7 Март, 2014 07:00 18 276 0

5 ползи за здравето от кръводаряването

  • кръв-
  • кръводаряване-
  • съвети

Едно даряване на кръв може да спаси до три човешки живота

Не е сигурно, че ако ви ухапе паяк ще се превърнете в супергерой, но убождането от една малка  игла за кратко със сигурност може да го направи. Точно така. Едно даряване на кръв може да спаси до три човешки живота. Има и още невероятни ползи от този акт на хуманност, които са свързани със самия дарител.

Ето 5 от тях:

1. Радостта да спасите човешки живот

Вашата малка саможертва е в състояние да помогне на лекарите да спасят човешки животи. До сега няма открити перфектни заместители на човешката кръв. Кръвта, която дарявате е разделена на различни компоненти в зависимост от нуждите на пациентите. Всеки компонент може да се използва за различни реципиенти за различни цели. Всеки път, когато дарявате кръв, можете да помогнете на до трима отделни получатели. Знаейки това вие ще можете да се почувствате удовлетворен от постъпката си. Бъдете герой!

2. Получавате безплатна проверка на здравословното си състояние

Можете да дарите кръв само ако сте в добро здраве. Преди всяко кръводаряване, се правят серия от контролни прегледи и тестове, които са безплатни. Това е от голяма полза за вас. Например ако имате някакви аномалии в кръвта те веднага ще излязат на бял свят. Това ще помогне при диагностицирането на някои скрити заболявания в ранен стадий, преди те да се развият и да станат проблем. Освен това, след катосте дарили от кръвта си, тя се изследва за някои инфекции. Можете да изберете дали да бъдете информирани, ако бъде открита някаква аномалия в тези скринингови тестове. Честите кръводарявания са добри безплатни здравни прегледи, които ще ви помогнат да останете здрави.

3. Намалява риска от сърдечни заболявания

Редовното кръводаряване спомага за запазване на нивата на желязо в организма под контрол, особено при мъжете. Така се намалява рискът от сърдечни заболявания. Въпреки, че желязото е важен елемент за правилното функциониране на тялото, прекомерното му натрупване не е добре.

4. Гори калории

Еднократното кръводаряване ви помага да се освободите от 650 Kcal. Това може ви спомогне за мерките, които взимате  относно контрола на теглото си. Въпреки това, не можете да дарявате кръв през по-малък интервал от два или три месеца. Това зависи от здравния ви статус и нивата на хемоглобин и желязо в кръвта.

5. Намалява риска от рак

Високите нива на желязо са фактор при заболяването рак. Теоретично, честото кръводаряване ще намали риска от ракови заболявания. Правят се изследвания, с които да се намерят убедителни доказателства за това. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА