1 Септември, 2014 16:12 42 622 99

Шест мита за Втората световна война

  • шест-
  • мита-
  • втората световна война
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнение на проф. Божидар Димитров, директор на НИМ

Днес се навършват 75 години от началото на Втората световна война, отнесла живота на 75 милиона души от които 50 милиона европейци. Това е най-тежкият конфликт в цялостната история на човечеството.
Историята на този военен конфликт е все още твърде далече от реалностите, които са се случили. Митовете около войната са създадени от политическата конюнктура по време на войната и засягат, както военните действия, така и причините за успехите и неуспехите на отделните държави. След войната поради Студената война започва „измерването” на приноса на отделните държави, като всяка си приписваше главната заслуга за разгрома на Оста.споровете избухваха дори в отделните държави по вътрешно-политически съображения. Когато Брежнев пое ръководството на КПСС и СССР едно локално сражение на руска дивизия морска пехота на т.н. Малка земя (но на която Брежнев е бил политкомисар) бе превърнато за нула време от съветската историография в главното сражение на „войната”. По този повод в СССР се роди виц: Въпрос при постъпване на работа: „По време на войната сражавал ли си се на Малката земя или си безделничил в окопите край Сталинград и Курск”. И така главните десет мита.

1. „Странната” война – съюзниците не воюват между септември 1939 – май 1940. 
Истината е, че воюват по море и въздух и по периферията в Гърция,
Норвегия. По суша в Европа не воюват, защото нито Великобритания, нито Франция са готови за война, която за разлика от Първата световна война избухва внезапно. Франция не е мобилизирала, Великобритания не е прехвърлила и един войник на континента. Германия също хвърля всичко срещу Полша и след разгрома й трябва да предислоцира войските си на запад, няма и достатъчно танкове и самолети за блицкриг. Само Франция има повече танкове от Хитлер. На Райха е необходима още година да изравни силите. Дори при началото на блицкрига Хитлер няма преимущество в танковете, но използува наличните далеч по ефективно от съюзниците.

2. САЩ били неутрални до 6.ХІІ.1941 г. (нападението срещу Пърл Харбър).
Официално да, неофициално станаха арсенал за Великобритания и Франция от първия ден на войната. Към воюващите ежемесечно текат по море милиони тонове оръжие, петрол, храни, униформи. Във въздуха се бият стотици американски летци водещи се за „доброволци”. Без тази помощ Великобриятания би издъхнала за два месеца.

3. Съюзническите армии – на Финландия, Словакия, Италия, Унгария, Румъния, България и Хърватска, наклонили за дълго време везните в полза на Оста.
Обратното е вярно – провалиха я по фронтовете  - и в Африка и в Русия. Те бяха слабо снабдени с танкове, самолети и артилерия и руските и английските победи (Сталинград и Ел Аламейни) до голяма степен се дължаха на пробивите през техните позиции на масирани танкови атаки, водещи до обкръжаване на крупни немски части. В тази връзка и един нашенски мит  - Хитлер искал наши войски от цар Борис ІІІ за Източния фронт, но той героично не му е давал затова бил отровен. Никога Хитлер поради горепосочените причини не е искал наши войски за Източния фронт. Искал е войски, които да окупират все по-големи части от Сърбия и Гърция, за да насочи тамошните немски войски на Изток, че и на юг (в Африка) и на Запад.

4. СССР загубил сраженията в 1941, защото Сталин не се доверил на разузнаването и поради това авиацията и танковете били унищожени в поделенията си още на 22 юни 1941 от масираната въздушна атака. А танковете били по стари от немските . С това режимът на Сталин, а и последвалите го комунистически ръководители оправдаваха поражението. А също и с разстрела на голяма част от висшите командни кадри на Червената армия през 1937 – 1938 г.
Лъжа – казват днешните изследвания на руските военни историци. Сталин все пак е повярвал на разузнаването и със заповед още на 17 юни (пет дни преди войната) е извадил всички части от постояните бази на резервни полигони в горите. Самолетите на празни до тогава аеродроми. Немският артилерийски и въздушен удар попада в опразнени казарми и аеродроми, пълни със самолети от картон. И въпреки всичко в следващите два месеца съветските армии са разгромени, а руската авиация унищожена. Същото става и с танковете. Нито самолетите, нито танковете на руснаците са с по-лоши данни от немските, каквото оправдание се чуваше досега. Руските БТ – 7 са със същите данни като немските Т-3 и Т-4. „Просто бяха по-добри и в командуването и в индивидуален план, като летци и танкисти” – казват днес оцелели офицери – „имаха вече две годишен опит, а ние само опита от две малки гранични сражения с японците в Монголия”. Един руски пилот с щастлива усмивка съобщава, че първия си немски самолет свалил едва със шестия си самолет, немците го свалили пет пъти преди това. Имал късмет да скача с парашут.

5. мит – Ленд – лиза, т. е. помощта на САЩ спасил СССР от разгром.
Ленд – лиза е 15% от военното производство на СССР. При това като изключим камионите „Студебейкър” и джиповете „Вилис” нито танковете „Шърман”, нито самолетите „Аерокобра” могат да се мерят по качества с руските „Т-34”, „КВ” и „ИП-2”.
Истинската помощ на САЩ е по-рано през 30-те години, когато Сталин започва да изгражда мощна военна индустрия на изток от Урал. САЩ са в криза (1929 – 1934 г.) и затова охотно зарязват всякакви идеолоии и започват да продават цели военни заводи срещу злато на Русия. Американски инжинери монтиращи оборудването с тревога съобщават, че русите плащат един завод и разполагайки с чертежите строят поне още пет в различни градове на Урал и Сибир. Рузвелт, който дава работа и хляб на стотици хиляди американци по този начин в един труден за САЩ момент естествено пропуска без внимание предупрежденията.
Тази мощна военна индустрия заработва с пълна мощ през 1942 г. Тя произвежда 2000 танка и 2500 самолета на месец. Хитлер не може да произведе повече от 1200 месечно.

6. Загубите на СССР
СССР твърди, че най-големия му принос си личи дори по загубите – 27 милиона души, докато дори победените германци загубили само 9,6 милиона души. Чудя се, че не са се сетили, че така могат да бъдат обвинени, че са воювали примитивно с т.н. човешки вълни. Истината – руските изследвания в последно време сочат, че Русия е загубила 9,8 милиона души, т.е. колкото и германците. На Хитлер Сталин приписа и починалите през този период от естествена смърт и собствените си репресии. И даже с тях цифрата не достига 27 милиона.
Истината е, че от зимата на 1941 Червената армия бе поета от опитни, израстнали от нищото природно талантливи генерали като Жуков, Рокосовски, Василевски, Петров, Чуйков, Ватунин. Комисарите бяха елиминирани от командуването. Тези хора бяха завършили за разлика от Будьони и Ворошилов военната академия „Фрунзе” придобиха боен опит на собствения си гръб и разказаха играта на немците по всички правила на военната наука – без челни атаки (при които се губят много хора), с удари по слабите флангове, обкръжения, масирано използуване на танкове и т.н. и т.н. Паулус е казал на Чуйков, когато се е предал: „Май ви научихме да воювате”. На което Чуйков е отговорил: „А ние ще ви отучим”.
В тази връзка и накрая бързайки да превземе Берлин преди американците Жуков атакувал челно река Одер, направил мост от 300, 000 трупа на руски войници и така влязъл в Берлин. Първо СССР и САЩ вече са се разбрали, че Берлин ще бъде превземан от Червената армия. Втора на Жуков не му трябва мост на Одер, защото си има предмостия на Западния бряг. Там съсредоточава 5-6, 000 оръдия и по толкова самолети и танкове. Те буквално премазват немската отбрана при Зееловските височини и се устремяват към Берлин, където ги чакат само 250, 000 фолксопълченци- баби, дядовци и деца въоръжени с по един фауст патрон. И малко есесовци от охраняващите държавните учреждения.
Къде са немските армии?
Освен сражаващите на фронта край Берлин Хитлер е повикал и 8 и 12 армии от Дания и Норвегия – пълнокръвни и добре отпочинали.те са разгромени от армиите на Конев и Рокосовски атакуващи от юг и север, които обкръжават Берлин от запад. Конев дори иска да влезе в Берлин от запад, заявявайки, че танковите му армии вече са в покрайнините на града и не вижда пред себе си сериозен противник. Сталин, за да не засегне обидчивия Жуков го е спрял и оставил героят от Курск да се разправи с фолксщурма, което той и направил без особени усилия и жертви.            
       


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ]Spewn!]

    13 1 Отговор
    Интересна статия. Напомни ми, че на този ден Германия атакува Полша и дава началото на ВСВ. Според мен през годините на войната са се случили толкова много събития, че е невъзможно да разберем цялта истина за тях. Само като видя колко филма са направени по този повод, колко филма има за Хитлер, за нацисткият режим и т.н.
  • 2 Петър

    27 7 Отговор
    Разбираме, че всъщност а) германците не са унищожили ресурсите на Червената армия б) руснаците не са дали 20 милиона жертви в) атаката не била внезапна, г) САЩ въобще не са помогнали на СССР. И Червената армия губела само поради неопитност, но не губела хора, само територия. Което обаче не се дължало на това, че комисарите изтрепали офицерите.
  • 3 Симеон Тасев

    4 9 Отговор
  • 4 Бай Иван

    9 9 Отговор
    тия статии ни готвят за третата световна война и ако почне около милиярд хора ше загинат

    Коментиран от #6

  • 5 Иракли Иракли

    12 5 Отговор
    Божидар Димитров Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОМПЕТЕНТЕН историк!
    КОМПАНИЯТА на ИРАКЛИ подкрепя изнесеното във форума!
    О.З. от МВР и МНО
  • 6 mitko mitov

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Иван":

    За трета световна не трябва дори и да се мисли .Такова нещо не трябва да се допуска да става, понеже с оръжията за масово унищожение с които разполагат днес оцелели няма да има.
  • 7 Боко

    7 18 Отговор
    В крайна сметка дали разбрахме какво иска да ни каже най-добрият ни историк? Дали, че историята е написана от победителите или че, позабравихме за тази война в която бушмените победиха в Европа, па макар и атакувайки по фланговете, но с подкрепата на САЩ и Англия.
  • 8 Монго

    10 4 Отговор
    Не е вярно твърдението по точка едно. Военни действия в Европа има, при така наречената "Странна война", Франция прави пробив в немските линии с дълбочина от около 30 км. и след това незнайно защо преустановява реализацията на преимуществото си. Следващите точки не ги прочетох, зощото тази глупост ми беше предостатъчна. По това време на западния фронт е имало 106 френски дивизии, срещу...11 и то непълни германски такива.
  • 9 Монго

    5 2 Отговор
    Не е вярно твърдението по точка едно. Военни действия в Европа има, при така наречената "Странна война", Франция прави пробив в немските линии с дълбочина от около 30 км. и след това незнайно защо преустановява реализацията на преимуществото си. Следващите точки не ги прочетох, зощото тази глупост ми беше предостатъчна. По това време на западния фронт е имало 106 френски дивизии, срещу...11 и то непълни германски такива.
  • 10 Йордан Славов

    14 4 Отговор
    Уважавам Божидар Димитров, ама показва абсолютно непознаване на въоръжението през ВСВ, на чиято база гради напълно погрешни изводи. Направо е смехотворно да кажеш, че БТ-7 е със същите данни като Панцер 4 /предполагам това е имал предвид под Т- 4/ . Руския БТ-7 е 2 пъти по-лек и с два пъти по-малко оръдие от Панцер 4!!! Не е трудно да провериш в Уикито за 2 минути, вместо да пишеш простотии.
    Да не говорим, че освен абревиатурата Т-4, човек трябва да се мъчи да разгадае какво е това "ИП - 2" - тежкия танк "ИС-2" ли е или щурмовия самолет "Ил - 2"???
    С такива фрапантни пропуски, статията издиша отвсякъде и не може да се приеме сериозно!!!
  • 11 бате ицо

    24 8 Отговор
    Има един виновен и това е Адолф -че загуби войната!
  • 12 Десислава Димитрова

    8 8 Отговор
    моите уважения за божидар димитров,но нека си гледа областта на историята в която е специалист,тук тотално е объркал всичко.не вярно че франция не е правила мобилизация ,както че и англия не е прехвърлила войски на континента.не е вярно ,че великобритания е можела да загуби без американска подкрепа за два месеца,хитлер е искал наши войски на изток,а ние заемаме мястото на италианските и немските в югославия и частично в гърция.не е вярно и дислоцирането на съветските войски в първите дни на войната,те са напълно дезориентирани и в процес на предислокация,а сталин изнася последния си влак с жито за германия в минутите на немското нападение.немските танкове са били в пъти по-добри от руските метални каруци наречени бт,не е вярно че руснаците нямат опит ,те воюват от 1917 до 1941 година почти непрекъснато ,включително и в големи кампании като тази във финландия ,а и трябва да се знае че немските полигони през 30 те години са в ссср за летци и танкисти,вярно е че руснаците купуват американски технологии,но американците им дават камиони ,които са много важни за руското настъпление и без които ссср би имал много по-сериозен отпор,предвид че колесната техника не е достигала на немците от самото начало,не са верни и цифрите за производство нито за руските нито за немските дето е дал димитров.руските загуби са големи,само в първите месеци на войната ссср губи 6 млн. военни ,които в последствие са избити в голямата си част .до края на войната руските загуби са в път
  • 13 Десислава Димитрова

    14 9 Отговор
    руските загуби са големи,само в първите месеци на войната ссср губи 6 млн. военни ,които в последствие са избити в голямата си част .до края на войната руските загуби са в пъти по големи от немските ,а тактиката на изгорената земя в русия ,беларус и украйна практически обезлюдява огромни територии,не е вярно че жуков е бил военен гении ,напротив ,както и че руските военни са били добри стратези ,да воюваш в постоянно съотношение 1 към 7 в твоя полза едва ли трябва да си голям стратег след 5 години да победиш противника заради неговото пълно изтощение,по-скоро руския народ е голям стоик и издържа въпреки тези си стратези!

    Коментиран от #29

  • 14 Ал

    19 2 Отговор
    относно това ,че "бушмени" са спечелили войната-не забравяй ,че два пъти са стъпвали на българска земя,а "помощта" на Англия и Америка е едва след като са видели накъде отиват нещата.Друг е въпроса какъв развой на събитията се е получил след края на самата война.Отговори си на въпроса "Защо след като в Германия не е останал камък върху камък след 70 години са 1-ва икономика в Европа?
  • 15 theodor cole

    5 3 Отговор
    Prestanah da go uvazavam prof. Dimitrov kogato prochetoh edna negova goliama glupost, a imenno che nie imame neshto obshto s tatarite vav Volzska Bulgaria. Dori prati ekip da snima otkade sme doshli. Togava edin tatar mu kaza na ruski, shtoto na tatarski nemashe da se razberem, che toi e tatarin musulmanin i nema nishto obshto s nas. Toi trebvashe da ni go kaze v tehnata si stolica Kazan Bulgar, Tatarstan.
  • 16 wulkan

    18 0 Отговор
    Няколко дни преди нападението нацистите прехвърлят през граница провокатори, които заемат позиции пред казармите в заставите и при обявяването на войната, сигнал за тревога и избиват приоритетно съветските офицери, което довежда до хаос в управлението на войските и пълна дезориентация. Лесно ги елиминират. Накрая ще стане като в българските учебници по история. Игото ще бъде обявено за златния век по едноименния турски филм. Какъв е този уклон в последно време исторически събития да се преиначават. Бил казал пилота. Да пилота е казал защото е имал шанса да се спаси, но колко са загинали. Първите самолети на руснаците са старите И-16 пред забележителните и до края на войната Ме 109. Нека да спестим сравняването на показателите. Руснаците по-късно са вкарали модели и бройки, с които са надмогнали слабостта си, което се усеща във всички оръжия, но не подценявайте фашизма. Нещата са били на косъм. Едва ли не немците сами са се били във войната. Да ама не. За Сталин може и да вярно, но немците са си били вълци.
  • 17 Гого

    10 3 Отговор
    Прочетете книгите на Виктор Суворов....Там всичко си е обяснено подробно и чрез документи.
    Защо се стига до ВСВ ?
    Кога РЕАЛНО започва войната ?
    ВЕРОЛОМНО и неочаквано ли е нападението на Германия ?
    Защо в началото СССР търпи огромни загуби ?
    Лошо и малко ли е било въоръжението на ЧА ?
    ЗАЩО ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ СТАЛИН НЕ ПРИЕМА "ПАРАДА НА ПОБЕДАТА" ??????????????
    Кой , всъщност е загубил ВСВ ???????????????
  • 18 theodor cole

    6 2 Отговор
    CCCP gubi 24 miliona ili 14% ot naselenieto si.
    Germania/Austria gubiat 9 miliona ili 10% ot naselenieto.
    Cpravka wiki: ww2 casualties by nation.
    Suvorov/Rezun sam go gledal na zivo tuk v Anglia. Toi si zivee oholno v Cambridge za razlika ot negovite sanarodnici v Ukraina. Nikak ne beshe ubeditelen, sigurno zashtoto govori angliiski kato poluidiot. Az lichno ne mu viarvam. Toi e dvoen agent, prodal se na Anglia za pari. Ima neshto gnilo v ideiata mu che Stalin planira predvaritelno Hitler i VSICHKO. Suvorov/rezun e tarsil sanzaciya i ia e postignal.
  • 19 Николай Николов

    15 14 Отговор
    Този русофил се чуди как да оправдае СССР за загубите си и погромите.Русия досега винаги я е спасявало едно нещо и то е студената зима,тя ги спаси от Наполеон и тя ги спаси и от Хитлер!

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Грета Георгиева

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Николай Николов":

    ...и лошите пътища.
  • 21 Хрисофор Карамфилов

    15 2 Отговор
    Малко хора осъзнават каква сила е била германската армия по време на нахлуването в СССР.З броени дни превземаше държави и и трошеше армиите им като кибритени клечки,а англичаните се спасяваха с бягство и оставиха Европа на Германците.Ябълката на раздора между Г. и СССР,се явява Финландия Хитлер заповядва план за нападение над СССР след люта кавга с руския дипломат, а Сталин е мислил,че Хитлер няма да посмее и това са англиѝски инсинуации,трябвало му е време да реорганизира армията си,показала слабости в Финландия.Хитлер напада ,използваики правилото ,които напада първи удря два пъти.Имало е случаи неорганизираната руска армия да посреща немските танкове ,с казашка конница с извадени саби,Естествено германското технологично и логистично превъзходство в началото на воината е явно,за това помага и дългият хиляди километри фронт,където руснаците е лесно да ги пробият,и обградят.Сталин деиства безкомпромисмо,да обърне хода на воината,и създава военна техника която хвърля в отчаяние Германците.Как се е деиствало.Вика др.Сталин конструктора на самолети Илюшин,и му нарежда искам самолет с такива данни за непосилно кратки срокове ,Илюшин ужасен му отговаря,др.Сталин това е невъзможно да се направи дори и от американците,Сталин му отвръща Илюшин ти нали не си американец.

    Коментиран от #42

  • 22 руснак

    21 9 Отговор
    Велика е Русия и само българите имат проблем с руснаците на Балканския полуостров .....те дори не знаят къде сме ....и спирам да чета тъпи коментари от сорта, че зимата спасила Европа ....това е толкова жалко....
  • 23 Монго

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Николай Николов":

    Тогава ти предлагам да ги нападнеш лятото...
  • 24 пешо

    10 18 Отговор
    Пълни глупости, точка 4. Сталин е извел войските си за нападение към Европа. Всички танкове, самолети, оръдия, войски са били леки, мобилни, готови за атака, укрепленията на границата за разрушени по заповед на Сталин. Има готови дивизии за нападение, парашутно десантни, планински, моторизирани. До кога ще си измисляте историята в полза на братушката???

    Коментиран от #26

  • 25 nikolay

    7 6 Отговор
    Другарят Димитров пак е прочел нечия книга и е решил малко да попрепише.
    С това ниво може да е успешен журналист.
  • 26 nakata88bg .

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "пешо":

    "...извел войските си за НАПАДЕНИЕ към европа"? "Нападение" над европа, която вече е фашистка?! това "нападение" ли е или е "освобождаване"? през руско-турската война, България "нападнаха" ли я или я "освободиха"?
  • 27 Рашко Ломския

    11 3 Отговор
    Войната руснаците е печелят със стратегия. Когато врагът, технически те превъзхожда има само един начин да го победиш, срещу всеки негов технологичен танк изправи10. И така и става. Има нещо, което не се споменава за тази война. 22 руски дивизии са стоели на източните граници, очаквайки япония да ги удари, но изненадващо за целия свят, Япония напада САЩ. Виждайки, че Японците имат занимавка и изобщо няма да нападнат Русия, Сталин изтегля тези 22 дивизии към Москва. И започва масово струпване на население ,жени и деца към в източните части на Русия и започва строенето на заводи за танкове,самолети, оръдия, муниции на килограм. Знае се че съотношението на унищожени Руски-Немски танкове е на 10 унищожени танка Т-34 се пада един Тигър/Панцер-4/ , но и Руснаците признават, че почти всички унищожени Тигри са от Руската артилерия или при атака от руските самолети. Съотношението е почти същото и при самолетите. А и в края на войната немските мицершмити вече не са били с витла а с реактивни двигатели. Американски и Руски пилоти са били втрещени, когато са видели първите такива във въздуха по време на бой.
  • 28 Рашко Ломския

    8 2 Отговор
    Хитлер не е обръщал много поглед към иновациите в Германия. Можел е много по-рано да извади супер техника, но не е обръщал внимание на техническите екипи. Танка Тигър и реактивните самолети на Германия се появяват в края на войната. Те са десетилетия пред техниката на съюзниците. Но поради няколкото фронта на които се бият, поради загубите на позициите в Африка а от там и липсата на петрол, както и недостига на всякакви ресурси плюс непрестанните бомбандировки на съюзническата авиация над заводите и градовете в Германия, водят до все по-малко и свиващо се производство.Докато при съюзниците се увеличава постоянно. За последната година от войната Хитлер е произвел 22000 танка Тигър а Руснаците са произвеждали 15 пъти повече танкове от Хитлер. Като добавим и производството на САЩ и Англия и като добавим, че това се случва във всички отрасли-самолети,оръдия, муниции.. можем да си представим мащабите с които съюзниците са вземали превес.
  • 29 Gringo Loco

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Моите уважения за знанията,които имате по история,но да бяхте слагали главна буква,където е необходимо-в началото на изречението,имена на хора и на държави....По-лесно ще се четат коментарите Ви
  • 30 гОГО

    8 5 Отговор
    Сталин е ТРЯБВАЛО да изпълни заръката на Маркс , Енгелс и Ленин за световен комунистически ред.Това е можело да стане САМО по два начина - с убеждение или с принуждение. Затова е и самата ВСВ , затова Сталин подготвя и Хитлер (да му свърши основната работа) и с цената на много (даже и руски ) жертви (какво му е пукало за хората) се е опитал да достигне тази цел....
    Затова около 10 (ДЕСЕТ) години преди 01.09.1939 г. СССР е влязъл в режим на МОБИЛИЗАЦИЯ ... Това означава , че цялата промишленост , селско стопанство и самото население СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА !!!!....
    Как на следващият ден от "вероломното" нападение ЦЕЛИЯ СССР осъмва облепен с плаката "Мать Родина зоветь !" - кога го измислиха , одобриха , напечатаха , разнесоха и разлепиха ????
    И къде е границата между Германия и СССР , та е толкова неочаквано това нападение ???? Някъде в Полша(почти ПО СРЕДАТА...
    И защо ( и до ден днешен) полския народ негодува повече срещу "освободителите" от ЧА , а не от немските войски .....

    Коментиран от #59

  • 31 Жоро Метъла

    5 0 Отговор
    Да, има неверни твърдения в думите на професора. Танковете Тигър са в пъти по-добри от БТ-7 (Т-III и Т-IV), имат подобни показатели по отношение на Т-34, но изостават все пак. Отделно КВ и КВ-2, доста добри тежки танкове. БТ-7 е колесен танк със слаба броня. Разбира се, че германците са притежавали страхотни разработки, но и всички историци се съгласяват относно причините за загубата на войната:

    - закъснението в началото на 'Операция Барбароса", трябвало е да започне поне месец рано;
    - липсата на нормални пътища - знаете как затъват в калищата и изоставят скъпоценни ресурси;
    - все по-голямото отдалечаване от Германия и по-трудното възстановяване на загубите;
    - лошата материална снабденост - армия, подготвена само за летните месеци...

    Бих искал да видя документален източник, който позволява на проф. Димитров да твърди, че техниката по руските летища е от картон. Имаше подобни кадри от Великобритания, целящи да заблудят германските шпиони за десанта в Нормандия, но досега не съм срещал убедително доказателство в подкрепа на картонените самолети в СССР!

    Тезата за липса на боен опит у руските войски пък е смешна! Та те тъкмо са воювали с Финландия, влезли са в Прибалтийските републики, разделили са Полша... Имали са съвместни полигони и училища с немски кадети и механици, т.е. придобивали са реални умения за водене на бой...

    Традиционно се омаловажава ролята на ленд-лийза за спасяването от разгром на СССР. То било малко и недостатъчно?! Нека приеме, че помощта е "само" 15-20% от съвкупното военно производство на СССР, та това е 1/5 от цялото количество!

    Истината е, че ако Хитлер не воюваше на няколко фронта, ако бе успял и да организира нормален ход на военното производство във Франция и другите победени държави, то вероятно щеше да е в състояние да вземе превес и изтласка руснаците отвъд Урал...
  • 32 112

    12 1 Отговор
    НЕКА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ ,ГЕРМАНЦИТЕ ИЗГУБИХА ВОИНАТА ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕХА ДА ВРЪЗВАТ С ТЕЛ ПОВРЕДЕНАТА ТЕХНИКА, А РУСНАЦИТЕ ИЗГУБИХА СТУДЕНАТА ВОИНА ЗАЩОТО НЕ СПРЯХА ДА ВРЪЗВАТ С ТЕЛ.
  • 33 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е ДА НЯМА ТРЕТА СВЕТОВНА
    ДА НЕ СЕ РОВИМ В МИНАЛОТО ОТ 75Г
    ВИЖТЕ КАК ДРАЗНЯТ ПУТИН
  • 34 Иван Иванов

    0 1 Отговор
    Относно точка 3, Гърция е била под италианска окупация (Почти изцяло). Единственото място на което е имало българска войска е била на остров Тасос, в резултат на което и до ден днешен много от възрастните хора на острова поназнайват по някоя дума на български, дори е имало български училища (само там!). Основния план, никога не е включвал участие на Германия в превземането на Гърция, но поради неадекватните опити на италианците да се справят с гръцкия отпор се е наложило Хитлер да изпрати войска и там. И тук една интересна легенда съобразена със заглавието "Шест мита", защото мнението на професор Димитров явно се основава на митология а не на история и факти. Немската армия минава през България ( и по конкретно Кулата - Промахон ), където е била разположена сериозна артилерия по хълмовете, което изключително затруднило дори германците и първите седмици дали огромен брой жертви без дори да могат да локализират оръдията. Тогава по-предложение на българин, немците предприемат нощен десант на магарета ( звучи нелепо знам). И още на следващия ден размазват съпротивата. Разбира се това е само легенда.

    Коментиран от #38, #40

  • 35 Ян Хус

    2 0 Отговор
    "О свещена простота". Не мога да повярвам колко параноично-конспиративни мнения са написани! Направо е бъкано от сценаристи тук :))))))))))
    Хора, моля Ви, четете преди да пишете простотии от рода на как Сталин се готвел за война 10 години преди това, как БТ-7 бил колесен танк, как руснаците имали връзка с извънземни, как танкът Тигър се появил в края на войната, и какви ли не още небивалици. Стига сте издевателствали над клавиатурите преди да прочете малко информация!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Жоро Метъла

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ян Хус":

    И като видя възклицанието: "О, свещена простота!", дадена от някакъв неграмотник, който яде запетаи, кажете ми какво да мисля?!
    Отваряме Уикипедия и там написано какво: "«БТ» (Быстроходный танк) — название серии советских лёгких колёсно-гусеничных танков 1930-х годов."

    Изобретател е американски конструктор, У. Кристи,който нарича конструкцията "танк 1940 Г.", макар и окончателен вид да придобива около 1931 г. Със свалени гъсеници този танк (БТ-7) достига около 113 км/час на шосе - т.е. на колела!!!
    Така че си говорим глупости относно това, Бетушките били ли са лек танк за борба с отстъпваща пехота или да; били ли са колесен танк или да; били ли са значително по-слаби от немските Тигри или да...

    http://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_tech/4045/%D0%98

    Хусчо, поне не говори глупости!
  • 37 Ян Хус

    4 0 Отговор
    Яденето на запетаи май е само в твоето въображение :)))))
    Ако за теб колесен танк е едно и също с верижно-колесен, то за мен не е! Абсурдното ти е сравнението между "Тигър" и БТ-7. Все едно да кажеш, че камион Волво е много по-добър от кола Мазерати. Тежкия танк "Тигър" е построен за борба с други танкове и изпълнява коренно различни задачи от лекия танк БТ-7, който пък е направен за борба с пехота, а не да се противопоставя на други танкове. И Т-34 не е тежък танк и не е коректно да се сравнява с "Тигър". Т-34 е среден танк и се е противопоставял на Панцер 4 и на Панцер 6 "Пантера". "Тигъра" е направен за борба с КВ-1, но след това руснаците пускат КВ-2 и ИС-2 срещу който немците правят "Кралския тигър".
    Глупостите се вижда кой ги говори, но конкретиката е важна в случая!!!

    Коментиран от #39

  • 38 по темата

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иван Иванов":

    Окупационни Български войски е имало на Българските територии в Тракия, сега Северна Гърция.
  • 39 Жоро Метъла

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ян Хус":

    Яденето на запетаи НЕ Е в моето въображение, а е допуснато от теб в обръщението "О свещена простота". А и си липсват препинателни знаци при теб въобще, не правиш и разлика между пълен и непълен член... Не за това говорим обаче.

    Сравнението между БТ-7 и Т-3 го прави проф. Димитров в своята статия, не аз! А че танкът е и колесен е видно дори от коя да е снимка - свалят се веригите и се движи на колела. Дори ти цитирах страница, където се доказва, че скоростта на БТ-7 може да достигне 113 км/час - на вериги е почти невъзможно.

    Т-34 е среден танк, който също не упоменавам аз по споменатия от теб начин. Т-3, т.е., Панцер-3, за когото говориш че е тежък, всъщност е среден танк, при това с доста малокалибрено оръдие в повечето случаи - около 37-50 мм, което е създавало проблеми по отношение на Т-34... Виж в Уикипедия...

    Т-34 се е противопоставял и на Т-4, известен като Панцер-4, който е вариант на среден танк. Същият танк е известен и като Т-4, има го в Интернет. Оръдие с калибър 75 мм. Погледнато реално, тежкият КВ-1 няма как да бъде победен от Т-4, все пак вторият е просто СРЕДЕН танк, така че пак говориш глупости...

    В действителност, успешният танк срещу Т-34 е бил Т-5, на който са се подвизавали много немски танкови асове. Също среден танк!

    Т-6 срещу КВ-1 И КВ-2 - това да! Също масово използван от немските танкови ветерани. Тежък танк!
    Кралският Тигър пък е в толкова нищожни количества, някъде от порядъка на 500 броя, че няма как да е използван ефективно - има данни, че е унищожаван и заравян от екипажите си заради свършило гориво и т.н.

    Ползвал съм данни от различни източници, в които често немските танкове биват наричани Тигър-1, Тигър-2, Тигър-3...Реално Т-6 (Панцер-6) не е наричан никога "Пантера", а Тигър-1, като Тигър-2 или Кралски тигър е подобрената версия на същия танк с 88 мм оръдие...Това, че на някои места танковете са наричани Тигри идва от Панцеркрафтваген 1,2,3...6. Това е разликата дали танкът е известен като Пантера или Тигър...

    Та, остава да те "светна", че Т-34 е имал много слаби шансове срещу Т-6, Пантерата, за която говориш. Среден танк срещу танк, за когото в съветските войски се препоръчвало да се атакува само в съотношение 1:5! Нямам представа как би могъл да се "противопостави"...

    Оставям на теб да си вадиш заключенията!
  • 40 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "Иван Иванов":

    колега не си напълно прав.български сектор в гърция е територията в ляво от река струма,което включва беломорска тракия и източна егейска македония.гърците дори успяват да вдигнат въстание в нашата зона ако те интерасува виш драмското въстание.след капитулацията на италия зоната на българската окупация се уголемява в посока солун,а в българските села в западна македония се създават усилено български паравоенни отряди наречени охрана.не е съвсем вярно и твърдението ,че германците са пробили само през промахон,пробив на линията метакса има и при неврокоп,а гръцката съпротива е минимална съдеики по немските загуби и времето на капитулация.
  • 41 Гого

    0 1 Отговор
    Наистина е хубаво да не се пишат простотии (както пише Ян Хус)....
    Наистина е простотия (както пише Ян Хус) , че Сталин се е готвел за война 10 години преди това - той се е готвел много от по-рано , но 10 години преди войната е обявена официално мобилизация. Защо ли ?...
    Наистина е простотия (както пише Ян Хус), че камион Волво е много по-добър от кола Мазерати...Ако става въпрос за улични гонки , примерно....
    Наистина е несериозно (както пише Ян Хус) да се сравняват немските танкове с руските , особено когато има разлика в стандартите - по дебелина на бронята (руската е близо 3(три) пъти по-дебела) , по дължина на оръдието , по размер на снарядите , по далекобойност , по издръжливост на веригите , по пробег между ТО , по вид (и брой) на двигателите...и куп други ОСНОВНИ параметри за сравнение...Или пък по броя танкове в състава на един немски и в един руски полк , рота , бригада , армия , фронт....
    И наистина е голяма простотия (както пише Ян Хус) да се квалифицира мнението на някой като "параноично-конспиративно" , щом то не кореспондира с мнението на друг (Ян Хус) , който се опитва да налага вижданията си с изрази от рода на ".....то за мен не е ! ..."
    Много ми е приятно , че има хора , на които тази част от световната история не е силната им страна , но все пак проявяват интерес - нека да си зададат смислени въпроси , а след това да се насочат към правилна литература и с МНОГО четене да намерят правилните отговори....
    И както пише Ян Хус (вероятно за себе си) "...Глупостите се вижда кой ги говори, но конкретиката е важна в случая!!! ..."
    А - и естествено - да не издевателства над клавиатурата , преди да прочете малко (или много) информация !!!

    Коментиран от #67

  • 42 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Хрисофор Карамфилов":

    карамфилов ,има нови анализатори включително и руски ,сега има достъп до целя немски архив чети и не се излагай с приказки от 1986 година.на сталин нищо не му е трябвало той е имал 7 пъти по-голяма армия от немската към момента на нападението.имал е чертежите на цялото немско военно обурудване ,дори и на прототипите,просто си го е купил предната година от немците,но той е имал цели сектори въоръжение които хитлер е нямал,но сталин е нямал немската организация.съветската икономика от времето на ленин до началото на войната се е занимавала основно с въоръжаване.затова руснаците народа с най-големи природни дадености е мрял от глад и хората са имали само по едни дрехи на гърба си.готините ленин и сталин са му вземали на съветския човек и залъка за да купуват военни технологии и да изхранват военни.проблема е че системата им е била скапана и е давала много брак,та немската армия комплектована за 5 години се оказала по напреднала от съветската която се окомплектовала и подготвяла 20 и 3 млн. немци са заловили 7 млн.руснаци и още толкова избили и въпреки това съветската армия е била в пъти по-голяма от германската.глупостите дето сталин деиствал решително и конструктурите правили самолети може да си ги разправяте с наката между приказките за хунтата и бандеровците!първите 6 немски самолетни аса свалят 3000 съветски самолета ,повечето в така наречения свободен лов.ти си направи сметка какви са били самолетите на решителния илюшин,но за да ти стане по лесно слез о

    Коментиран от #43, #68, #69

  • 43 Десислава Димитрова

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "Десислава Димитрова":

    ,но за да ти стане по лесно слез от ладата си и помоли комшията да ти даде кръгче с беемвето.
  • 44 бат мишо

    2 4 Отговор
    за 2 та св война да ва светна- историята я пишат победителитеама истината е брутална - в съюз германия и русия си поделят света - срещата Рибентроп Молотов Е ОЩЕ НЕРАЗСЕКРЕТЕНА цялата ....та на нея мили деца се ЧЕРТАЕ и за буфер между 2 те империи се оставят републиките Литва Латвия Естония... да не ги БАРАТ И 2 те империи
  • 45 бат мишо

    1 6 Отговор
    Просто живеят там и немци а на руснаците са им до г.за и остават НИЧИИ БУФЕР по срещата Рибентроп -Молотов.... ОБАЧЕ сталин ги окупира докато вермахта е ангажиран в Франция и Хитлер изпраща писмо на Сталин- .. Ти подло наруши нашия договор докато моите воиски изпълняват общия план И ЩЕ ПЛАТИШ СКЪПА ЦЕНА ЗА ТОВА
  • 46 бат мишо

    4 6 Отговор
    и сталин е бил гузен и не е дал нареждане за съпротива до границите по договора надявайки се че Хитлер ще спре там ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЛИНИЯТА НА ФРОНТА когато на черв армия е наредено да се бие до смърт- когато вермахта пресича там и сталин вдява че работата е или или. Ако бяха били германците щеше да е известно АМА

    Коментиран от #65

  • 47 бат мишо

    2 7 Отговор
    АМА БИХА руснаците итака И ДВЕТЕ КОПИЯ на договора са У ТЯХ и истината се покрива мн ясно ЧЕ ТЕ СА ЗАПАЛИЛИ ВОЙНАТА С ГЕРМАНИЯ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

    Четете 3 те поста ..тоя е последен.. щото тва че германия е виновна е НАЙ ГОЛЕМАТА ЛЪЖА за 2 СВ и да не си идете повтаряйки я в невежество
  • 48 бат мишо

    2 6 Отговор
    руснаците нападат републиките и почват мъжката ГЕНОЦИД ЛАГЕРОСВАТ военните родом оттам И недай боже да са с немски произход .....И ХИТЛЕР ДА ГЛЕДА ЛИ предлагате.....Та затова са жестоки и германците , затова и половината СС ци са оттам ....ЗАЩО ЛИ . ТА Русия е равно или ПОВЕЧЕ ВИНОВНА от Германия за ЗАПАЛВАНЕТО НА ТАЯ ВОЙНА
  • 49 бат мишо

    2 6 Отговор
    за зверствата и изнасилванията и убииствата те немците там пишат в германия и писмата СА БИЛИ в немския архив . за цялата истина и масови разстрели на германци поляци естонци и квото не е руснаци -ЖИВ ГЕНОЦИД . ТА ЗАТВА Е БЪРЗАНЕТО ЗА ВЗЕМАНЕТО на Берлин първи на ВСЯКА ЦЕНА -не за слава- ДА НЕ ИЗПЛУВАТ Л..НАТА ако друг пипне договора и писмата
  • 50 бат мишо

    2 4 Отговор
    иначе просто щяха да се скатават западния фронт да се трепе - и немските зверства там са просто ПРЕДИЗВИКАНИ от политкомисарските зверства , които после се пренасят ДОРИ върху руснаци
  • 51 бат мишо

    2 6 Отговор
    туй го зная от моя дядо а той го е научил от приятел германец и съм поровил бая после .Чак наскоро зеха да разсекретяват кланетата из горичките дето отиваше оня президент на поклонение и падна ужким самолета -ще минат 100-200 г братушките ще разсекретят и договора кат няма живи от тая война
  • 52 бат мишо

    2 7 Отговор
    вервайте ми - много горички ще останат неизвестни и костите в тях за разлика от оная горичка с поляците - било е масова практика и чист геноцид СТАНАЛ ПРИЧИНА ХИТЛЕР ДА ИСКА СПЕШНА АТАКА БЕЗ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БАРБАРОСА и да зае.е англичаните както са били на шамар живот останал...Да спре геноцида на комунистическите гадини
  • 53 бат мишо

    4 5 Отговор
    американците и англичаните са знаели и за неговите концлагери и за руските и са си траели ЗА ДА СЕ СЧЕПКАТ РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ ЩОТО АКО УДАРЯТ докато са съюзници Германия и Русия ЖАЛНА ИМ МАЙКА т е и те са виновни ВСИЧКИТЕ ВЕЛИКИ ЗЛИ СИЛИ.....И ГО ПОТУЛВАТ -50 млн трупа са нема кой да им прости иначе
  • 54 бат мишо

    4 4 Отговор
    НЕ СЪМ НАЦИСТ ама ако се разровите Хитлер излиза най човечния изрод от сичките главатари И НИ ВРЪЩА МАКЕДОНИЯ И ДОБРУДЖА БЕЗ ДА МРАТ НАШИ ВОЙНИЦИ за капак- просто е загубил и само неговите лайна изплуват ПОУВЕЛИЧЕНИ-допреди 5 г руснаците приписваха клането в горичката в Катине НА СС НАГЛЕЦИТЕ....щото победителите не ги съдят
  • 55 бат мишо

    4 4 Отговор
    БЪЛГРСКИ ВЕСНИК ОТТОГАВА- НА Нашите верни и храбри съюзници Българите постадали като нас от ньойския договор Връщам ДОБРУДЖА - и Румънците кат почват да се ггънат им дава ултиматум- ЦИТАТ .. ИЗГЛЕЖАЩ КАТО ПИСТОЛЕТ ОПРЯН В ЧЕЛОТО.. че немската танкова армия след сърбия ще мине през тях-предната седмица ги е сгазила сърбите

    Коментиран от #95

  • 56 бат мишо

    7 4 Отговор
    И румънците му дават войници а ние не . САмо туй да земем трябва да им простите на германците СИЧКО - Само тогава закратко -свободна обединена България. Земете едно цвете и НАМЕРЕТЕ гроба на Герхард Венгер в сф . На рождения си ден е умряо детето да пази небето над софия от бомбите на тея дето им лижем Г...ВЕТЕ
  • 57 бат мишо

    4 4 Отговор
    ЩОТО ЦЕЛИЯ СВЯТ НИ СЕ ПОДИГРАВА ЧЕ СМЕ НЕБЛАГОДАРЕН И КЪСОПАМЕТЕН НАРОД и войската нема загубена битка ама нема и спечелена война -щото ни управляват ПРОДАЖНИЦИ ....затва ни мразят германците . Затуй- с цветята-на гроба- 1 МИЖАВО КАМЪЧЕ Е ама ИДЕТЕ ЩОТО СТЕ БЪЛГАРИ
  • 58 бат мишо

    3 4 Отговор
    Идете да им покажем че не те ще ни казват кой г.з да лижем докато си пълнят сметките с пари оттам и България ще е пак силна като ги изритаме и земем властта - ние НАРОДА не политиците И ЧЕ НЕ СМЕ КЪСОПАМЕТНИ сложете цветето- я баба ви я дядо ви е спасило момчето
  • 59 theodor cole

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "гОГО":

    Poliacite udariha kioravoto sled voinata. Zakrqgliha im granicite kakto nikoga ne sa bili. Dadoha im da ziveiat varhu bogatata nemska zemia-Silezia, Pomerania i Prussia. I sega lamtiat za oshte-Lviv e tehen, no te iskat ciala Ukraina. Te nasqskvat glavorezite si ot Lviv sreshtu mirnite ziteli v Donbas. Skoro shte stanat tri hiliadi ubiti. Koia darzava v Evropa strelia po horata si s tankove? Inache dobre i sbitichko si izlozil motivite na Victor Suvorov. Loshoto e che na nego mu se plashta, a na teb mai ne.
  • 60 бат мишо

    3 5 Отговор
    ДОБРЕ ГИ ИЗЛОЖИХ щото е истината и щото не ми плаща никой . и лижа г.за на българия а не на америка русия и тн .щото и едните и другите са добре щото си лижат на тяхните държави г.зовете И Е КРАЙНО ВРЕМЕ НИЕ ДА ПОЧНЕМ ДА ПРАВИМ СЪЩОТО
  • 61 бат мишо

    2 5 Отговор
    Който ни освободи- той ще ни пороби- В Левски
    Русия ни освободи - не че ни сме участвали.. първо от турците а после нас от България -парче по парче - на Румъния Добруджа -2 пъти чак войски праща да помага на Румънците , на Сърбите Македония че и до 1986 и плащами РЕПАРАЦИИ ЧЕ СМЕ ГИ ОКУПИРАЛИ-българите окупирали България .....НАГЛИ НАГЛИ руснаци....щото Тито им е по важен а наще политици слушкат и са гушат . иначе поклон на онея момчета от русия умрели тука18...- за тях не казвам НИЩО
  • 62 бат мишо

    1 6 Отговор
    имах предвид нагли руски имперски интереси , не обикновения руски народ- на него също му го набиват както на нас същите имперски интереси на ПРОДАЖНИ политици
  • 63 Монго

    5 1 Отговор
    Яаа, някой тука здраво е вилнял и си е излял целия умствен багаж
  • 64 Гого

    6 4 Отговор
    Мишо, толкова много глупости си написал, че на всички си доказал най-категорично че си крайно неграмотен!
  • 65 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "бат мишо":

    бат мишо ,не пиши тук след като си прекалил с домашарката пич!на.ра дискусията с глупости!сталин изчаквал на хитлер да му размине т.н. и т.н.
  • 66 Ян Хус

    4 0 Отговор
    Пич, за теб "изяждам" и "излишен" едно и също ли са? Не умееш дори да си структурираш правилно мисълта, а ми говориш за граматика!
    Явно имаш дислексия, защото се опитваш да ми оборваш неща, които никъде не съм написал и най-вероятно са ти се превидяли! Никъде не съм написал, че Панцер 3 е тежък танк, но аз вече ти казах, че всичко е в твоето въображение. И само за да завърша ще ти кажа, че калибърът не е основен в това дали дадено оръдие е по-мощно от друго. КВ-2 има 152 мм, но е далеч по-слабо пробивно от 88 мм на "Тигъра". Има една формула във физиката за енергията, която може да я намериш в нета и там масата на дадено тяло е далеч по-малко влияеща от скоростта му ;)
    Хайде със здраве, че каузата да научиш нещо, май е напълно загубена. А когато протечеш истински учебници, стреляш и управляваш танк на живо, може и да поспорим пак!
  • 67 Ян Хус

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гого":

    Кога ще пускаш филма за световната конспирация, че явно тази информация е само за просветени като теб??? Даже ми се струва, че руските танкове не са имали 3 пъти, а поне 10 пъти по-дебела броня от немските.
    И Сталин е станал за смях с войната с Финландия, за да заблуди немците, нали?
    Леле, колко диванни командоси и неоценени професори имало тук :))))))))))
  • 68 Хрисофор Карамфилов

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Десислава Димитрова":

    Първо кои ще е този глупак коѝто да си продаде наи-новите военни разработки.Ил-2 постъпва на въоръжение,едва месец преди нахлуването на Г. в СССР.Към 22 юни на въоръжение са едва 100 самолета от 250 построени.през първите 3 месеца на фронта са изпратени725 машини.От1500 самолета до 31 декемри1941 са загубени 1100,какви да тия цифри дето даваш,някои лъже сигурно е Чичко Гугъл.С появата на двуместните варианти в края на 42г. и придобиването на боен опит от летците,ситуацията се нормализира ,Ил-2 се превръща за немците в бич божи,Те го кръщават с имената „Месомелачката„и „Касапинът„
  • 69 Хрисофор Карамфилов

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Десислава Димитрова":

    Ето и едно писмо от „нерешителния„ Сталин. Вие подведохте нашата страна,нашата Червена Армия.Вие си разрешихте да не произвеждате ИЛ-2 до сега.Самолетите ИЛ-2 сега са нужни на нашата Червена Армия,като въздух,като хляб.Третяков дава по един,по два броя МИГ-3.Това е подигравка над страната,над нашата Червена Армия.Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече ИЛ-ове.Предупреждавам ви за последен път Сталин.
  • 70 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор
    този глупак се нарича хитлер.продал ги е на изложението 1940 година в берлин съвсем официално .за това и сталин е бил спокоен,мислел е че няма как с такова въоръжение хитлер да се реши да напада.
    нищо не лъжа има една книга казва се хоридо,купи си я .тя е на 6 тия по успеваемост германски ас.като я прочетеш ще разбереш колко са стрували ил,по,ла и т.н. съветски самолети.въпросния немски ас е свалил ако не ме лъже памета над 300.ще ти го цитирам по памет обаче при среща с ескадрила летящи крепости ,пазени от американски изтребители мустанг:след атаката цялата ни ескадрила изчезна в базата се прибрах само аз.това го казва човек който 4 ри години преди това сваля съветски самолети.
    руснаците надделяват когато немския ресурс тотално се изчерпва ,съветските асове воюват в големи групи и въпреки това често падат от единични немски изтребители.виктор суворов го разказва в книгите си ,но информацията се засича и в други извори.руснаците са слабограмотни технически и дори да създадат машина с добри показатели в един компонент ,то в останалите тя ще е пълен провал.такива са им тракторите ,такива са им и самолетите и танковете.т 34 е в подобно положение,кв също.

    Коментиран от #71

  • 71 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "Десислава Димитрова":

    И аз ако напиша книга,по спомени,на колегите ми ловци,от моята ловна дружинка ,може да излезе ,че няма толкова прасета в БГ.Аз не споря че съветските самолети са отстъпвали,това са били тежки тромави самолети защитени с броня за поразяване на танкове и пехота,а не изтребители-прехващачи,каквито германците са имали в лицето на МЕ–109.В края на воѝната когато летящите крепости са над Германия денем,то вече от тяхните асове са останали прекалено малко ,а това е наи-важното,и за това и пилота ас се е спасил,единствен тоѝ.А и накрая на воѝната МЕ-109 вече сериозно е отстъпвал на усъвършенствания нов модел Мустанг,а и чисто психологически в немците се е настанило пораженческо чувство.

    Коментиран от #74

  • 72 Жоро Метъла

    2 0 Отговор
    Слушай, пич! Формулата от физиката е ясна - масата по скоростта на квадрат/върху 2 дава кинетичната енергия на удара. Има нещо друго обаче, характерно за бойните спортове - категории противник; логично е да не сложиш един срещу друг боксьор свръхтежка категория и категория петел - ясно защо. Никакъв шанс за по-лекия боксьор! Колкото и да удвоява енергията на удара, той не е Джеки Чан!

    Има си таблици за пробиваемост на броня от всеки танк срещу всеки танк, взел участие във ВСВойна. Определено е редно да сравняваш тежък срещу тежък танк или среден срещу среден. Аз доста се съмнявам, че можеш да ми укажеш достоверна таблица с началната скорост на снаряда, далечината на изстрела и дебелината на бронята, която се поразява, за да сравним резултатността на КВ-2 и Тигър 1, да кажем...

    Коментиран от #73

  • 73 Ян Хус

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Жоро Метъла":

    Престани да си съчиняваш неща които не съм писал, защото никъде не съм противопоставял среден на тежък танк - точно обратното!!!
    Ще ти дам жокер относно калибъра на снаряда и бронепробиваемостта - всички съвременни бронебойни снаряди са подкалибрени. До тук с Джеки Чан, категориите на боксьорите и мегаломанията! Всичко се свежда до науката и енергията!!!
  • 74 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор

    До коментар #71 от "Хрисофор Карамфилов":

    наистина има риск от преовиличение ,но военните победи се регистрират след доказателство,а именно трябва да има свидетел,но дори и да са увеличили немските пилоти не е било в пъти .немски асове с над 100 самолета предимно руски има много,а руски нито един.руснаците имат голяма гама самолети от тежки бомбандировачи до изтребители,произвеждат ги в огромни количества и съответно в огромни количества ги губят .немските асове имат много ниска успеваемост в битката за британия ето ти втория по големина такъв и биографията му http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BD месершмита е отстъпвал и на руски и на американски самолети в различни показатели ,но като цяло е бил много надежден и ефективен,а американските летци са нямали боиния опит на немските .

    Коментиран от #75

  • 75 Ян Хус

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Десислава Димитрова":

    Винаги ми е било интересно жени да коментират оръжия ;)
    След тези "интересни" факти, които си изложила, искам само да те попитам дали си си чувала за масирани бомбардировки от страна на немците над Москва, Сталинград и Ленинград? Нали уж са имали пълно въздушно превъзходство?
    Истината е, че в тези времена авиацията е била с твърде ограничен обсег за огромните територии на които са се водили бойните действия в СССР. За това руснаците хвърлят всички усилия в създаване на танкове, артилерия и СЗО "Катюша". Те до края на войната така и не правят читав изтребител, просто защото не им е трябвал.
    На западния фронт нещата са стояли друго яче, но въпреки това при битката за Британия немските изтребители Ме-109 воюват около 4-5 минути и се връщат обратно поради ограниченията в горивото. Да не говорим, че губят въздушната война с Англия заради глупостта на Хитлер да не бомбардира радарите, а само Лондон, което ги вкарва в капана Чърчил.
    В края на войната единствения изтребител на съюзниците, който има достатъчно гориво за ескорт на бомбардировачите е Р-51 "Мустанг". Само че загубите на жива сила от екипажите на изтребителите и бомбардировачите на съюзниците от зенитните оръдия и изтребителите на Германия, възлизат на около 90 000 души. Войната не е само ТТХ в сухи цифри, а е най-вече стратегия, тактика, далновидност, прогнозиране и надхитряне!!!

    Коментиран от #77

  • 76 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор
    СССР не са имали изтребител-прехващач защото.В началото на воината руснаците разполагат с прототипи на МИГ-3 показал чудесни параметри,изпитателите са били във възторг от неговите качества,но Сталин нарежда ,всичките самолетни двигатели да отиват за ИЛ-2,смятал ги е за по нужни в този момент.Отиваш срещаш немеца,изсипваш бомбите ,стреляш с оръдието по танкове,и не се шляеш с въздушни битки.Когато слагат втори човек на картечницата в края на 43г.ситуацията се променя.Германците не могат да бомбандират Москва и Ленинград,и не успяват с доставките по въздух за обсадените в Сталинград,както спомена и колегата по-надолу.ИЛ-2 са произведени за цялата воина 25 000бр. МЕ-109 40 000.Половината да са били в Русия и всеки да е свалил по 2 самолета са 40 000 руски самолета ,сметката никак не се връзва, Има подробни данни на които му се чете.

    Коментиран от #78

  • 77 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #75 от "Ян Хус":

    няма кво да ти е интересно щото съм мъж ,просто жена ми има регистрация и я ползвам.никъде не съм твърдял за немско въздушно превъзходство,а за това, че немските самолети са били по-добри от руските.немците с една ескадра от 300 самолета свалят на източния фронт над 6000 съветски и създават десетки асове с над 100 победи,за сравнение на западния фронт имат само един ас с над 100 победи.немците не бомбандират москва щото нямат с какво,а и москва има сериозна противовъздушна отбрана .демек ти твърдиш същото ,което и аз по отношение на съветската авияция.американските изтребители в битка с немските са били равностоен ,а често и превъзхождащ противник макар сравнително малкия опит на американските пилоти .както казах и на карамфилов,има една книга казва си хоридо,тя е дневника на 6 я по брой победи ас на германия ,там може да се хване това което и ти търсиш,а именно стратегията на свободния лов ,който практикуват немците в русия.

    Коментиран от #79

  • 78 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #76 от "Хрисофор Карамфилов":

    немския ресурс е бил силно ограничен.немците нямат голям бомбандировач до края на войната,зле са с транспортните самолети ,но не за това бе думата карамфилов.прочети какво пишат самите руснаци за ил 2 в уикито и за битките между руските и немските самолети за да не търся по- специализирана информация.

    Коментиран от #80

  • 79 Ян Хус

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Десислава Димитрова":

    Тогава какво има повече да спорим - руснаците нямат модерен изтребител и бомбардировач до края на ВСВ. Произвеждат най-вече щурмовака Ил-2. Както казах, СССР залага на танкове, артилерия и СЗО "Катюша". В това отношение и самите германци крадат идеите на инженерите от СССР - използват пленените руски оръдия, създават "Тигър" за борба с Т-34 от който пък крадат наклонената броня за "Пантера". Създават свои СЗО на базата на "Катюша". Така, че да се твърди как СССР не е създала нищо технологично, е малко детински. Другата крайност също е детинска, защото на руснаците винаги ум е куцала електрониката.
    Въпреки всичко това успяват да изстрелят първия човек в космоса заради великия гений на Каральов!!!

    Коментиран от #81

  • 80 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Десислава Димитрова":

    Напиши си в гугъла-Авиация -минало-настояще-бъдеще-Fasebook,там ще четеш за германските асове-руските асове-американски,англииски,стратегии,начини,на водене на въздушен бои.Проценти на успеваемост,и тн.Чукни си още-Съветските воиници в очите на хитлеристите. Това са спомени и писма на германски воѝници от ВС.

    Коментиран от #83

  • 81 Десислава Димитрова

    2 5 Отговор

    До коментар #79 от "Ян Хус":

    немците взаимстват от руснаците ,те пък от немците и американците,но до скоро това бе военна таина ,а в русия все още е !

    Коментиран от #82

  • 82 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор

    До коментар #81 от "Десислава Димитрова":

    Забравих да напиша да го намериш по лесно в гугъла-Таѝните на успехите и неуспехите на въздушните асове през втората световна воѝна.
  • 83 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #80 от "Хрисофор Карамфилов":

    благодаря ,прегледах това което ми даде и то не се различава от представата ми изградена от книгите на гудриан,маинщайн,жуков ,хрушчов ,хадлер както от немски,руски английски и т.н. исторически анализатори.само че тук има едно друго заблуждение ,а именно за хомогенността на съветската армия и примерите за саможертва.съветската армия през 41 година троши всички рекорди по предаване в плен,а хивитата които обслужват германците са огромен брой.като сложиш и доброволците в роа,казашките части ,лагерните охрани ,полицаите в украйна и беларус се получава и друга история.
    истината е че ссср успява с неистови усилия и помощта на съюзниците си да изтощи ,а след това да победи германия ,но ссср 20 години отделяше 100% от ресурсите си в подготовка за тази воина ,а хитлер реално се подготвяше за нея 5,но далеч от руската интензивност и мобилизация на ресурсите.както казва един руски анализатор в ссср бе немислимо от алуминии да се направи орaнжериина стълбичка каквато в германия хората използваха масово.брака на съветския строй е очевиден предвид кпд му,но победата въпреки всичко му даде още 50 години живот!

    Коментиран от #84, #96

  • 84 Хрисофор Карамфилов

    2 2 Отговор

    До коментар #83 от "Десислава Димитрова":

    Естествено комунизъм може да съществува единствено,когато има външна заплаха,която да сплотява населението ,дори и под неправилните знамена и идеологии,както и с репресии и страх.Не случаѝно комунизма падна,когато имаше траен процес на разведряване,и сваляне на заплахата от воина,и комунизма рухна от самосебеси , и слава богу.Има хора които наричаш соц-носталгици ,и те са болшинство от народа,но и те не схващат,че някои от достиженията на БГ. преди 1988г.не се дъжат на комунизма,а на по-правилната политика на БГ.относно пазарите суровините кадрите ,националната сигурност,и изобщо тези животоподдържащи стълбове на които се крепи всяка една държава ,капиталистическа,социалистическа,или космическа.
  • 85 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор
    карамфилов, евоюлираш ,но след като си приел тоталитарните режими за кофти ,каква е логиката да подкрепяш путин ,който превръща русия отново в тоталитарна държава и е на прага да възроди студената война именно с мотивите от твоя пост!

    Коментиран от #86

  • 86 Змей Горянин

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "Десислава Димитрова":

    Деска, спри да четеш Уикипедия и се съсредоточи върху истински книги. И си оправи правописа, за него него ще те тормозя когато и където видя твой неграмотен коментар.

    Коментиран от #87

  • 87 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #86 от "Змей Горянин":

    змеичо, аз съм прочел доста книги и в случая ги използвам.известни такива като внимание танкове, изпуснати победи,аз убивах с т 34,хоридо,тихия дон,младите лъвове,дневника на хадлер,записките по нюмберския процес и т.н. и т.н.та я ми кажи ти какво си чел по въпроса от истинските книги според теб?
    няма да се поправи правописа ми ,понеже пиша с кирилизатор през латиница ,а и съм свикнал да го правя използваики сленг.стила ми наистина не е литературен ,но е късно да го променям.възможно е да имам и дислексия ,както писа някой от загрижените за здравето ми тук!ти също допускаш грешки ,но освен това нямаш и познания ,което е в странна кореспонденция със самочувствието ти!
  • 88 Сашо

    1 1 Отговор
    Аз не разбирам защо историците винаги пропускат други два много важни мита за ВСВ.А имеено,че Турция Швеция и Швейцария са били неутрални страни в конфликта и,че полета на Рудолф Хес до Лондон е бил постъпка на умопобъркан човек.И двата мита са откровена лъжа!Швеция е доставяла желязо на Германия а Турция волфрам за немските танкове.Швейцария пък е била(и все още е)черната касичка на нацистката върхушка в Германия.Едва ли има нужда да изяснявам мисията на заместника на Хитлер в Англия.И на малките деца е ясно,че е отишъл да договаря примирие с англичаните докато тече кампанията на изток.За англичаните офертата е била изгодна защото който и да е щял да победи винаги остава едно зло по-малко.По обясними причини историци нагаждачи като Божидар Димитров(бивш член на БКП)спестяват удобно истината на читателите за да не засегнат новите англосаксонски господари.
  • 89 Перм

    2 2 Отговор
    „имаха вече две годишен опит, а ние само опита от две малки гранични сражения с японците в Монголия”... пише Б.Димитров
    Ха-ха :)
    Явно, Божидар Димитров е забравил за войната с Финландия и за испанската гражданска война в която СССР взима активно участие и даже няма да броим окупирането на Полша и Буковина.
    Дори само войната с Финландия е много по-жестока от всички сражения на хитлеристите в Европа.
    А за ленд-лиза има натрупани една купчина манипулации и всеки вади това, което му е удобно от гл.т. на политическата си ориентация. На Б.Димитров наклона е отдавна ясен. Само ще спомена, че ленд-лиза НЕ е само готово въоръжение, а и суровини, консумативи, облекла, храни, горива и обурудване, което СССР дори и в мирно време е нямал. И да, може би танквете Шърман са по-лоши от Т34, ама когато в първата година нямаш НИКАКВИ, а и производството е евакуирано не са гледали с подобна насмешка. Да не говорим, че съветската армия става мобилна с американските камиони и джипове, прословутите 'Катюши' също са базирани на тези 'скапани' американски камиони, а 7 от 10 съветски аса са летели на 'скапаните' американски самолети.
    Толкова са им 'скапани' тези неща, че след войната всички джипове и камиони са практическо копие на американските такива.
  • 90 ИЗИ

    2 0 Отговор
    В края на краищата побеждава по добрия и по силния !
  • 91 изи

    2 0 Отговор
    В края на краищата побеждава по добрия и по силния !
  • 92 Макондо

    2 2 Отговор
    Фактите на професора не са много точни, а повечето са твърде спорни. Например лендизът бил едва 15 процента от съвтското военно производство? Ами без тези 15 процента СССР гаратирано губи войната, защото при Москва и Сталинград работата е на косъм. Що се отнася до танковете, нещо не е информиран. През 1941 г., малко преди войната, СССР разполага със сериозни количества КВ и Т34, споменатият БТ-7 вече демоде и безпомощен. Броят жертвите е изключително спорен и няма окончателно установена истина. Добре известно е, че огромно количество самолети са унищожена на летищата още първия ден. Това е една от причините, заради които е разстрелян командващият на Западния фронт, армейски генерал Павлов - най-високия военен чин точно тогава.
  • 93 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Много добър анализ Г-н Димитров!!
    Поклон!!
    Напълно положителни с моите познания и мнинето ми за Втората световна!!
  • 94 БАЙ МИЛЕ

    6 0 Отговор
    МНОГО КОМЕНТАРИ..МНОГО НЕЩО.....????
    РУСНАЦИТЕ СПЕЧЕЛИХА ВОЙНАТА ЗАЩОТО ЧИСЛЕНО ПРЕВЪЗХОЖДАХА ГЕРМАНЦИТЕ....
    ВОЕННАТА ИНДУСТРИЯ НА РУСНАЦИТЕ БЕШЕ ИЗТЕГЛЕНА ЗАД УРАЛ И ЖЕСТОКАТА ЗИМА СЪЩО СПОМОГНА ЗА ТЯХНАТА ПОБЕДА...
    ЕДИНСТВЕНАТА И ФАТАЛНА ГРЕШКА НА ХИТЛЕР БЕШЕ ,ЧЕ СЕ ЗАХВАНА С РУСИЯ....
    МЕЖДУ ДРУГОТО ,КЪДЕТО И НАПОЛЕОН СЕ ПРОВАЛИ......

    ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ ,ЧИСЛЕНО ПРЕВЪЗХОДСТВО В ЖИВА СИЛА И МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ДАДЕНОСТИ....ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ РУСНАЦИТЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ А ГЕРМАНЦИТЕ ДА ЗАГУБЯТ.....

    ОСТАНАЛОТО Е БЛА..БЛА..БЛА....

    НЕ СЪМ НИТО РУСОФИЛ НИТО РУСОФОБ...ТОВА Е МОЕ МНЕНИЕ И МОИТЕ ПОЧИТАНИЯ КЪМ ПРОФ. ДИМИТРОВ КОЙТО УВАЖАВАМ...
  • 95 До бат Мишко

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "бат мишо":

    Много си проЗД.Колкото повече плещиш глупости, толкова повече си личи неграмотността и ангажираността ти с близки до гейове среди.
  • 96 До Деситу джендъра

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Десислава Димитрова":

    20 год100%работят за война.Всичко дават за войната.Метрото в Москва разбира се е просто бункер,който хамериканците са им го подарили.В Ленинград същата работа.Живуркали са ,защото Хитлер е плащал да обучават пилотите му.Но руските пилоти са толкова зле,че един фашага сваля по сто руснака и то със затворени очи .Путин ще регулира и тези теории на третополовите.Още малко ви остава.

    Коментиран от #97

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ooo

    0 0 Отговор
    https://vimeo.com/306502525
  • 99 Наивно

    0 0 Отговор
    Божидар Димитров не е военен историк,а още по-молко си има понятие от военно изкуство. Много от твърденията му са абсолютно погрешни,даже и наивни. До 1943г. основният невски танк Панцир-4 си е съпоставим с Т-34 . Т-34 е с по-широки вериги,скосена челна броня и дизелов двигател. Немският танк има по-точно оръдие,по-добри картечници,по-добра оптика и най-важното - всеки танк има радиостанция. Т-34 става по-долър чак пред 1943г. когато му слагат 85 мм оръдие ,както и на всики танк - радистанция.