28 Август, 2014 14:44 6 900 20

Да решим демографския си проблем по модела на Унгария, Румъния и Германия

  • божидар димитров-
  • българско гражданство-
  • демографския проблем-
  • унгария-
  • румъния-
  • германия-
  • закон-
  • диаспора

Нужни са драстични промени в Закона за гражданството и усилено даване на гражданство на българи от диаспората ни в чужбина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей (НИМ) и бивш министър, отговарящ за българите в чужбина, предостави на редакцията на Факти.бг своето мнение по проблемите на придобиването на българско гражданство от сънародниците ни, живеещи извън пределите на страната, съпоставяйки положението у нас с начина, по който са решени нещата в някои други държави - Унгария, Румъния, Германия. 

Вчера унгарският министър на външните работи заяви, че въз основа на Закона за унгарското гражданство, приет през 2010 г., очаква 1 милион души от унгарски произход да получат унгарско гражданство. Досега (от 2010 г. насам) са го получили вече 660 000 души. Законът предвиждал всеки чуждестранен гражданин, който е от унгарски произход, да получава в рамките на 2-3 месеца унгарско гражданство без всякакви допълнителни изисквания.

Унгария е държава като нас – отвсякъде граничи със себе си. Имам предвид, че, загубила като нас и двете световни войни, тя бе орязана на мирните конференции след войните от ред територии, населени с унгарци в полза на държавите победителки – Словакия, Полша, Сърбия, Румъния, Украйна. Унгарските малцинства обаче оцеляха. Само в Румъния унгарците са 2,5 млн., във Войводина (Сърбия) - 300 000, в Словакия – 600  000, в Закарпатска Украйна - 150 000 и т.н.

В Румъния приеха аналогичен закон през същата тази година. И тя бе поорязана след 1945 г.. Най-вече с Молдова (4,5 млн. румънци), но също и с Буковина и Трансистрия. Техният закон е още по-либерален. Той предвижда бързо даване на гражданство на всички жители и техните потомци на териториите, били част от румънската държава до 1944 г. Не само на румънците, но и на украинците, българите, гагаузите и т.н. За разлика от унгарците, румънците досега не са дали сведения колко са получилите гражданство след 2010 г. Моите сведения от източници от Румъния, пожелали анонимност, са за 450 000 души.

Нека да бъдем откровени. По този начин двете страни решават демографския си проблем, който има същите параметри, както и в България. Но те не са единствени. Те просто следват германския модел. В 82-милионна Германия се раждат само 625 000 бебета годишно, а умират 830 000 германци. Ножица с отрицателен знак от близо 200 000 души, но Германия компенсира отрицателния прираст с даването на гражданство на около 180 000 души годишно на немци от Русия, Украйна, Казахстан (там живеят над 2 милиона немци), от Румъния, Полша, Чехия и Словакия. А също и на гастарбайтери от цяла Европа, Турция, Близкия изток и Северна Африка, живеещи и работещи от десетилетия в Германия и вече отгледали поколения.

Демографският проблем наистина е приоритетен за всички високоразвити страни. Причината е, че населението им основно живее в градовете, а там през втората половина на ХХ век се наложи т. нар. двудетен модел в семействата. В миналото високата раждаемост бе следствие на необходимостта от много работна ръка в селското стопанство.

Днес поради високопроизводителната техника за обработка на земята тази необходимост отпадна и двудетният модел се наложи дори в селата, но той не е достатъчен дори за просто възпроизводство на населението. Защото не винаги хора от едно поколение сключват брак и раждат деца. И защото (защо да не говорим за такъв важен проблем съвсем откровено) се увеличават адептите на т.нар. „трети пол”. Нищо против тях нямам, но по демографския въпрос,  въпреки трогателните им усилия в секса, деца не се раждат. И, боя се, че никога няма да се родят... Те могат да гледат деца (както искат някои), но някой друг трябва да ги роди.

С мерки за повишаване на раждаемостта поне в страните от ЕС отрицателната ножица няма да се свие. Това са го разбрали в Германия, Унгария, Румъния. Тези, които са решили да създават деца (с брак или без брак), ще си раждат, с редки изключения, по едно-две. Затова, без да оставят грижите за децата и семействата, решили да имат деца, слагат упор на даването на гражданство. И така на практика успешно решават демографския си проблем. Всъщност те вече са го решили.

Как стои въпросът при нас? Напоследък се раждат годишно 65 – 70  000 бебета. Умират средногодишно 110 000 българи. Отрицателна разлика 40 000 души, т.е. всяка година България намалява с един град като Ловеч или като Смолян, или като… Политиците вече знаят за този проблем. Признават, че е главният проблем на нация и държава. Казват по сутрешните тв блокове и то от всички партии, че ще го решат като дойдат на власт, но не казват как ще го решат. Мърморят нещо за увеличаване на детските надбавки, за стоеж на детски градини, подобряване на детското здравеопазване... Чудесно, не може без това. Но само с леко вдигане на раждаемостта (защото „само леко” ще бъде ефектът) демографският проблем не се решава. Виждаме го в германския, унгарския и румънския случай.

Решаването на демографския проблем може да стане само когато паралелно с мерки за вдигане на раждаемостта по модела на Германия, Унгария, Румъния, а напоследък и Русия, започнем да даваме усилено гражданство на българи от диаспората. Те са (в Македония, Сърбия, Албания, Косово, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, Германия и Турция) около 3, 5 – 4 милиона души.

Как стои въпросът с даването на гражданство? То е по силата на закон (с многобройни поправки) от 1990 г. Той създава многобройни пречки, предявява безсмислени изисквания и резултатът е, че средно по 4-5000 души засега годишно получават гражданство. За 25 години около 100 000 българи само.

През 2010 г. и аз в качеството си на министър внесох закон със същите проектоправила като в унгарския и румънските закони. Отхвърлиха го още в комисиите на НС. Приеха само, че кандидатите трябва в рамките на 1 година да получат решение на молбата си – „да“ или „не“. Това позволи през 2011 и 2012 г. по 17-18 000 души от диаспората да получат българско гражданство.

През 2013 г. цифрата падна отново на 5000. Правителството на втората тройна коалиция предяви куп изисквания към кандидатите, неизпълними например от гражданите на Македония, които трябваше да доказват българския си произход.  И това при положение, че държавната ни концепция е, че всички жители на Македония със славянско- християнски имена са от български произход. И при положение, че след 1944 г. няма начин да има документ, издаден в Македония, в който да е указано, че лицето „Х” е българин.

Нещо повече. Зам. правосъдният министър (от ДПС), натоварен с даването на българско гражданство, организира журналистически брифинги, на които да атакува както Агенцията за българите в чужбина - твърде лесно издавала документи за български произход, така и самите кандидати. Те бяха представяни като небългари, невежи и неуки мошеници, които не знаели дори кои са Кирил и Методий, а само чакали да грабнат българския паспорт, за да забегнат по чужбина. Неуки журналисти похващаха подхвърленото и създаваха настроения срещу кандидатите.

А истината е друга. Преобладаващият брой от получилите гражданство идват да живеят и работят у нас или остават в родните си места. Малък брой наистина заминават на Запад. Но на македонците съвсем не им трябва български паспорт, за да заминат на запад. От 5 години те са в безвизов режим с ЕС.

Истината е една – ако някой иска да реши демографския проблем, не може да го направи без драстични промени в Закона за гражданството. И те трябва да бъдат в духа на законите на Германия, Унгария и Румъния. Необходими са ни поне 100 000 гражданства годишно - всичко друго е прах в очите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Deyan

    1 0 Отговор
    Аз имам българско гражданство. От Македония сам. Сега читам ще да трябвало да служиме войска в България да оправдаме гражданството или да платиме 1000 евро. Ако е това истината, некой иска да раскара българите какото се е случило многу пъти през историята. И затова един ден ще да не отнема.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 христо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Deyan":

    От дека си .сине
  • 3 Владимир

    5 0 Отговор
    Винаги съм те уважавал Професоре, за фундаменталната ти правота. Поздрави за позицията ти. Споделям 100 % написаното в горната статия.
    Поздрави
  • 4 Истинска българка

    2 2 Отговор
    По-голяма тъпотия не можа ли да измисли този "професор". С две думи, според него , проблемът не е в геноцида над българите и в напускането на родината ни от младите българи,щом можем да си "внесем" чужденци. Това ми прилича на национално предателство. Меко казано :ЦИНИЧНО!
  • 5 mitko mitov

    1 0 Отговор
    Политиците от всички партии знаели за този проблем ,но ще разберат колко е сериозен когато им свършат гласоподавателите.Вместо да раздават българско гражданство на всеки ,по-добре да измислят как да задържат младите хора в родината си.
  • 6 Кънчо

    1 0 Отговор
    Затова пък онези с алкохолното определение блъскат денонощно под чаршафите и създават ромове, водки, ракии и каквото ви дойде още на акъла.
  • 7 Димитър

    1 0 Отговор
    Е ние си вкарваме хубавци от Анадола и Африка.
  • 8 Димитър

    1 0 Отговор
    ...и от време на време "уж Българи" от Македонията
  • 9 running wild

    0 0 Отговор
    Ако в управлението на държавата по министерства наистина имаше експерти, в различните сфери, като проф. Димитров, отдавна щяхме да сме фактор, мисля не само на Балканите! Но уви...
  • 10 Змей Горянин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Deyan":

    Я кажи сега, Деяне, защо взе български паспорт? Ама честно!

    Коментиран от #11

  • 11 Деян

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Змей Горянин":

    Моят дедо е бил български войник. Аз живея в Сърбия, (роден и живеащ в Македония до 20 год.)жената ми е от там, ама не виждам, за какво не трябва тези които имат български происход какото казва професорот, да имат и българско гражданство. Според некои коментари гледам защо многу хора от Македония мразят българите, и не искат да се декларират като такива.

    Коментиран от #12

  • 12 Змей Горянин

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Деян":

    Е, ето затова те попитах защо си взел български паспорт. Ти си заслужил българският си паспорт, защото дядо ти е българин и ти не си се посвенил да се наричаш българин, но много българи от всички области, принадлежали на България, отдавна са избити, а останалите са "претопени", като тези в Македония, които имаха глупостта да почнат да си измислят история, род, че даже и да крадат българска история.
    Сценарият винаги е един и същ, събитията в Украйна го доказват, събитията в Македония - също. И това на фона на албанската агресия по целия Балкански полуостров, подкрепена от кого? Ха познай от първия път - САЩ! А кой стои зад САЩ? Правилно, Великобритания. От така нареченият "мъгляв Албион" идват повечето нещастия на народите по света. Наследниците на пирати, крадци и убийци не могат да избягат от природата си.

    Коментиран от #13

  • 13 Деян

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Змей Горянин":

    Ако ме разбирате, значи дека сме исти или барем дека имаме исто потекло. Јас мислам дека професорот е во право и Бугарија треба еднаш засекогаш да стане конзистентна во однос на својот народ надвор од границите на денешна Бугарија. Ако некогаш била присилена да се откаже од тој народ, сега е време да ја исправи таа историска грешка. Да речеме дека луѓето во Македоија се претопени и не се чувствуваат како бугари. Јас мислам дека секој треба да се остави да се чувствува како сака, па макар и како марсовец. Тоа е право на личен избор. Ама ако се споредат менталитетот на македонците и бугарите (несложни, си завидуваат еден на друг, да му умре на комшијата козата) ќе се види дека тоа е еден ист менталитет. Ако можат да се разберат без преведувач и тоа нешто кажува. Проблем кај бугарите е тоа што не сакаат да им остават на луѓето да се чувствуваат како што ќе изберат. Ако некој сака да е македонец, нека биде, тоа е негов личен избор, ама тоа не значи дека не може да биде братски настроен кон бугарите, ако тие се братски настроени кон него. Потребно е промовирање на братство и прифаќање на слобода на избор, и еден ден ќе бидеме заедно. Со непријателство и отфрлање ништо нема да се постигне. Подајте братска рака.

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Деян":

    деяне,много хубаво си написал,но македонец по македонския стандарт е антибългарин.ти казваш нека хората се оставят да се имат за каквито искат,но как ние македонските българи да приемем спокойно македонците за които ние сме изроди?значи преди да признаем македонците те трябва коректно да кажат какво е македонец иначе вървим срещу себе си.българия не само трябва да дава гражданство на българите от диаспората ,а и да създаде програма за тяхното оземляване в страната ,както правят гърците !

    Коментиран от #16

  • 15 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    кудос проф. Димитров .... мойте 3 дъщери биха станали веднага БГ граждани ако е по лесно ... всъщност те ще го направят било то лесно или трудно, понеже са влюбени в БГ ... демографския проблем на Европа енаистина бомба която скоро ще избухне ... всеки работещ плаща за един пенсионер .... каво става когато всеки работещ плаща за 2-ма 3-ма .... революция, това става ... Европейският модел ...за 1 или 2 деца ... не е модел ...а резултат на безбожието в Европа ... децата са дар Божий а ние в БГ ги абортираме ... после казваме ...колко сме бедни, защо Бог е против нас ...
  • 16 Деян

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Десислава. България им има направено многу страдания на македонците. Таа ги е оставила като продадени животни. Време е да се промени отношението на България кам братския народ в Македония. А винаги ще да има такива които са за омраза между братята. Тиа се казват шпиони и не работат за доброто на народа.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Деян":

    Деяне,всички воини и национални катастрофи,всички разпокъсвания и страдания на Македония и България,от освобождението от Т.Р. Цялата политика на БГ. на коя страна да застане дори и след 1944г е заради тази Македония. И жертвите и загубите на територии ,и контрибуциите ,и влизането в тристранният пакт с Германия,и с СССР в последствие за да ни запазят териториалната цялост,след поредната катастрофа пак е заради Македония ,и не сме ви продали,такива са били възможностите на България да се опълчи на великите сили.
  • 18 Десислава Димитрова

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Деян":

    деяне,това е първата заблуда в македония.българите изоставили македонските българи на произвола.
    ще ти дам цифри ,за да освободим македония българите в първите две балкански и първата световна губим 1.млн човека при 6 милиона българи.200 хил. губим по фронтовете и 750 хил. в тила от глад и болести.освен това губим тракия и добруджа ,но не се отказваме от македония и през втората световна война заставаме на страната на тези които ни гарантират освобождаването на македония.този ни акт бе наказан със съветска окупация и пълна европейска изолация ,50 години.за сравнение сърбите се отказаха от косово след 600 жертви и десет години конфронтация.никой в българия не мрази българите от македония ,но ние не харесваме античните македонци в които се превърнаха част от българите там,щото античните македонци разпространяват лъжи за българите и са наи-големите българомразци.докато има такива хора в македония ние няма как да имаме нормални отношения!
  • 19 TeRmiT

    0 0 Отговор
    Всички жители на Македония кои имат славянско- християнски имена са от български произход. Това е непобитен факт. А сам от Македониа, Немам Блгарско гражданство, но знам кои сам и кои се моите претци.Македонците са со блгарски произход, но со длгогодишното деиствие на српската пропаганда, от 1945 до днес, некои не искат това да признаат.Факт е че македонската нациа е измислена от ново време. Е сега каде се тука Блгарските политици, знаете ли че во Македониа има само един културен клуб каде може да се намерат блгарски книги, а треба да има в секи град, затова што има хора кои се свесни за себе, се повече млади хора гледат симпатии км Блгариа и осознават себе си затова треба поддршка от матицата ни, да махнеме от себ това современо ропство на антиквизациа, и да може свободно да кажеме кои сме и какви сме. Затова давам цела поткрепа на проф. Божидар Димитров км неговите ставови, и идеи.
  • 20 Elizabeth

    0 0 Отговор
    Здраво пријатељи, ја сам Елизабетх Андерс. Ја сам нови овде не знам како ствари функционишу овде, али овде сам прочитао добре коментаре и додаћу мало свог живота, јер ће то бити корисно за многе од нас овде, тражећи одговоре и решавање проблема у вези. Након што сам био у вези са Андерсоном четири године, прекинуо је са мном, учинио сам све да га вратим, али све је било узалудно, толико сам га желела због љубави коју имам за свог супруга, питала сам га за све Обећао сам, али он је одбио. Објаснио сам проблем својег односа са колегом на радном мјесту и предложила ми је да радије контактирам љубавника љубавне игре који би ми помогао да направим љубавну игру како бих натјерала човјека да ми се врати кући, али ја сам тип који никад није живио магију , Нисам имао избора, дао сам да покушам, послао сам канал за правопис и он ми је рекао да нема проблема да ће све бити у реду у року од три дана, мој бивши се враћа мени у року од три дана, професор Пеллар је направио чаролију. Правопис у ваздуху и сваки други правописни шарм у његовом храму у моје име усред ноћи. Изненађујуће, другог дана је било око поднева. 16.00. Добио сам телефонски позив са непознатог броја, мој бивши муж ме звао, био сам толико изненађен да сам одговорио на мој телефонски позив, видевши да је то мој муж, имали смо дугачак разговор и све што је он рекао је да му је жао. јер је све било погрешно, он је рекао да жели да му се вратим да ме још толико воли. Била сам тако срећна и отишла сам до ње