В днешно време лебов нема, има итереси
  • 6 Rock and roll

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Rock":

    Заблуда N1 ;)))Ако се сподели пишман ставаш :/
    Сваляй розовите оЧила и мисли с горнатА 🦸🏻‍♂️

    Коментиран от #9

  • 7 Напротив,

    2 0 Отговор
    Омраза и то с пълна сила, за това и допринася, допълнително и някой,, изрут,, живеещ до нужника ти...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Rock

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Rock and roll":

    Равенство е различно от споделено. При споделеното е възможно магията да изчезне или да се разочароваш. Рокът не винаги е в мъжки род:)
  • 10 111

    1 2 Отговор
    Когато изкуственият интелек се напъва да разсъждава над емоцията, която не познава, се получават коментари като горните 9 на брой!

    Коментиран от #11

  • 11 Rock

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    Любовта е чувство- не емоция. Емоцията е реакция на случващото се и е инстинкт на мозъка. Чувствата са продукт на нашето мислене.
  • 12 Човекът свиня

    1 1 Отговор
    Аз харесвам дядовци, мисълта ми се насочва, към тях, защото ще ми дадат най вече,, младото си тяло,, ох блазе ми, какви мисли имам, 10 години, отново отнети от живота ми и 15 години, стават 25 години, това ако не е грях, какво е, сляп е бог.....!
  • 13 бушприт

    1 1 Отговор
    Така,както си легнал до нея,духни й в ушенцето и ще видиш какво ще ти се случи,има ли любов,няма ли!
  • 14 Зле

    1 0 Отговор
    Любовта е болка.Той е осиновен от българи мохамедани и заради религията не може да сме заедно.