Last news in Fakti

3 Декември, 2021 10:15 7 453 2

Предозирането с тези витамини води до косопад

  • витамини-
  • прекомерна употреба-
  • косопад-
  • витамин а-
  • селен

Прекомерен прием може да причини различни здравословни проблеми

Предозирането с тези витамини води до косопад - 1
Снимка: Shutterstock

Приемането на твърде много хранителни добавки може да има отрицателни последици. Загубата на коса е нещо нормално, но ако губите повече от 125 косъма на ден, можем да говорим за сериозен косопад, на който трябва да се обърне внимание.

Прекомерният прием на витамини и хранителни добавки може да причини загуба на коса, пише zdrave.to. Наистина, твърде много селен и твърде много витамин А е установено, че причиняват загуба на коса.

Клиника за трансплантация на коса Wimpole казва, че въпреки че витамин А е жизненоважна част от здравословната и балансирана диета, както всичко останало, „трябва да се консумира умерено“.

"Само защото е витамин, не означава, че твърде много няма да ви навреди."

Световната здравна организация посочва „алопецията“ като резултат от хронична токсичност на витамин А.

Освен това проучване, което разглежда 47 други научни статии по темата, идентифицира прекомерните количества витамин А като един от най-важните токсични агенти, участващи в развитието на алопеция.

Най-добре е да не се превишава препоръчителната граница на прием на витамини, защото прекомерен прием може да причини различни здравословни проблеми. Нещо повече, прекомерните количества селен също могат да допринесат за загуба на коса при някои хора.

Според изследователи от университета в Съри, консумирането на твърде много селен създава твърде много антиоксидантни ензими. Този излишък от антиоксидантни ензими кара тялото да атакува собствените си клетки, включително тези в космените фоликули, което води до косопад.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    12 0 Отговор
    За да се предпазите от косопад, всяка сутрин между 6 и 7 часа,трябва да си масажирате косата със стари вестници.
    От 50 години правя така с дупето си и досега не ми е паднал ни един косъм.
    Горещо препоръчвам процедурата.
  • 2 Rogaine

    0 0 Отговор
    Рогейн срещу косопад. Най-добрият продукт за спиране на косопада: www.rogaine.bg