Необходими продукти:
Около 1 кг сланина
1 л. вода
Няколко скилидки чесън
100 гр. сол
Няколко дафинови листа
5 зърна бахар
½ ч. л. черен пипер на зърна
1 ч.л. семена от кориандър
Начин на приготвяне:
Водата се изсипва в подходящ съд и към нея се добавят черния пипер, кориандърът, солта, бахарът и дафиновите листа. След завиране се вари още 2-3 минути, като през това време е добре да бъркате, за да може солта да се разтвори напълно.
След като оттеглите тенджерата от котлона, оставете саламурата да се охлади до стайна температура. През това време можете да нарежете скилидките чесън на тънки филийки, а сланината - на кубчета.
Пригответе си още един съд, в който ще мариновате самата сланина. На дъното му разпръснете част от чесъна, който сте нарязали. Започнете да подреждате парчетата сланина в него. Най-отгоре разпръснете и останалия чесън. Залейте с маринатата и след това поставете капак, с по-малки размери от този на съда, в който ще мариновате сланината.
Върху капака сложете допълнителна тежест, така че животинският продукт да бъде изцяло покрит от саламурата. Оставете така за два дни, а след това премахнете тежестта и покрийте с капака. Приберете съда в хладилник за още 2 дни. Така приготвена сланинката може да се съхранява за седмица в хладилник. Ако искате да я запазите за по-дълго време, трябва всяко едно парче да увиете във фолио и да приберете във фризер. По този начин остава годна за консумация в рамките на една година, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Това е...Фатмашка сланина от 15лв
10:10 29.11.2021
2 Джокович
Коментиран от #3
10:14 29.11.2021
3 Бай Грую
До коментар #2 от "Джокович":
Освен това в момента текат и Коледни пости!10:15 29.11.2021
4 ооо
Много по-добре е да си приготвите осолена сланина. Не иска варене, но пък става за около 3 седмици. Става много по-вкусна и може да се яде няколко месеца.
Моля не бъркайте сланината с лойта. Сланината е полезна и богата на някои витамини. Лойта не е. Изглежда подобно, следващият слой след сланината е и е по-добре да се премахва. От лойта правете мас! Сланината може за мезе :)
Коментиран от #6
10:22 29.11.2021
5 kirasirav
11:01 29.11.2021
6 Анонимен
До коментар #4 от "ооо":
Вярно! Най-добрата сланина е по гърба около рибиците без врата - там е много твърда и става за суджуци или омесена с телешко за кайма! Добра е също и шаренката сланина с тънка мръвка между слоевете край ребрата! Обаче останахме малко тези, които можем да различим сланината от лойта! А и африканската чума ни го уби тоя кеф в стил тримата глупаци и прасето!13:31 29.11.2021
7 ПЕНКО
14:44 29.11.2021