Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 14:15 8 067 14

Важни странични ефекти на меда

  • странични ефекти-
  • пчелен мед-
  • възрастни-
  • деца

Медът е чудесен продукт, но трябва да се консумира с мярка

Важни странични ефекти на меда - 1
Снимка: Shutterstock

Медът е един от най-ценните продукти за човешкия организъм. За него можем да кажем, че е изключително полезен, но не и перфектен. Както всеки друг продукт, така и медът си има своите странични ефекти, ако не се придържаме към разумна консумация, пише actualno.com. Има не малко случаи, в които хора, консумиращи непастьоризиран мед, получават натравяне.

Когато пчелният продукт не се загрява, възможно е да съдържа пчелно брашно, прополис и други частици. Именно те могат да създадат проблеми, свързани с храносмилателната система на човек. Ако по принцип имате някакви нарушения с храносмилателната система, най-добре би било за вас да се въздържате от прекомерна консумация на суров мед.

Какво още трябва да знаем за меда и неговите странични ефекти?

Семействата с малки деца е добре да знаят, че мед, под каквато и да е форма, не е препоръчително да се предлага на дете под 2 години. Може да се стигне до натравяне, причинено от отровата на пчелите. Най-честите симптоми, свързани с него, са повръщане, запек, диария, загуба на апетит и други.

Възрастните също не бива да прекаляват с консумацията на пчелния продукт, защото не е изключено да си причинят коремна болка, подуване на корема, газове и спазми.

Мнозина знаят, че честата и неограничена консумация на мед може също да предизвика алергични реакции. Те не са заплаха за здравето, но създават дискомфорт. Най-честите симптоми са възпаление, обриви, сърбеж, подуване на езика, кашлица, хрипове и други. Хората, за които е важно да поддържат нивата на кръвната си захар, е добре да се ограничат с минимално похапване на полезния продукт, тъй като е с богато съдържание на глюкоза и фруктоза.

Медът също може да понижи нивото на кръвното налягане, което е възможно да се отрази негативно на здравето ни. Подобно на захарта, този продукт е възможно да повлияе и на зъбите ни и да ги увреди. Не е желателно ежедневно да се консумира мед в големи количества, защото може да стимулира бактериалната дейност в устната кухина, а това ще рефлектира върху здравето на зъбите. Медът наистина е чудесен продукт, но трябва да се консумира с мярка, ако не искаме да се тревожим за неговите странични ефекти!


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    22 0 Отговор
    Каква е връзката между меда и пчелната отрова - е тва не можах да разбера??!!

    Коментиран от #7

  • 2 111

    32 0 Отговор
    Пастьоризиран мед?! До колкото знам пастьоризацията се прави при 70 градуса, а меда не е хубово да се нагрява на повече от 40. При нагряване на меда се получава хидрокси-метил фурфорол, който в големи количества не е полезен. Точно това вещество търсят при един от анализите на меда.
    И другото за което се запитвам - пчелната отрова се добива от жилото на пчелата, което няма отношение с добива на мед.
    Има хора, които са алергични от полените
  • 3 мечо пух

    9 4 Отговор
    колкото повече, толкова повече.
  • 4 Пчелар

    26 0 Отговор
    Медът не трябва да се загрява над 40 градуса, защото губи полезните си свойства. Пастьоризирания мед в магазините е минал през хомогенизационен процес на доста над тези градуси. Яжте го "суров" - такъв, какъвто ще си го купите от производител. Ако е захаросан и искате да си го стопите - на водна баня при минимално загряване.
  • 5 Мечо пух

    16 2 Отговор
    дайте го на мен меда с прополиса и восъчните частици ,аз обичам много мед ,ам,ам,ам всичкия ще го изям
  • 6 инж технолог

    8 0 Отговор
    Една супена лъжица мед за сутрешната чаша чай ви стига за целия ден.
  • 7 ПЧЕЛАТА

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    мисирки сър, простиМИСИРКИ алчни за пари, пишат всякаквиПРОСТОТИЙ
  • 8 Експерт

    0 3 Отговор
    Меда го използвам единствено когато съм в ерекция, мажа си мъжкото достойнство и ч .у. м жената с часове, мин. четири часа.
  • 9 222

    12 0 Отговор
    Пълни глупости!!!
  • 10 За, дете под двете години

    3 1 Отговор
    Има,,сиска,, меда си е за,, стършелите,, и,, баба меса,, и,, мечу,,...!
  • 11 Пчелар

    9 1 Отговор
    Защо пишете неверни и не отговарящи на истината неща?????
  • 12 Сел Ян Ин

    1 0 Отговор
    Поредната ШИТНЯ на мисирка БУжидара.
  • 13 Загрижен

    2 1 Отговор
    По- добре е да се ядът вафли и бонбони от магазина със глюкоза и незнайно какви заместители вътре вместо чист пчелен мед Меда е много "ВРЕДЕН"
  • 14 ганю

    0 0 Отговор
    Години наред съм се занимавал с пчеларство. Следил съм как се развива в цял свят.И ми е направило впечатление , че в Германия много се предпочита пресовани пчелни пити във вид на крем , като се смесва восъка , пчелния прашец , меда. Никаква термична обработка.
    Иначе статията си е на човек нямащ представа от пчеларство!