1 Декември, 2021 18:15 18 837 3

Рецепта за пухкава содена питка за Бъдни вечер

  • содена питка-
  • рецепта-
  • бъдни вечер

Опитайте тази рецепта и сме сигурни, че ще очаровате цялото си семейство

Рецепта за пухкава содена питка за Бъдни вечер - 1
Снимка: Shutterstock

Абсолютно сигурни сме, че рецептата, която ще споделим с вас, ще намери място в тефтера на всяка домакиня. Крайният резултат е повече от удивителен, пише actualno.com. Питката е не само постна, вкусна, но и успява да изпълни цялата тава. Има една малка тайна, която я прави неповторима. Бързаме да я споделим с вас, защото знаем, че всяка домакиня се вълнува изключително много за предстоящите празници и иска ястията на трапезата и да са по-вкусни от всякога.

Как се прави перфектната постна питка за Бъдни вечер?

Какви продукти трябва да си приготвите:

  • 2.5 ч. ч. брашно
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 1 и 1/3 ч. ч. газирана вода
  • Микс от семена за поръсване или добавка към тестото

Начин на приготвяне:

Предполагаме, че вече сте се досетили коя е онази малка тайна, която превръща обикновената содена питка в пухкава, мека и топяща се в устата. Да, това е нейно величество газираната вода. Без тази съставка няма как да очакваме подобни резултати от нашата майсторска творба. Първото, което трябва да направите при готвенето на хляба, е да пресеете брашното. Ако разполагате с повече време, можете да направите това два пъти. Накрая резултатът ще е още по-пухкав. Към брашното добавете солта и содата бикарбонат. Оставете си малко количество брашно настрана. В случай, че сте решили да ползвате семена в хляба, добавете и тях в този момент. Разбъркайте всички съставки и побързайте да добавите и захарта. Отново се бърка и се излива газираната вода. Започнете да месите. Ако хлябът се нуждае от още брашно, използвайте онова, което по-рано отделихте настрана. Тестото не бива да е твърдо, но не трябва и да залепва по ръцете ви, докато го месите. Време е да преместите хляба в тавичка, която предварително сте покрили с хартия за печене. Не забравяйте да направите разрез с нож под формата на кръст. Поръсете с малко брашно и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса. Печете 10 минути и след това променяте градусите на 180. Когато хлябът хване златиста коричка, значи е време да го вадите от фурната и да го поднесете на трапезата. Опитайте тази рецепта и сме сигурни, че ще очаровате цялото си семейство, насядало около трапезата!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овъртолени

    5 0 Отговор
    Прабаба ми ( Светла ѝ памет) едно време все микс от семена слагаше, газирана вода ползваше и баш така се получаваше " Перфектна постна питка за Бъдни вечер", ама само в писантията ви. Като не знаете и не можете, поне си трайкайте! Прясна питка за Бъдни вечер– 1кг. брашно( пресява седва пъти заедно спо 1/4ч. л. сол и сода бикарбонат). Прави се кладенче и постепенно се добавя около 1и 1/2 ч.чаша хладка вода до омесване на средно твърдо тесто, което започва да пуска мехурчета. Питката се пече в намаслена тава като преди това се намокря отгоре и се набожда с вилица, или се правят обредни фигури– кръст, плодове, цветя и др. под., символизиращи плодородие и берекет.
  • 2 ристю

    0 0 Отговор
    Титката е вкусна. Откъдето и да я близнеш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.