Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 18:15 3 606 4

Ето защо следобедната дрямка е полезна

  • следобеден сън-
  • ползи-
  • недостатъци-
  • дрямка

Проучвания показват, че кратка дрямка може да помогне за повишаване на паметта

Ето защо следобедната дрямка е полезна - 1
Снимка: Shutterstock

Получаването на адекватен сън всяка вечер е от съществено значение за здравето на всеки човек. Сънят е естествено циклично състояние на почивка за ума и тялото, пише actualno.com. Липсата на сън ви излага на опасност от развитието на някои здравословни заболявнаия на сърцето, високо кръвно, диабет, затлъстяване, наддаване на тегло и т.н.

Сънят има огромна роля за здравословното ни състояние, но важи ли това и за следобедната дрямка? Някои твърдят, че дрямката през деня е полезна за тялото, докато други казват, че не е. За да ви помогнем да изчистите всичките си съмнения, ще споделим с вас ползите, както и недостатъците на дремването по обяд.

Ползите от следобедния сън

  • Проучванията показват, че кратка дрямка за около половин час може да помогне за повишаване на паметта и подобряване на настроението.
  • Спaнето на обяд също може да внесе успокоение на нервната система, като ви помогне да се отпуснете и да останете спокойни. Смята се, че една следобедна дрямка може да помогне за справяне с проблемите с гнева.
  • Изследванията също така показват, че краткият сън през деня всъщност може да подобри концентрацията, като ви помага да станете по-бдителни.
  • Изследователите са открили, че кратка дрямка в средата на деня е естествен начин за понижаване на кръвното налягане. Вече знаете, че липсата на достатъчно сън може да доведе до повишен кортизол, хормона на стреса, което води до стесняване и дори свиване на артериите.
  • Сънят също може да помогне за ускоряване на процеса на излекуване при хора, които са претърпели операция в последно време.

Недостатъци на дрямката

Може да се отбележи, че следобедните дремки не са за всеки, особено ако се борите с безсъние - нарушение на съня, което може да повлияе на ежедневните дейности на човек. Опитайте да не спите през деня, тъй като това може да попречи на нощния ви сън. Предполага се, че хората, които страдат от депресия, затлъстяване или се опитват да отслабнат, също трябва да избягват дневния сън, тъй като това може да задълбочи тези проблеми. Освен това спането през деня може да ви направи уморени и дезориентирани след събуждане. Изводът е, тъй като дрямката има както предимства, така и недостатъци, най-добре е да разберете плюсовете и минусите на следобедната дрямка и да я планирате.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    8 2 Отговор
    По-полезен е нощният членодръв!🤡🥳👍
  • 2 Не е полезна

    2 9 Отговор
    Защото води до мързел и по голямо напълняване.!
  • 3 До отр. лайкове

    2 0 Отговор
    Ееее, ако има млада играчка, защо не си подремнеш с нея,, но и тези, които имат ковид цел живот, не пропущат,дрямката...!
  • 4 √(n&Варна)

    0 1 Отговор
    За жените следобедният сън е козметичен.