Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 17:37 2 054 1

Лъчезар Богданов: Два варианта за КТБ

  • лъезар богданов-
  • два варианта-
  • ктб-
  • бнб

Докладът на одиторите показва загуба от 4.2 млрд. лв. на КТБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докладът на одиторите показва загуба от 4.2 млрд. лв. на КТБ, което е отрицателен капитал и българското законодателство не допуска подобна ситуация. Това заяви за Факти.бг  Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч.

Ако БНБ приеме този доклад, това означава да се отиде към несъстоятелност на КТБ. Другият вариант е да се попълни дупката и някой да внесе необходимия капитал като инвеститор. Държавата или частен инвеститор могат да осигурят ресурса, обясни Богданов. Според него много скоро ще има решение на казуса с КТБ, който се чака от доста време.

По думите му доклада показва още, че КТБ е имала не добри и надлежни обезпечения. "Има рискове вземания от дружества със специална инвестиционна цел, а не обезпечения от самите предприятия", каза Лъчезар Богданов. Според него БНБ не е получавала вярна и точна информация за кредитите от КТБ.

От доклада става ясно още, че ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут:

- В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането.
- Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто.
- Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.
- Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.
- В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.
- Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Прав е, Лъчезар Богданов - вече е повече от ясно, че КТБ е имала доста странни и нестандартни практики, които са нехарактерни за останалите банки в страната. Цветан Василев хитро и лукаво е измислил порочни схеми, с които е точил банката и е заблудил БНБ. Дано поне бъде изправен пред съд и да си понесе последствията.