Last news in Fakti

30 Декември, 2014 10:16 80 881 38

България, 1 януари 2020 година

  • 1 януари-
  • 2020-
  • българия-
  • божидар димитров-
  • разказ-
  • научно фантастичен

Научно-фантастичен новогодишен разказ от проф. Божидар Димитров

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Бойко Борисов се събуди, както винаги в 6 часа. Погледна електронния секретар – 1 януари 2020 г. Не му се ставаше, но нямаше как – на масата освен половинлитрова чаша димящо турско кафе, го чакаше и дълъг лист с програмата за деня. Осемнайсет точки бе тази програма и като шеф на президентска република трябваше да я изпълни. „Мамка му на този главанак Божидар Димитров, дето го послушах и направих референдум за смяна на формата на управление. Ако бях президент на парламентарна република, сега щях да се будя в някоя от ловните хижи на Емо Ротманса или на Миро Мършата. И никаква работа. А сега - 18 точки в програмата”.

Първата бе среща с областния управител на Охридска област Красимир Каракачанов. Знаеше защо го търси. Щеше да иска пари за лагерите за бежанци. След като през 2015 г. в Черно море, в периметрите „Кан Аспарух” и „Терес”, бяха открити огромни количества газ и нефт, с които България, освен че задоволи нуждите си и започна да изнася, средната работна заплата стана 5500 евро и страната ни стана привлекателна за бежанци от цял свят. Отгоре на всичко, чрез референдуми, подобни на шотландския и каталонския (само че успешни) към България се бяха присъединили през 2018 г. Македония, Поморавието и Западните покрайнини, Северна Добруджа и Северна Гърция със Солун барабар и Одринска област до Чаталджа. „Добре, че референдумът в Истанбул не успя - какво щях да го правя този 25-милионен град. Пък и щях да се скарам с моя приятел Ердоган, той едвам преглътна отпадането на Одринска област от Турция” – каза си наум Бойко. Наум, защото знаеше, че го записват – всичко, което кажеше на глас, се появяваше всяка сряда в „Галерия”. Цецо Цветанов се скъсваше от работа да открие записвачите и все не успяваше.

Бойко погледна отново листа с програмата. Втората среща бе с шефа на „Газпром”, долетял внезапно в България вчера. И тук знаеше за какво става дума. Путин му се бе обадил по телефона снощи. Русия не можела да изпълнява в пълен обем доставките си за газ към Китай и молеше да купува от нас по 20 милиарда куб. метра годишно. „Ще може – каза си Бойко, - но на цена 485 долара за 1000 кубика. Колкото ние плащахме до 2015 г. И ако признаят, че Кирил и Методий са българи и че са взели от нас и християнството, и азбуката. Иначе – да плащат неустойки на китайците”.

Прегледа набързо останалите. Слава богу, повечето от тях бяха дреболии от рода Лозенград искаше автомагистрала до Царево, село Долно Уйно искаше църква. А управителят на област Кавала искаше помощ от масовата емиграция на англичани в топлите земи на Беломорието. Повечето били пияници, не работели и тежали на социалната система. Почти напълно я изсмукали. Бойко се почеса по главата. Поиска да викне социалния министър, но се сети, че Каролев го бе набил в ефир и пратил в болница само преди три дни. „Ще трябва да намерим решение с този наплив на англичани – помисли си Бойко. – Поне да бяха водопроводчици като поляците”. Емигрантите от Полша наистина пиеха, но работеха яко – и като водопроводчици, и като миньори в мините на Ковачки.

А и един протест трябваше да изслуша. Френският посланик щеше да му предаде нота на Ке д´Орсе, с която се протестираше срещу поведението на българския посланик в Париж Валери Симеонов. Той бил заявил по френския канал 5, че френското правосъдие е жива цигания. Това - по повод заводите „Рено”. Телевизия „Скат” ги бе купила законно, но френски съд бе уважил иска на бившите френски собственици и им бе върнал заводите. „Ще му тегля една майна – каза си Бойко. - Франция най-сетне трябва да разбере, че в ЕС сме равни, но някои са по-равни. Все пак ние сме велика сила, а не Франция, и ако много знаят, няма да им предадем двете ядрени подводници, дето им ги строим във Варна. Имаме пари да им платим неустойката. Ще ги зачислим в нашия беломорски флот”.

След това се протегна в леглото. Поне вечерта щеше да бъде забавна: „Левски” щеше да играе финал за Шампионската лига с „Челси”. Резултатът бе ясен: Абрамович предложил на Батков 5 млн. паунда „Левски” да не бие с много унизителен резултат – с 2:1, най-много с 3:1, а не с обичайните си резултати 7:0, 6:1, 5:0 и т.н.

Бойко взе чашата с кафето и отпи първата глътка. До листа с програмата стоеше лист с текст, представен му за одобрение от Веждичката – културния министър. Текстът бе за плочата, която щеше да стои над централния вход на реставрираната Голяма базилика в Плиска – най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове „Построена в 866–870 г. от цар Борис–Михаил и възстановена от Президент Бойко Борисов”. Борисов допълни: „в 2015–2019 г.”. „Поради фамилията, може след време да помислят, че съм му син – рече си Бойко. – „Добре е да се съчетае освещаването й с откриването на автомагистрала „Хемус”. Лилито Павлова и този път се беше справила навреме.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tarbox

    3 2 Отговор
    Перфектно! Поздравления за професора, отлично познаване на историята на България, свежо навързване на хора, факти и събития!
  • 2 Стамболов

    2 2 Отговор
    България на три морета-това не е невъзможно.Само че трябва да възкръсне Самуил или Симеон.Мечтите са хубаво нещо.
  • 3 Хан Аспарух

    3 1 Отговор
    Голям!!! Свеж полъх в студената зима.
  • 4 todor

    5 2 Отговор
    браво от двадесет години си мечтая за такъв президент.
  • 5 Уинстън Чърчил

    3 3 Отговор
    Да благодарим на проф. Божидар Димитров за хубавото чувство за хумор, което има. Разказът звучи като английски виц.
  • 6 Българина

    3 1 Отговор
    За добро или лошо има доста истини и само от нас зависи кое няма да се случи. Пиша "кое няма" вместо кое "ще се случи" защото по често съсипваме готовата работа!

    И още нещо Важно:
    Артистите са без значение, важно е филма да е по горния сценарии!
  • 7 Велик

    3 2 Отговор
    Браво професоре. Затова си уважаван, защото имаш глава, която има мисли.
    Весела Нова година!
  • 8 Сурвакар

    0 1 Отговор
    По Коледа мечтите се сбъдват, професоре, но Коледа отмина...
    Хайде, и усмихната Нова година ни стига!
  • 9 тошибиян

    2 3 Отговор
    много кофти сценаро много....а може още тези дни да има обръщение към стадото от телевизора което гласи

    с дълбоко прискурбие съобщаваме 4е ненадейно ни напусна вожда на стадото главната тиква, погребението ще бъде на сметището до софия
    след което следват 3 дни небивали празници и веселби и държавата 4ерпия ядене и пиене 3 денонощия
  • 10 Бай Танас

    0 4 Отговор
    Ей този професор ли е какъв е незнам не спря да лиже г..а на тиквата
  • 11 kef

    1 0 Отговор
    нема ло6о само имената може да бъдат сменени
  • 12 Кадилак Елдорадо

    5 1 Отговор
    Божо Димитров е голям пич. Изкефи ме.
  • 13 отчаян

    4 1 Отговор
    аз пък виждам България потънала в заеми ,младите са избягали и всичко се руши,което ми изглежда доста вероятно ,няма да се учудя ако Местан е президент
  • 14 Шопа

    0 4 Отговор
    Бълнуването на един пияница!!!
  • 15 Ивайло Николов

    3 0 Отговор
    Не се знае дали България ще съществува като държава през тази година.С този прираст доста трудно.Иначе бат Божо както винаги си е пичага.
  • 16 Чичо гуй

    2 1 Отговор
    Аз пък виждам друг сценарии.
    България се преименува на М....лия,и в м....лския парламент ,медрешето ДПС ,състоящо се от българи и турци е взело 11%.
  • 17 мики

    2 3 Отговор
    това са блянове на един болен мозък гонещия го мъхморлук от поредния пиянски запой, професоре ,професоре как може даси толкова тъп, вземиси един прост човечец дати нале е малко ум в тъпата ти глава, Бойко одавна ни продаде и за нищо вече нему пука него го валнуват парите колко ще откабне за неговите шефове,а теса много алчни и подли, всеки в тая даржава си има шефове бори и Бойко и призидента всеки,а даржава няма, приятно посрещане на следващата година от един безцелен живот

    Коментиран от #29

  • 18 na koi mu puka

    1 0 Отговор
    abe golemi pesemisti ste zatova dyrjavata ni e na tova deredje.ako vsi4ki imaxa tazi ambiciq stranata ni sega da e napred v razvitieto ama nie sme prodajni duchici,i kato vi 4eta komentarite ,dobre 4e lukas ne e bylgarin 4e nqmache da ima filma mejduzvezdni voini.ot men tolkova aide 4ao.
  • 19 mediator37

    1 0 Отговор
    Браво! Много свежо четиво, развеселих се. Трябва да сме оптимисти.
  • 20 Даскал Петко

    0 0 Отговор
    Хаха, браво на Б.Димитров.
  • 21 Оптимистично

    1 0 Отговор
    Много ведро- Браво!
    На тези дето плюят - много сте се одупили,няма страшно ,Ванга е казала -Няма да изчезне България,ще дойде висок мъж от чужбина и ще оправи страната.Но не е Борисов-но не може да се отрече,че Бойко си е българин , по-патриот от ония преди него!
    Хайде наздраве!
  • 22 гостчо

    1 1 Отговор
    Каквато Тиквата, такъв и Слагача! Тоя си търси някакво по видно място в новия кабинет!
  • 23 Празнуващия

    0 0 Отговор
    Много хубаво четиво, накараме наистина да се забавляван.
  • 24 Амин

    0 0 Отговор
    Освен едно - Амин - какво, друго може да кажем.?.
  • 25 бай хой

    0 0 Отговор
    Добре написано. А дано, но на дали.

    Сякаш че не самата тиква предаде концесиите на окупаторите.

    И 10 океана с газ да се открият мутрата предварително ги е харизала на терористите.
  • 26 ишг

    0 0 Отговор
    за момент си помислих, че утре е 1 април, а не 1-ви януари! Уникални фантасмагории! Кой ще пусне такава въшлива държава да експлоатира собствен нефт и газ!?! Хамериканците веднага ще ни демократизират! А пък за територии да не говорим! Единственото реалистично е Боцето да стане президент....ама на парламентарна република
  • 27 жф

    0 0 Отговор
    Боцето патриот..........муахаххаххаа.....само гледа да си пълни банковите сметки
  • 28 pongo

    0 0 Отговор
    Това за изконните български земи най ми харесва... Може да е блян, но има някаква малка искрица надежда поне за Македония и Западните покрайнини. Стига тамошните "македонци", т.е. българи да го желаят...
  • 29 Кадилак Елдорадо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "мики":

    Госпожата в училище не ти ли е казвала, че се слагат точки, запетайки и други препинателни знаци? Преди да даваш оценка на Министър председателя /който и да е той/ и на един Професор, вземи се потруди и се научи поне да пишеш.
  • 30 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    Що не си гледаш досегашната история,никой не те иска в управлението на България и едва ли искат да чуват от тебе нови истории освен старите.Стой си в НИМ и дерзай за бъдещето,но не това което си сънувал.Няма как да се случи разширяването на България,най добре познаваш историята и никой не ще го позволи от Великите сили и още много друго,това е самата действителност в която са ни вкарали политическите ни патриоти от време оно до сега
  • 31 Монго

    0 0 Отговор
    Ми майтапско е, к*во го дърлите професора.
  • 32 baga

    1 0 Отговор
    2020 az vijdam 4e nqma da bada jitel na tazi mutrinska darjava,az da rabotq kato ahmat i da mizeryvam tova go nqma v evropa
  • 33 gost

    0 0 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 34 Big Ben

    2 0 Отговор
    Ей хора , днес е 31,12 празничен, почивен ден !Стоя си сутринта и се чудя с кой да ида да пия едно кафе ! Брат ми в Лондон майка ми в Германия, братовчедите ми в Испания много приятели скоро заминаха също - кой,в Германия ,друг в Англия ,други станаха тираджии и пак са по Европата ! Натъжих се ! Чудя се аз какво правя още тук ???? Казват че "камъка си тежи на мястото" ,демек тук в България ,където са всичките познати приятели и роднини - ама тук никой не остана !!! Сега посрещам нова година само с баба и дядо дето са на по 80г, добре, че поне тях ги има , но скоро и аз изчезвам от милата ни родина ,че до 2020 невиждам бъдеще тук !! Весело посрещане на новата 2015г !
  • 35 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    Г-н БОЖИДАР ДИМИТРОВ,Ние сме група от хора реализирали се положително в живота!Регистрацията ИРАКЛИ ни дава възможност
    да наблюдаваме движението на имоти в САЙТ №1!.....................
    Вие господин професоре за НАС сте личност за пример!Многократно
    сме използували вашата фраза:"Ш.....н народ"с цел малко да се
    усети народа!,но за съжаление не се получава!Искаме на 01.01.2015 год.да Ви пожелаем ЗДРАВЕ и да благодарим,че Ви има
    пожеланието е от О.З. МНО и МВР
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 cankom93

    0 0 Отговор
    Ми професоре те нещата са долу-горе така наистина.Има резон!
  • 38 Dumanov

    0 0 Отговор
    Нали бяхте приятели с Бойко бе, ченге? Изобщо не ме учудваш.