4 Декември, 2021 12:44 3 198 10

Мегакомета започна да отделя отровен газ

  • комета-
  • бернардинели-бернщайн-
  • отровен газ

Смята се, че C/2014 UN271 е най-голямата комета, известна на човечеството

Мегакомета започна да отделя отровен газ - 1

Проучване на астрономи от университета на Мериленд, САЩ, разкрива подробности за кометата Бернардинели-Бернщайн (C/2014 UN271), която след 10 години ще "приближи" Земята, пише Daily Mail, цитиран от dariknews.bg.

Бернардинели-Бернщайн, която носи името на откривателите си, е наречена "мегакомета", тъй като е 100 пъти по-голяма от обикновените. Диаметърът ѝ е 100 километра, докато този на други комети е не повече от километър. Масата ѝ е 1 милион пъти по-голяма.

Смята се, че C/2014 UN271 е най-голямата комета, известна на човечеството. За титлата претендира и Сарабат, известна и като кометата на 1729 г. Тя е най-ярката, наблюдавана някога, и се допуска, че е и най-голямата, но размерът ѝ не е документиран. За науката остава неизвестно дали Сарабат ще се завърне някога или ще бъде изхвърлена от Слънчевата система.

Кометата Бернардинели-Бернщайн - гигантска ледена топка, е идентифицирана по-рано през 2021 г. Подобно на други комети, когато приближава към Слънцето, C/2014 UN271 започва да се изпарява и над повърхността ѝ се формира обвивка от газообразен лед и прах (кома). Тя е сред най-отдалечените комети с активна кома.

Според последните наблюдения обаче, Бернардинели-Бернщайн не отделя водна пара, а въглероден оксид - потенциално отровен и смъртоносен за човека газ.

Понастоящем мегакометата се намира на разстояние 2,9 милиарда километра от Слънцето, но постепенно се приближава към него. През март 2014 г. Бернардинели-Бернщайн се е намирала в орбитата на Нептун, а до декември 2022 г. ще достигне тази на Уран.

През януари 2031 г. мегакометата ще прелети на най-близко разстояние до Земята - на около 1,5 милиарда километра от нашата планета. За щастие "близкото ѝ прелитане" не представлява опасност за човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тумберг Грета

    13 1 Отговор
    Санкции за извънземните 😤
  • 2 Ахаа

    12 2 Отговор
    Да плаща за вредни емисии. То, тъй да си летиш насам натам, всеки знай. Бръм-бръм и готово. Ама ха.
  • 3 карл сейгън

    5 2 Отговор
    Сблъсък на такава комета би унищожил Земята,ако ще и от захарен памук да беше съставена.Скоростта и кинетичната и енергия са колосални.
  • 4 Гилиган

    6 4 Отговор
    Само при наличието на въздух, би накарало кометата да отделя газ или кометата има двигател?!
  • 5 зЕЛЕН АХТИВИЗ

    12 0 Отговор
    ОТРОВИХА КОСМОСА, НЯКОГА КАКЪВ КОСМОС ИМАШЕ!
  • 6 Гост

    7 1 Отговор
    Разбира се че има двигател, но за икономия кара на свободна че е много пътят.

    Коментиран от #9

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Най вероятно е космически кораб!
  • 8 Deep impact

    1 1 Отговор
    Амиии, носете маски.
  • 9 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    ..и с превишена скорост. Ко прайм сега. Ще пишем или..
  • 10 ристю

    0 1 Отговор
    "Тя е сред най-отдалечените комети с активна кома." Сигурно не е и на апаратно кислородно дишане. Значи ако си в кома,означава,че си целият в прах.