28 Януари, 2014 12:18 24 476 3

Безопасен ли е „безопасният“ секс?

  • безопасен секс-
  • седем мита-
  • кога-
  • секс

Седем мита за него

Автор: д-р Виолина Тодева:

Съществуват широко разпространени факти кога сексът може да бъде безопасен. Във всеки един от фактите има известна доза истина, но за съжаление в повечето случаи за здрави и млади хора, те не дават почти никаква сигурност за предпазване от нежелана бременност, а още по-малко за предпазване от полово предавана инфекция.

Ето кои са най-известните седем мита за безопасен секс:

1. По време на кърмене не се забременява!

Този мит може да бъде верен, защото в организма на кърмещата жена се отделя хормон, който потиска овулацията, а след като няма овулация не може да настъпи бременност. Периодът на потискане на овулацията по време на кърмене може да е различно дълъг, а освен това невинаги по време на кърмене се постига оптимално потискане на нормалното съзряване на яйцеклетки и поради тази причина не е малък броя на жените заченали със следващо дете още в първите месеци от кърменето!

2. По време на кървенето от менструалния цикъл няма риск от забременяване!

По време на кървенето от менструалния цикъл обикновено жените не са в овулация. Това е най-честата причина този метод да не води до бременност. Не бива да се пренебрегват обаче няколко фактора:

Първо - по време на кървенето има много висок риск от инфекция;

Второ – всяка жена има различно дълъг менструален цикъл;

Трето – сперматозоидите могат да живеят различно дълго.

Ето защо при един по-къс менструален цикъл и при сперматозоиди с добра оплодителна способност и по-дълъг живот може да настъпи нежелана бременност.

3. Влагалищните промивки намаляват шанса от зачеване!

Този мит достига различни вариации с промивки преди или след сексуалния контакт и с използването на средства като спирт, алкохол, парфюми, оцет, лимонов сок, газирана вода, поставяне на таблетка аспирин и т.н.

Използването на такива промивки е с крайно несигурен ефект, защото не малко на брой сперматозоиди доста бързо и лесно преодоляват препятствията на влагалището и бързо навлизат през маточната шийка в матката и се отправят към маточните тръби. Използването на промивки с подобен тип средства може да бъде опасно за здравето, защото причинява нараняване на лигавиците и крие риск от инфекции или възпалителни увреждания.

4. Физическата активност след полов акт намалява риска от бременност!

Факт е, че „раздвижването“ след полов акт води до изтичане на голяма част от отделения еякулат, но това изтичане съвсем не е достатъчно, за предпазване от бременност. Причината е, че непосредствено след половия контакт има голям брой сперматозоиди, които са се насочили към маточната кухина.

5. Не може да настъпи бременност без оргазъм при жената!

Факт е, че контракциите по време на оргазъм могат да улеснят придвижването на сперматозоидите по половите пътища на жената, но липсата на такъв не може да спре естественото движение на сперматозоидите.

6. При момичета, при които не е настъпила менструация не може да настъпи бременност!

Младите момичета са най-застрашени от настъпване на бременност. При тях предвид хормоналните промени дори и да е настъпила менструация първите менструални цикли не са добре регулирани, което крие висок риск. Не бива да се забравя, че първото кървене е резултат от хормонални промени и безопасният секс преди неговата поява само би могъл да съвпадне с първата овулация и да доведе до нежелана бременност!

7. Не може да се забременее при прекъснат полов контакт!

Напротив, прекъснатия полов акт е честа причина за бременност, защото преди да настъпи еякулацията се отделя малко количество течност, в която може да има активни сперматозоиди, които да оплодят яйцеклетка ако съвпадне с момента на овулация.

Нежеланата бременност след небезопасен секс може да бъде въпрос на случайност, но пренасянето на полова инфекция при инфектиран партньор, особено за някои инфекции е почти задължително.

Направете си тест с помощта, на който може да разберете как най-успешно да се предпазите от полово предавани болести: Как да се предпазим от полово предавани болести?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    3 3 Отговор
    ....Ако самозадоволяването е секс-ДА,това е най-безопасният,
    дори абсолютно безопасният начин да се предпазим-от всичко!

    Коментиран от #3

  • 2 Симеон Тасев

    1 2 Отговор
  • 3 PROFESIONALISTA

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    Грешиш. Прекаляването с него води до депресивни състояния, които се лекуват бавно, трудно и продължително. Следствието от лечението е силно намаляване на сексуалното влечение, освен това след години прием лекарствата увреждат черният дроб и бъбреците. Така че няма нищо безопасно в тоя свят.