80 036 38

България, 1 януари 2020 година

Научно-фантастичен новогодишен разказ от проф. Божидар Димитров

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Бойко Борисов се събуди, както винаги в 6 часа. Погледна електронния секретар – 1 януари 2020 г. Не му се ставаше, но нямаше как – на масата освен половинлитрова чаша димящо турско кафе, го чакаше и дълъг лист с програмата за деня. Осемнайсет точки бе тази програма и като шеф на президентска република трябваше да я изпълни. „Мамка му на този главанак Божидар Димитров, дето го послушах и направих референдум за смяна на формата на управление. Ако бях президент на парламентарна република, сега щях да се будя в някоя от ловните хижи на Емо Ротманса или на Миро Мършата. И никаква работа. А сега - 18 точки в програмата”.

Първата бе среща с областния управител на Охридска област Красимир Каракачанов. Знаеше защо го търси. Щеше да иска пари за лагерите за бежанци. След като през 2015 г. в Черно море, в периметрите „Кан Аспарух” и „Терес”, бяха открити огромни количества газ и нефт, с които България, освен че задоволи нуждите си и започна да изнася, средната работна заплата стана 5500 евро и страната ни стана привлекателна за бежанци от цял свят. Отгоре на всичко, чрез референдуми, подобни на шотландския и каталонския (само че успешни) към България се бяха присъединили през 2018 г. Македония, Поморавието и Западните покрайнини, Северна Добруджа и Северна Гърция със Солун барабар и Одринска област до Чаталджа. „Добре, че референдумът в Истанбул не успя - какво щях да го правя този 25-милионен град. Пък и щях да се скарам с моя приятел Ердоган, той едвам преглътна отпадането на Одринска област от Турция” – каза си наум Бойко. Наум, защото знаеше, че го записват – всичко, което кажеше на глас, се появяваше всяка сряда в „Галерия”. Цецо Цветанов се скъсваше от работа да открие записвачите и все не успяваше.

Бойко погледна отново листа с програмата. Втората среща бе с шефа на „Газпром”, долетял внезапно в България вчера. И тук знаеше за какво става дума. Путин му се бе обадил по телефона снощи. Русия не можела да изпълнява в пълен обем доставките си за газ към Китай и молеше да купува от нас по 20 милиарда куб. метра годишно. „Ще може – каза си Бойко, - но на цена 485 долара за 1000 кубика. Колкото ние плащахме до 2015 г. И ако признаят, че Кирил и Методий са българи и че са взели от нас и християнството, и азбуката. Иначе – да плащат неустойки на китайците”.

Прегледа набързо останалите. Слава богу, повечето от тях бяха дреболии от рода Лозенград искаше автомагистрала до Царево, село Долно Уйно искаше църква. А управителят на област Кавала искаше помощ от масовата емиграция на англичани в топлите земи на Беломорието. Повечето били пияници, не работели и тежали на социалната система. Почти напълно я изсмукали. Бойко се почеса по главата. Поиска да викне социалния министър, но се сети, че Каролев го бе набил в ефир и пратил в болница само преди три дни. „Ще трябва да намерим решение с този наплив на англичани – помисли си Бойко. – Поне да бяха водопроводчици като поляците”. Емигрантите от Полша наистина пиеха, но работеха яко – и като водопроводчици, и като миньори в мините на Ковачки.

А и един протест трябваше да изслуша. Френският посланик щеше да му предаде нота на Ке д´Орсе, с която се протестираше срещу поведението на българския посланик в Париж Валери Симеонов. Той бил заявил по френския канал 5, че френското правосъдие е жива цигания. Това - по повод заводите „Рено”. Телевизия „Скат” ги бе купила законно, но френски съд бе уважил иска на бившите френски собственици и им бе върнал заводите. „Ще му тегля една майна – каза си Бойко. - Франция най-сетне трябва да разбере, че в ЕС сме равни, но някои са по-равни. Все пак ние сме велика сила, а не Франция, и ако много знаят, няма да им предадем двете ядрени подводници, дето им ги строим във Варна. Имаме пари да им платим неустойката. Ще ги зачислим в нашия беломорски флот”.

След това се протегна в леглото. Поне вечерта щеше да бъде забавна: „Левски” щеше да играе финал за Шампионската лига с „Челси”. Резултатът бе ясен: Абрамович предложил на Батков 5 млн. паунда „Левски” да не бие с много унизителен резултат – с 2:1, най-много с 3:1, а не с обичайните си резултати 7:0, 6:1, 5:0 и т.н.

Бойко взе чашата с кафето и отпи първата глътка. До листа с програмата стоеше лист с текст, представен му за одобрение от Веждичката – културния министър. Текстът бе за плочата, която щеше да стои над централния вход на реставрираната Голяма базилика в Плиска – най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове „Построена в 866–870 г. от цар Борис–Михаил и възстановена от Президент Бойко Борисов”. Борисов допълни: „в 2015–2019 г.”. „Поради фамилията, може след време да помислят, че съм му син – рече си Бойко. – „Добре е да се съчетае освещаването й с откриването на автомагистрала „Хемус”. Лилито Павлова и този път се беше справила навреме.   

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Tarbox

  3 2 Отговор
  Перфектно! Поздравления за професора, отлично познаване на историята на България, свежо навързване на хора, факти и събития!
 • 2 Стамболов

  2 2 Отговор
  България на три морета-това не е невъзможно.Само че трябва да възкръсне Самуил или Симеон.Мечтите са хубаво нещо.
 • 3 Хан Аспарух

  3 1 Отговор
  Голям!!! Свеж полъх в студената зима.
 • 4 todor

  5 2 Отговор
  браво от двадесет години си мечтая за такъв президент.
 • 5 Уинстън Чърчил

  3 3 Отговор
  Да благодарим на проф. Божидар Димитров за хубавото чувство за хумор, което има. Разказът звучи като английски виц.
 • 6 Българина

  3 1 Отговор
  За добро или лошо има доста истини и само от нас зависи кое няма да се случи. Пиша "кое няма" вместо кое "ще се случи" защото по често съсипваме готовата работа! И още нещо Важно: Артистите са без значение, важно е филма да е по горния сценарии!

 • 7 Велик

  3 2 Отговор
  Браво професоре. Затова си уважаван, защото имаш глава, която има мисли. Весела Нова година!
 • 8 Сурвакар

  0 1 Отговор
  По Коледа мечтите се сбъдват, професоре, но Коледа отмина... Хайде, и усмихната Нова година ни стига!
 • 9 тошибиян

  2 3 Отговор
  много кофти сценаро много....а може още тези дни да има обръщение към стадото от телевизора което гласи с дълбоко прискурбие съобщаваме 4е ненадейно ни напусна вожда на стадото главната тиква, погребението ще бъде на сметището до софия след което следват 3 дни небивали празници и веселби и държавата 4ерпия ядене и пиене 3 денонощия
 • 10 Бай Танас

  0 4 Отговор
  Ей този професор ли е какъв е незнам не спря да лиже г..а на тиквата
 • 11 kef

  1 0 Отговор
  нема ло6о само имената може да бъдат сменени
 • 12 Кадилак Елдорадо

  5 1 Отговор
  Божо Димитров е голям пич. Изкефи ме.
 • 13 отчаян

  4 1 Отговор
  аз пък виждам България потънала в заеми ,младите са избягали и всичко се руши,което ми изглежда доста вероятно ,няма да се учудя ако Местан е президент
 • 14 Шопа

  0 4 Отговор
  Бълнуването на един пияница!!!
 • 15 Ивайло Николов

  3 0 Отговор
  Не се знае дали България ще съществува като държава през тази година.С този прираст доста трудно.Иначе бат Божо както винаги си е пичага.
 • 16 Чичо гуй

  2 1 Отговор
  Аз пък виждам друг сценарии. България се преименува на М....лия,и в м....лския парламент ,медрешето ДПС ,състоящо се от българи и турци е взело 11%.
 • 17 мики

  2 3 Отговор
  това са блянове на един болен мозък гонещия го мъхморлук от поредния пиянски запой, професоре ,професоре как може даси толкова тъп, вземиси един прост човечец дати нале е малко ум в тъпата ти глава, Бойко одавна ни продаде и за нищо вече нему пука него го валнуват парите колко ще откабне за неговите шефове,а теса много алчни и подли, всеки в тая даржава си има шефове бори и Бойко и призидента всеки,а даржава няма, приятно посрещане на следващата година от един безцелен живот

  Коментиран от #29

 • 18 na koi mu puka

  1 0 Отговор
  abe golemi pesemisti ste zatova dyrjavata ni e na tova deredje.ako vsi4ki imaxa tazi ambiciq stranata ni sega da e napred v razvitieto ama nie sme prodajni duchici,i kato vi 4eta komentarite ,dobre 4e lukas ne e bylgarin 4e nqmache da ima filma mejduzvezdni voini.ot men tolkova aide 4ao.
 • 19 mediator37

  1 0 Отговор
  Браво! Много свежо четиво, развеселих се. Трябва да сме оптимисти.
 • 20 Даскал Петко

  0 0 Отговор
  Хаха, браво на Б.Димитров.
 • 21 Оптимистично

  1 0 Отговор
  Много ведро- Браво! На тези дето плюят - много сте се одупили,няма страшно ,Ванга е казала -Няма да изчезне България,ще дойде висок мъж от чужбина и ще оправи страната.Но не е Борисов-но не може да се отрече,че Бойко си е българин , по-патриот от ония преди него! Хайде наздраве!
 • 22 гостчо

  1 1 Отговор
  Каквато Тиквата, такъв и Слагача! Тоя си търси някакво по видно място в новия кабинет!
 • 23 Празнуващия

  0 0 Отговор
  Много хубаво четиво, накараме наистина да се забавляван.
 • 24 Амин

  0 0 Отговор
  Освен едно - Амин - какво, друго може да кажем.?.
 • 25 бай хой

  0 0 Отговор
  Добре написано. А дано, но на дали. Сякаш че не самата тиква предаде концесиите на окупаторите. И 10 океана с газ да се открият мутрата предварително ги е харизала на терористите.
 • 26 ишг

  0 0 Отговор
  за момент си помислих, че утре е 1 април, а не 1-ви януари! Уникални фантасмагории! Кой ще пусне такава въшлива държава да експлоатира собствен нефт и газ!?! Хамериканците веднага ще ни демократизират! А пък за територии да не говорим! Единственото реалистично е Боцето да стане президент....ама на парламентарна република
 • 27 жф

  0 0 Отговор
  Боцето патриот..........муахаххаххаа.....само гледа да си пълни банковите сметки
 • 28 pongo

  0 0 Отговор
  Това за изконните български земи най ми харесва... Може да е блян, но има някаква малка искрица надежда поне за Македония и Западните покрайнини. Стига тамошните "македонци", т.е. българи да го желаят...
 • 29 Кадилак Елдорадо

  0 0 Отговор

  До коментар #17 от "мики":

  Госпожата в училище не ти ли е казвала, че се слагат точки, запетайки и други препинателни знаци? Преди да даваш оценка на Министър председателя /който и да е той/ и на един Професор, вземи се потруди и се научи поне да пишеш.
 • 30 gospodinvie122013

  0 0 Отговор
  Що не си гледаш досегашната история,никой не те иска в управлението на България и едва ли искат да чуват от тебе нови истории освен старите.Стой си в НИМ и дерзай за бъдещето,но не това което си сънувал.Няма как да се случи разширяването на България,най добре познаваш историята и никой не ще го позволи от Великите сили и още много друго,това е самата действителност в която са ни вкарали политическите ни патриоти от време оно до сега

 • 31 Монго

  0 0 Отговор
  Ми майтапско е, к*во го дърлите професора.
 • 32 baga

  1 0 Отговор
  2020 az vijdam 4e nqma da bada jitel na tazi mutrinska darjava,az da rabotq kato ahmat i da mizeryvam tova go nqma v evropa
 • 33 gost

  0 0 Отговор
  БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
 • 34 Big Ben

  2 0 Отговор
  Ей хора , днес е 31,12 празничен, почивен ден !Стоя си сутринта и се чудя с кой да ида да пия едно кафе ! Брат ми в Лондон майка ми в Германия, братовчедите ми в Испания много приятели скоро заминаха също - кой,в Германия ,друг в Англия ,други станаха тираджии и пак са по Европата ! Натъжих се ! Чудя се аз какво правя още тук ???? Казват че "камъка си тежи на мястото" ,демек тук в България ,където са всичките познати приятели и роднини - ама тук никой не остана !!! Сега посрещам нова година само с баба и дядо дето са на по 80г, добре, че поне тях ги има , но скоро и аз изчезвам от милата ни родина ,че до 2020 невиждам бъдеще тук !! Весело посрещане на новата 2015г !
 • 35 Иракли Иракли

  0 1 Отговор
  Г-н БОЖИДАР ДИМИТРОВ,Ние сме група от хора реализирали се положително в живота!Регистрацията ИРАКЛИ ни дава възможност да наблюдаваме движението на имоти в САЙТ №1!..................... Вие господин професоре за НАС сте личност за пример!Многократно сме използували вашата фраза:"Ш.....н народ"с цел малко да се усети народа!,но за съжаление не се получава!Искаме на 01.01.2015 год.да Ви пожелаем ЗДРАВЕ и да благодарим,че Ви има пожеланието е от О.З. МНО и МВР
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 cankom93

  0 0 Отговор
  Ми професоре те нещата са долу-горе така наистина.Има резон!
 • 38 Dumanov

  0 0 Отговор
  Нали бяхте приятели с Бойко бе, ченге? Изобщо не ме учудваш.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.