Last news in Fakti

15 Август, 2014 16:04 4 178 6

Във Върбишкия проход ли е загубил главата си Никифор

  • никифор-
  • крум-
  • главата-
  • върбишкия проход-
  • загубил главата
Във Върбишкия проход ли е загубил главата си Никифор - 1
Поднасят питие на хан Крум в главата на Никифор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме ви мнението на директора на Националния исторически музей

Битката на 26 юли 811 г., при която император Никифор губи главата си, може би наистина не е била във Върбишкия проход. Проф. Овчаров може би е прав. Почти съм сигурен, че той не е превземал и Плиска.

Нека анализираме източниците, които, за съжаление, са само от византийски произход. Походът на Никифор се е състоял от 12 до 26 юли, т. е. за 14 дни. На 12 юли византийската армия тръгва от крепостта Маркели, която се е намирала до Карнобат. След три дни поход, при който  има две сражения: първото - с 12-хилядна българска армия, а второто - с 50-хилядна българска армия, тя превзема „Аул на Крум” и Никифор се установява тук, като не настъпва повече. /Аул означава крепост и учените през ХХ век смятаха, че това е столицата Плиска, която Никифор опожарява, когато я напуска, тръгвайки назад към Сердика /Средец, София/.

Да, ама не. Разстоянието от Маркели до Плиска е около 150 км. Дневният преход на един пехотен византийски легион при нормален марш е 22-25 км. А византийската армия настъпва през Стара планина, където тя, силно пресечена, се разделя на три гористи вериги; води две тежки сражения с крупни български части и, отгоре на всичко, дните са т. н. юлски горещници. Няма как за три дни, дори в напълно спокойна обстановка, да бъдат изминати 150 км.

Не съм първооткривателят. В забравена статия от 1939 г. в още по-забравеното списание „Военен преглед” генерал Венедиков заявява, че лично е проверил за колко време може да бъде преминат проходът - и то от Преслав до Карнобат. В навечерието на Балканската война полкът, в който е служил, получил заповед бързо да се предислоцира от Преслав в южните полета на Карнобат. Изминали са разстоянието за шест дни, при това без да се бият с никого, само с по една манлихера на рамо и с по пет-шест пачки патрони.

Що се отнася до следите от пожар в Плиска, както казваше проф. Фол -  не винаги следите от пожар в древно селище са свидетелство за война. Може просто някоя дама да си е забравила ютията. Плиска в първите си десетилетия е била със сгради от дърво. А такива селища горят почти изцяло при някой битов инцидент. За сведение, при такива инциденти са изгорели Царево, Поморие и Ахтопол - в първите 20 години на ХХ век.

Така че предположението на проф. Овчаров може да се окаже вярно. Но трябват по-солидни доказателства от един кратък надпис с означението на титлата „кан”.       


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 running wild

    1 0 Отговор
    С голям кеф винаги чета разсъжденията и трудовете на проф. Димитров! И винаги ме хвърлят в "див" размисъл за истинноста на официалната ни история! А за вижданията му на "македонският въпрос" - Професоре, шапка Ви свалям!
  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Може просто някоя дама да си е забравила ютията. Ха, ха, ха
  • 3 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Защо е смешно за ютията? Тези които са се подгрявали с въглища са също толкова опасни. Друг е въпроса , дали тогава е съществувала ютията.
  • 4 Крум Падалски

    0 0 Отговор
    Въэможно е,така да е било, кой може да го докаже!!!
  • 5 Novae1

    0 0 Отговор
    Варна е първата българска столица, а Плиска-резиденцията на княза. Анализите горе доказват, че Плиска е добре дислоцирана, така че атакуващите я армии да си бая изморени, докато достигнат до Плиска.Това е стратегия, абсолютно правилна. За жалост, не така стои въпросът с Търново-избран много емоционално от двамата братя за столица.
  • 6 Novae1

    0 0 Отговор
    Мисля, че точно по време на атаката на Никифор, Крум е с армията на преговори с Карл Пети Велики, където сключват вечен договор за Мир. Шарльоман дарява всяка завоювана земя на Ватикана. Явно това е съгласувана акция с Константинопол срещу България. Воден от тези съображения, по късно, Омургат си го връща, като сключва договор са араби....и успява да събори малката църквичка "Свети Петър" в Рим, при отсъствието на Папата, който тогава предвождал войската срещу арабите, на Юг.Прибрано е цялото злато на Ватикана...събитие, станало повод да се мръдне календара с 15 години напред, и да се появи приказката за Али баба и 40-те разбойника/ явно кардиналите/.Изравняването на календара става през 1715 година, когато умира Луи 14-ти, годината е отново 1700?!