Last news in Fakti

1 Декември, 2021 17:15 3 936 8

Бъдни вечер - какво трябва да знаем за празника

  • бъдни вечер-
  • 24 декември-
  • коледа-
  • християнски празник

На този ден се усеща магия, празнично настроение и много любов

Бъдни вечер - какво трябва да знаем за празника - 1
Снимка: БГНЕС

Всяка година на 24 декември се празнува един от най-светлите и християнски празници, а именно Бъдни вечер. Този празник се нарича и с други имена в различните краища на страната ни, пише actualno.com. Някъде се споменава като Наядка, Детешка Коледа, Малка Коледа, Суха Коледа и други.

Независимо по какъв начин бива наричан, то всички вярват, че в полунощ се е родил Иисус Христос. В днешно време всяко едно семейство се старае да украси по подобаващ начин дома си и елховото клонче, да сготви най-вкусните постни ястия и да отвори вратите за близките си хора.

На този ден се усеща магия, празнично настроение и много любов успява да се настани в сърцата на всеки от нас. Атмосферата е уютна, топла и специална. Има нещо особено магично в този ден. Като че ли мислите на хората се пречистват от отрицателната енергия, а душите им се изпълват с вяра и надежда.

Ястията за Бъдни вечер – какво задължително да сложим на трапезата

На Бъдни вечер задължително на трапезите се поднасят постни ястия. Техният брой трябва да е нечетен. Важно е да има содена питка, боб, сармички, жито, плодове, лук, чесън, вино, ошав и друго, което сте решили да приготвите.

В огъня се слага най-голямото дърво, наречено Бъдник. Според вярванията, то трябва да бъде отсечено от най-възрастния член в семейството или от домакина. Дървото трябва да е наистина голямо, така че да може да гори до сутринта. Счита се, че именно този Бъдник ще закриля домочадието през цялата година и ще го пази от злини. Най-възрастният член от семейството чете молитва и кани всички около трапезата да вкусят от блюдата, сготвени с любов от домакинята.

Денят е неповторим, а емоциите и преживяванията се помнят цял живот. Светъл празник, който ни кара да се чувстваме обичани и чакани!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 накратко

    2 2 Отговор
    намалявате месото няколко часа преди Коледа
  • 3 ЖАЛКО

    8 0 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ПРАЗНУВАМЕ КАКТО ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ А ПРАЗНУВАМЕ КАТО КАТОЛИЦИ
  • 4 ВАЖНОТО Е ДУХЪТ НА ОМИКРОН👽

    2 4 Отговор
    ДА Е С ВАС🙏АЛЕ ЛЮ ЛЯ🙏

    Коментиран от #5

  • 5 👻👻👻busters

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВАЖНОТО Е ДУХЪТ НА ОМИКРОН👽":

    Духът на Неутрон и сега е с нас!🙏 🙏 🙏
  • 6 Факт

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Независимо по какъв начин бива наричан, то всички вярват, че в полунощ се е родил Иисус Христос.
    Хората вярват на различни митове и легенди, но
    РАЖДАНЕТО НА ИСУС ХРИСТОС Е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ!!!

    Коментиран от #7

  • 7 111

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Вярно е, но много малко хора го знаят!

    Коментиран от #8

  • 8 Вероятно

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "111":

    не само това не знаят. Още не знаят, че на този ден се роди Спасителят на човешкия род, който Бог изпрати заради нашите грехове