Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 10:05 13 339 7

Рецепта на деня: Маринована сланина

  • сланина-
  • маринована-
  • мезе-
  • какво да сготвя

Маринованата сланина може да се превърне в перфектното мезе, стига да знаете как правилно да я приготвите

Рецепта на деня: Маринована сланина - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

Около 1 кг сланина

1 л. вода

Няколко скилидки чесън

100 гр. сол

Няколко дафинови листа

5 зърна бахар

½ ч. л. черен пипер на зърна

1 ч.л. семена от кориандър

Начин на приготвяне:

Водата се изсипва в подходящ съд и към нея се добавят черния пипер, кориандърът, солта, бахарът и дафиновите листа. След завиране се вари още 2-3 минути, като през това време е добре да бъркате, за да може солта да се разтвори напълно.

След като оттеглите тенджерата от котлона, оставете саламурата да се охлади до стайна температура. През това време можете да нарежете скилидките чесън на тънки филийки, а сланината - на кубчета.

Пригответе си още един съд, в който ще мариновате самата сланина. На дъното му разпръснете част от чесъна, който сте нарязали. Започнете да подреждате парчетата сланина в него. Най-отгоре разпръснете и останалия чесън. Залейте с маринатата и след това поставете капак, с по-малки размери от този на съда, в който ще мариновате сланината.

Върху капака сложете допълнителна тежест, така че животинският продукт да бъде изцяло покрит от саламурата. Оставете така за два дни, а след това премахнете тежестта и покрийте с капака. Приберете съда в хладилник за още 2 дни. Така приготвена сланинката може да се съхранява за седмица в хладилник. Ако искате да я запазите за по-дълго време, трябва всяко едно парче да увиете във фолио и да приберете във фризер. По този начин остава годна за консумация в рамките на една година, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е...Фатмашка сланина от 15лв

    3 7 Отговор
    Популярна още като..."Почтена" Канадска сланина
  • 2 Джокович

    0 5 Отговор
    Веган съм

    Коментиран от #3

  • 3 Бай Грую

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Джокович":

    Освен това в момента текат и Коледни пости!
  • 4 ооо

    11 0 Отговор
    варена сланина е нещо което не е чак толкова приятно. Лично аз - обичам сланина, но не и варена. На мен ми е много мазна.
    Много по-добре е да си приготвите осолена сланина. Не иска варене, но пък става за около 3 седмици. Става много по-вкусна и може да се яде няколко месеца.
    Моля не бъркайте сланината с лойта. Сланината е полезна и богата на някои витамини. Лойта не е. Изглежда подобно, следващият слой след сланината е и е по-добре да се премахва. От лойта правете мас! Сланината може за мезе :)

    Коментиран от #6

  • 5 kirasirav

    5 0 Отговор
    Най-накрая и една полезна статия тука, Пуснете някоя рецепта за греяно винце и ракийка че вече идват снегове и студове, та ще ги почваме, може и без мезе, направо отивам да си сипя кат се сетих.
  • 6 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ооо":

    Вярно! Най-добрата сланина е по гърба около рибиците без врата - там е много твърда и става за суджуци или омесена с телешко за кайма! Добра е също и шаренката сланина с тънка мръвка между слоевете край ребрата! Обаче останахме малко тези, които можем да различим сланината от лойта! А и африканската чума ни го уби тоя кеф в стил тримата глупаци и прасето!
  • 7 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ШПИКОВАНАТА СЛАНИНА Е 100 ПЪТИ ПО ВКУСНА И ДОБРА : " ПАРЧЕ СЛАНИНА НАД 10СМ ДЕБЕЛА СЕ ВАРИ -ДО ПОЛУПРОЗРАЧНОСТ ---ОХЛАЖДА СЕ И СЕ РЕЖЕ НА ФИЛИЙКИ /ДО КОЖАТА / --- МЕЖДУ ФИЛИЙКИТЕ СЕ ОСОЛВА-ПИПЕРОСВА -И МНОГО ЧЕСЪН --- ПРИТИСКА СЕ И СЕ ПАКЕТИРА --- ОСТАВЯ СЕ НА СТУД ИЛИ ВЪВ ФРИЗЕР -И ГОТОВО --АМА Е СВРЪХ СУПЕР !!!!!!!!