2 Декември, 2021 19:56 4 171 11

Как да спим така, че да се събуждаме отпочинали?

  • спане-
  • сън-
  • събуждане-
  • качество на съня-
  • дълбок сън

Важните факти за съня, които ще ни помогнат да спим качествено

Как да спим така, че да се събуждаме отпочинали? - 1
Снимка: Shutterstock

От дълги години се говори за това колко е важно един възрастен човек да спи между 7 и 9 часа в едно денонощие. Но също така е важно и качеството на нашия сън. Нека ви дадем няколко основни съвета за това как да спите дълбоко и да се събуждате бодри и отпочинали на следващия ден, пише actualno.com.

Събуждайте се по едно и също време всеки ден

Много от нас използват почивните дни и ваканциите, за да наваксат, но този навик е неефективен и дори вреден. Ефектът от допълнителен час сън в събота е приятен, но обикновено временен и води до по-малко приятни последствия вечер, когато е време за лягане.

Тялото на всеки човек е оборудвано с вътрешен часовник, това е така нареченият циркаден ритъм, който определя кога сме сънливи и кога сме будни. Този часовник е пряко свързан със слънчевата светлина: през деня се чувстваме весели, а когато се стъмни, телата ни отделят мелатонин и изпращат сигнали, че е време да си лягаме. Спим през уикенда - нулираме вътрешния часовник - в резултат на това заспиването в предстоящата нощ става по-трудно, а събуждането свежи и отпочинали на следващата сутрин е почти нереалистично. Усещането, че постоянно не спим достатъчно, се превръща в безкраен цикъл. С течение на времето липсата на достатъчно сън, съчетана с опити за наваксване, увеличава риска от здравословни проблеми, включително затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и дори диабет тип 2.

Какво да правите? Събуждайте се по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. И не мислете, че ще бъде трудно да станете рано през уикенда: няколко седмици - и това ще стане навик и ще се почувствате по-добре и наистина отпочинали.

Водете си дневник за съня

Воденето на дневник за съня, като цяло ви помага да изградите добри навици и лесно можете да определите кои действия, които предприемате, са успешни и кои може да се нуждаят от подобрение. Този принцип работи и в случай на сън. Създайте електронна таблица или купете специален органайзер или планер - как и какви променливи ще проследявате в крайна сметка зависи от вас. С течение на времето ще можете да забележите модели и да подобрите навиците (или да въведете нови), за да подобрите качеството на своя сън.

Избягвайте дневния сън

Разбира се, с внимателно планиране, REM дрямките ще ви накарат да се усетите свежи и бодри. Но, ако страдате от безсъние, избягвайте дрямките през деня. Изследвания сочат, че хората, страдащи от безсъние и избират да подремнат през светлата част на денонощието, изпитват много повече проблеми със заспиването.

Ако все пак сте решили да спите през деня, за да увеличите производителността си, направете го разумно. Най-важното е да останете будни повече от 25-30 минути: това е така нареченият енергиен сън, който е идеален за онези моменти, когато не сте се наспали снощи и трябва малко да се ободрите. Ако смятате, че се нуждаете от повече време, изберете пълен цикъл на сън от 90 минути. Всичко между тях или по-дълго няма да ви помогне, но ще ви донесе с чувство на летаргия и ще ви попречи да спите през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Стефчо

    17 1 Отговор
    Едно време като таковах, спях като къпан. А сега като се окъпя, спя като такован.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 123

    14 1 Отговор
    В града никога не може да се наспите както извън него. Мръсен въздух, шум, електромагнитно облъчване.
  • 3 прррц

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Стефчо":

    ами къпи се всеки ден
  • 4 Жените трябва да спят с

    5 2 Отговор
    вдигнати нагоре крака на 2 без 10... 😎 Винаги им помага да заспят...😉
  • 5 оня с магарето

    7 0 Отговор
    За да удължа сутрешното спане, закусвам през нощта.
  • 6 един от многото

    3 1 Отговор
    Спиш на трета скорост с малко газ!
  • 7 Сатана

    2 1 Отговор
    Когато се събудиш на работното място значи е станало време да се прибереш у дома,където може да се умориш достатъчно с ядене и пиене за да се наспиш на другия ден на работното си място.
  • 8 Стефан

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Стефчо":

    Аре да измислиме нещо за тая вечер, споко акт съм
  • 9 Потник

    0 0 Отговор
    Като хубаво те онодят
  • 10 нннн

    0 0 Отговор
    Лошо яде, лошо работи. Добре яде, добре спи.
  • 11 Квадратен кръг

    0 0 Отговор
    Като спите в къщи подарени от Вожд Бойко или в личните му покои . Чекмеджетата с евро и злато успокоявали и отпускали ! Така поне казват Мата Хари и мис Бикини !