Last news in Fakti

25 Юни, 2013 11:48 1 464 0

На Острова започва профилактика срещу рака на гърдата

  • рак на гърдата-
  • великобритания

Стотици жени от Великобритания, които имат фамилна история с рак на гърдата, ще получат лекарства от здравната каса за превенция на заболяването, съобщават местните медии.

Последните изследвания показват, че един на всеки пет рака на гърдата има семейна обремененост. Това се отнася за тези жени, които имат майка, сестра или леля, които са се разболели от опасната болест. При тях се наблюдава наличието на гени BRCA1 and BRCA2, за които се предполага, че отключват рака на гърдата.

Редовният прием на тамоксифен или ралоксифен в продължение на 5 години може да намали риска от рак на гърдата с 40%. По този начин 500 000 жени от Англия и Уелс вече имат избор вместо да се подлагат на мастектомия.

Правителството на Шотландия обяви, че предлага на тамоксифен на жени в риск.

Миналия месец известната холивудска актриса Анджелина Джоли обяви, че се подложила на двойна мастектомия, защото при изследване се е открило, че тя носи един от двата опасни гена.

Експерти предупреждават, че приемането на тамоксифен може да предизвика странични ефекти като горещи вълни и кръвни съсираци.

Все пак профилактиката с хапчета може да спаси хиляди лири при лечението. Ракът на гърдата е най-разпространеният във Великобритания. Всяка година около 50 000 жени и 400 мъже се разболяват от опасната болест.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА