Last news in Fakti

2 Декември, 2021 18:45 1 651 4

Вещества в пластмасата водят до сърдечно-съдови заболявания

  • пластмаса-
  • сърдечносъдови заболявания-
  • холестерол-
  • кръвна плазма

Водят до повишаване на нивото на холестерол в кръвната плазма

 Вещества в пластмасата водят до сърдечно-съдови заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Учените от Калифорнийския университет в Ривърсайд са обяснили механизма, с чиято помощ веществата, съдържащи се в пластмасата – например бисфенол А и фталатни пластификатори, увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Това става ясно от статия, публикувана в изданието Environmental Health Perspectives, пише actualno.com. Резултатите от експерименти с мишки са показали, че фталатите – химични вещества, използвани за повишаване на здравината на пластмасата – са опасни с това, че водят до повишаване на нивото на холестерол в кръвната плазма.

Причината е, че един от тези химикали, наречен дициклохексил фталат (DCHP), се свързва плътно с прегнановия ксенобиотичен рецептор (PXR). В резултат на това се засилва експресията на ключови протеини, необходими за усвояването и транспортирането на холестерола. Учените също така открили в стомаха на мишки, изложени на DCHP, големи количества циркулиращи серамиди – липидни молекули, свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания при хората. DCHP е широко използван фталатен пластификатор, чиято оценка на риск има най-висок приоритет според Агенцията по опазване на околната среда на САЩ. До момента ефектът му върху хората е слабо изучен.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    6 1 Отговор
    А във ваксините?
  • 2 Грето спиш

    11 0 Отговор
    Забраниха сламките и найлоновите торбички и заринаха света със спринцовки и тестове, "еколози" !?

    Коментиран от #4

  • 3 БАЙ КУРТИ

    6 0 Отговор
    Това е вярно ПВЦ съдържа вещества които се отделят след време . Особено опасно е когато се излага на слънчевата светлина . Преди 15/20 години АВСТРИЯ се похвали че е успяла да върне 30% от стъклото в млечните продукти .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.