Last news in Fakti

3 Септември, 2011 01:20 2 490 0

Ключът към успеха е стабилна икономика и силен туризъм

  • индонезия-
  • бали-
  • икономика-
  • туризъм-
  • криза
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пазарът на недвижими имоти в Индонезия като че ли устоя най-силно на последствията от световната икономическа криза в азиатския регион. Това се дължи главно на два фактора – постоянен ръст на търсенето и стабилна политическа система. Единственото по-сериозно ограничение е забраната за покупка на имоти от чужденци.

„Поевтиняването на жилищата с около 10% през 2008 г. доведе до стабилизиране на сегмента в периода 2009-2010 г. Преди три години спадът беше продиктуван от ограничения за покупка на земя от чужденци, слабо развит ипотечен пазар, неясна икономическа политика и липсата на надеждност върху правото на собственост” е коментарът на анализатори. Темпът на поскъпване остана слаб благодарение на интензивното строителство, особено в големите градове. Дефакто докато в държави като Испания, ОАЕ, Черна Гора и България жилищата поевтиняваха, в Индонезия те останаха стабилни. По данни на консултантската компания Colliers International, в Джакарта средната цена на квадратен метър е била 1200 EUR.

Основният фактор за ръст в търсенето е увеличения туристически поток. Страната се посещава най-много от японци и австралийци. Американците, които активно инвестират в имоти зад граница, съставляват едва 4% от всички реализирани сделки с чужденци. Друг плюс за стабилния пазар на недвижими имоти е, че в Индонезия нямаше политически сътресения, подобно на такива в Тайланд и Малайзия. Средният ръст на брутния вътрешен продукт достигна 6.2% в периода 2007-2008 г, седем години след края на азиатската криза. Постепенно расте и темпът на строителството и през следващите две години ще достигне 120 000 нови жилища.

С какво привлича Индонезия? На първо място това е бързо развиващата се икономика. Ръстът на БВП стимулира повишаването на цените на имотите. Високият интерес към покупка се стимулира от силно развитата туристическа индустрия. Също така цената на строителните материали и работна ръка не са високи. Единственият минус са съществените ограничения при покупка на имот от страна на чужденци. Все още не се е знае кога ще бъде решен въпросът с разширяване правата на чужди граждани да придобиват индонезийска недвижимост. Покупка може да се реализира или чрез създаване на фирма, или при сключване на договор за дългосрочна аренда. Освен това юридическо лице може да купи само един имот. Ограничения съществуват и при покупката на земя. Тя не може да се купи, а само да се отдава под аренда.

Друг важен момент, на който чужденците трябва да обърнат внимание е до каква степен е сигурно, че имотът, който купуват сега ще поскъпне през следващите две години. Ако са налице и най-малки индикации, че дадения вид имот ще загуби от стойността си е по-добре да не се купува, тъй като темпът на поскъпване ще е много по-бавен, отколкото би бил в Европа. Като защитна мярка е добре чуждестранните клиенти да се насочват към големи градове като Джакарта например.

Сред чужденците най-популярното място за покупка на имот е остров Бали. Главно се предлагат едноетажни малки къщи. От 2004 г. досега цените на имотите там са се повишавали средно с 13% годишно. Някои чужденци предпочитат да си купят парцел и сами да построят къща, тъй като качеството на готовите имоти не е много високо. Все пак, решилите да купят луксозен имот от първичния пазар ще трябва да отделят около 110 000 EUR. Такава е цената за къща от 100 кв.м, разположена в нов петзвезден комплексна брега на океана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА