Last news in Fakti

16 Март, 2015 14:39 3 390 9

България - страната, в която нищо не се случва

  • българия-
  • страната-
  • нищо не се случва
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на зимния туристически сезон, отново се създаде патова ситуация за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Вече месеци продължава медийната война между привържениците на модернизацията на ски зоната и зелените неправителствени организации, коментира в. "Преса.

В познатия от почти 25 години стил, държавата стои като ням свидетел на бурните дебати. Администрацията не казва нито „да“, нито „не“ по казуса. Двамата министри , на туризма и спорта -  Ангелкова и Кралев са „за“, но другият важен фактор, министърът на околната среда, инцидентно хвърля клиширани фрази за баланса и разбирателството между страните. Министър председателят, който има последната дума, в характерния  си стил  подава разнопосочни сигнали. Веднъж подкрепя митингите на хората от Банско, друг път  се стряска от заплахите на еколозите за протести и им се обажда, за да им дава отчет. Някои от малките групи в парламента с декларации изразиха становища „за“ развитие на зимния туризъм. Големите партии като БСП и ДПС мълчат. Реформаторите в лицето на Радан Кънев са „против“, но „гражданите“ на Кунева  подкрепят. Единствено ясна  и категорична позиция има председателят на парламента Цецка Цачева. Тя се застъпи преди 2 години и оттогава прави последователни изказвания  по темата.

Скандалите около изграждането на втора кабина в Банско са социално политически феномен. В разгара на кризата в международните отношения заради Украйна, у нас никой не говореше за 19 часовите преговори между Меркел и Путин, а темата на темите беше, да има или не втори кабинков лифт. Разправиите около Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас- Александруполис и Набуко бледнеят в сравнение с провокираните  вече 5 години скандали около лифта. През това време не само в традиционните туристически дестинации, но и в  съседните ни страни се изградиха стотици ски съоръжения и писти. Конкуренцията  в летния и зимния  туризъм, е убийствена. Държавите дават милиони за реклама.Звездата на CNN Ричард Куест промотира Македония . С държавно финансиране в Турция се изграждат 4 зимни курорта. Сърби, румънци, косовари са разбрали ползите от зимния туризъм и го развиват по всички начини. На фона на тази агресивна политика, нашата администрация спи дълбок зимен сън. Пробужда се за малко, когато има стартове за Световната или Европейската купа в Банско, Боровец и Пампорово, след което отново заспива.

Вместо да заеме ясна и категорично позиция, Министерският съвет непрекъснато отлага решаването на проблема. Разбира се, ще отложи и този път. Вече е абсурдна ситуацията, в която цялата държавна машина не може да вземе решение по един толкова елементарен проблем като изграждането на 1 доказано необходим лифт. Явно, така е по-лесно. Зимата ще свърши, зелените, макар  малобройни и разделени, ще се кротнат, напролет ще се занимаваме със снеготопенето и опасността от наводнения. На фона на проетно летните проблеми  никой няма да се сеща за ските и планините. Това се случва всеки път, докато бракониерите секат милиони кубици дървен материал из горите. Безработните от планинските региони отново ще тръгнат да събират гъби и билки, какъвто е бил поминъкът преди стотици години. Всяка година, през юли и август се случват горски пожари. Миналото лято изгоряха 200 хиляди декара, най-вероятно запалени от горската мафия,  местните хора и държавата гасиха с цената на човешки животи и много средства, а еколозите не  заплашиха с нито един протест заради унищожените гори.

Така ще продължим до следващия зимен сезон, когато отново ще започнат разправиите, дали е толкова голямо зло  да се отсекат 1000 дървета за изграждане на лифт или не.

Вече става очевидно, че проблемът изобщо не е в отсичането на дърветата или в защитеността на Пирин от Юнеско. Явно има някакви други  причини, които никой  не назовава. Крайно време е да започнем да питаме, защо  администрацията абдикира от задължението си да поема отговорност и да взема решения. Какви са истинските причини министри и управляващи да се гънат срещу заплахите на хора, спечелили едва 0,6 процента на последните избори. Обществото и местните хора във всички планински региони искат да знаят истината. А тя явно е такава, че никой не иска да говори за нея.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Не е новост! България - 500 години под турско робство / сега му казват присъствие / и се е запазила като народност!!!Да не споменаваме и византийското ... явно силата на българина е в това да си трае с наведена главица!!!От векове - за векове ... и нищо не се случва...народа спинка здраво и чака помощ свисше ... ама нямаааа!!!Е нищо де ... чудеса са ставали и ще стават !!!
  • 2 Румен Янев

    2 0 Отговор
    бягайте от тука
  • 3 123456677889900

    0 0 Отговор
    Бягайте от милиционерско-м...лската ,,монархия,,
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    "Каймака"на народа замина!Тук останаха много умни политици и много глупав народ!
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Най-лесно е да се избяга.
    Не е това решението, територията ни е хубава и приятна, но управляващите не са. Трябва не само простолюдието да населява България, а и умните,интелигентни хора наред с тях.
    Трудно е, но и тук може да се живее добре, отнема повече сили и не лесно, но ние сме българи и които трябва да си живеят в държавата и да я правят по-добра за живот, не да чакаме някой управник да я направи.
    Много може да се постигне само с добра воля и желание за промяна.
    Защото ако навремето всички будни хора са избягали, както съветват предходните, то и до днес сме щели да сме под търско робство, замислете се. Трябват жертви, трябва морал и борба.
  • 6 Генков

    0 0 Отговор
    Чака се рушвет...
  • 7 Бай Манол

    0 0 Отговор
    Очевидно поръчкова статия в интерес на Банско-ненаситното лоби! Дайте сега да се награбим, пък природата - е.али сме й м...та!
  • 8 рр

    0 0 Отговор
    Стига с този негативизъм към развитието на ски зоните и ски туризма.
    Появи ли се инвеститорски интерес за развитие на ски зона в Пирин,
    Рила, Родопите,Стара планина, шепа самозвани еколози/ бих казал атентатори/ скачат започват да саботират всяка инициетива.Крайно време е общество и правителство да спрат да обръщат внимание на шепа българомразци.
  • 9 Монго

    0 0 Отговор
    Напротив, в България се случва нещо, краде се, докато ние се правим, че не се случва нищо.