Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 11:25 3 809 15

Какво демонстрира Борисов?

  • демонстрира-
  • борисов-
  • милен ганев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Когато има проблем с руски проекти, ние съдействаме незабавно и затова сме в съдилищата за АЕЦ "Белене" и вероятно ще ни съдят и за "Южен поток", и за "Бургас – Александруполис". Спираме руски самолети, спираме и три руски проекта, и това ако не са ви партньорите, кои са", каза Борисов в понеделник по време на конференция, организирана от Американската търговска камара. 

Този цитат бързо стигна до външния министър на Русия Сергей Лавров и явно го сащиса.

„Просто е поразително как хората не се срамуват от такива изявления. Бих се срамувал пред избирателите и пред страната си”, реагира веднага Лавров.

Какво демонстрира Борисов? Импровизиран опит за висша дипломация? Правешка хитрост за извличане на някаква файда? Или просто допусна досаден гаф в опита си да отбие номера като каже нещо, след като така и така е отишъл на конференцията? Май от трите по малко. Защото той в две изречения даде хляб за толкова многопластови тълкувания, че би хвърлил в смут всеки намръщен анализатор. Първо, Борисов декларира, че сме съвършеният лоялен партньор на САЩ. Поднесено обаче някак троснато и с ясно доловим упрек. В същото време ни представи за жертва, поради някои важни детайли на партньорството ни, които носят загуби. „Спираме руски самолети, спираме три руски проекта…“. Стилът не ви ли напомня на „Правиме ви зали, правиме ви детски градини…“. 

Премиерът хем се хвали, че сме спрели проектите, хем жали за тях. Съмнявам се, че не му се е искало да утоли нагона си към рязане на ленти и с няколкото руски проекта? И, разбира се, срещу това да влязат немалко пари у нас. Напротив. Преди участието си в прословутата конференция Борисов бе заявил на предизборна среща в Добруджа: Ако не бяхме паднали от власт, Южен поток вече щеше да се строи. 

А сега де…Вместо това, стана точно обратното. Не само, че проектите „изгоряха“ и не станахме партньори с руснаците, ами за десерт ни казаха да им наложим и санкции. Мечките в Камчатка така и не ги усетиха, за разлика от  нашите селскостопански производители и туроператори. За капак наистина могат да ни осъдят. 

Възмущението на Сергей Лавров е обяснимо. Притеснение обаче би трябвало да има по-скоро у американската страна. Подобни изказвания само на първо четене могат да се окачествят като антируски. По-скоро те биха засилили антиамериканските настроения у нашето население. Това става бързо, лесно, но няма да е много вкусно за някои. Дали Борисов го съзнава или не? Можем ли да твърдим, че му е все тая? Нали освен на автентично десен, усърдно гради образ и на непоколебим антикомунист. Между последното и русофобията обаче днес е поставен знак на равенство. Съответно, между русофилията и комунизма. В това отношение, както и в много други, се върнахме на изходната позиция от началото на 90-те - картата с черепите, „БСП в Сибир“ и пр. оказали се непродуктивно попилени емоции. Въпреки, че когато се налага, напомня за убития от комунистите свой дядо, на Борисов някак не му иде отвътре да бъде русофоб от актуален вид. В тази роля видимо по-добре се справя г-н Плевнелиев. По-скоро го е яд, че тежката ни политическа зависимост ограничава възможностите, които поне на хартия има министър-председателят на една суверенна държава. Особено при рейтинг като неговия и "нарисувани" изборни победи в обозримо бъдеще. Някак напомня късния Живков, доколкото са верни приказките, че осъзнавайки неизбежния крах на "недоносчето", Тато планирал да измени курса, като въведем "немския модел". Знаейки прекрасно, че никой няма да му го позволи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 008

    1 1 Отговор
    Много точен коментар.ББ е тежък клиничен случай.

    Коментиран от #2

  • 2 667

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "008":

    халал да ни е .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хитър Петър

    1 1 Отговор
    Добър или лош, умен или глупав, все едно ! На изборите пак ще сте в кюшето, червени ! :)))))
  • 5 Бай хой

    0 1 Отговор
    Тоя не се ли закле да работи само в полза на България.

    Сега признава че е загърбил Българските интереси за сметка на чужди.

    Поредният тиквен престъпен акт.
  • 6 комунист

    2 0 Отговор
    Бойко е прав защо руските цървули ни продават скъп газ като са ни ужким братя.но те не са те от кремъл са българомразци и всячески се стремят да не разработим собствените си находища на петрол и газ
  • 7 Hinov

    2 0 Отговор
    Аз се гордея, че има премиер на България, който казва това. Няма по-лоша страна за нас от Русия

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Пеци Бекинажа

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Hinov":

    То и в Конго не е много шик
  • 9 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Hinov":

    Да много е лоша Русия за българите от турски произход. Нали Русия ни освободи от турско робство а по-късно и от хитлеро-фашизма.

    Как няма да е лоша когато през ПСВ сме в съюз с поробителката турция срещу освободителката Русия. Тогава Българите сме предадени от кобургите и назначените от тяхполитици и управляващи. Биха ни заслужено.

    Лоша е и през ВСВ когато с фашистите отново сме против Русия. Пак на неправилната страна. И въпреки това СССР ни помага от една разорена от войната страна да изградим мощна индустрия, развито селско стопанство, стабилна икономика, безплатно образование и здравеопазване, най-мощната в региона армия.

    И сега благодарение на национални предатели отново сме вкарани в същият филм и отново на грешната страна.

    Каква злоба и човеконенавист трябва да има някой за да затрива собствената си Родина само и само да навреди на някой друг.
  • 10 АРИАНА

    2 0 Отговор
    До Номер 9 "Бай незнайно Кой/Хой" ... Имали сме мощна индустрия и "най-мощната в региона армия", благодарение (с извинение от мен към здравомислещите българи!) на СССР! 100 000 хиляди хрантутници, които редовно си отлежаваха, крадяха перфектно керосин, нафта, бензин и каквото им хрумне и се пенсионираха с 20 заплати от Държ. бюджет, за да заемат после някое място като охранители по банките плюс пенсиите...(а от другата страна крадат техни колеги - пак бивши ченгета и ВКР-та...малко скъпичко, а? Мощна индустрия? Я подледни какво държиш в ръката си, Бай Хой...може би NOKIA. Произведена във поробвана не един път от Русия малка Финландия. И ми назови нещо, произведено от руснаци, което да е някъде около теб! А, АЕЦ! Че това го имат и други и то без мръсна комунистическа корупция...Бай-Бай! "По путьом идет путетупкатель" - "валяк" на руски. Нямам руска клавиатура, сори. Имам предвид Путин, който е на път да смаже като валяк всичко разумно, останало у руснаците.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 ИвановСтава въпрос за отдавна разкрита

    0 0 Отговор
    Става въпрос за отдавна разкрита нагла анти руска и анти българска спец разработка целяща да остави без приятели Москва и да смачка индустриите на най верните народи родствени на руския../Bulgaria и Украina//

    Техника обемно обсебване и последвало "Глубоко пси препрограмиране" Длъжностни лица Кириенко и екипа на Газпром. огледайте снимки виждат се специфични увреждания от спец наркотици и постоянно следене ..
    Едните нагло вдигнаха цените на ГАЗ та до напълно неизгодни за най верните народи тези на Украйна и Bulgaria..У нас бяха обработени Овчаров ,Добрев Делян и Други а в Киев Юлия Тимошенко в Москва Путин..
    Целта бе да се намрази Московията от Братя славяни...
    От Белене взеха оборудване вкл реактор и парогенератори за около два билиона живи евра по цени на Уестинг хаус за такива със същата мощност. Разрушиха реакторно отделение и машинна зала за около един билион живи евра и някой е взел още един билион.. На лице няма нищо освен една грозна рисунка на два недопустими ядрени блока привързани край морето кермандек на МАРс вероятно правена от наркомани,..
    razrabotkite се дирижират от обемно обсебени и специално наркоманизирани от извънземни наркомани американски диверсанти..
  • 12 Зверски ни ограбихаГолемия майтап видях

    2 0 Отговор
    Големия майтап видяхме на среща в Хотел София където обемно обсебени от Атомстройекспорт на машинен английски набутваха всички българи знаещи англииски в зоната на сладките безобидни ядрени реакторчета които само след четири годинки ще почнат да бълват по милиарди киловатчаси електроенергия..
    Методът "Глубоко пси препрограмиране и обемно обсебване обаче не подейства на над 80% от нашенци в залата поради незнание на машинен английски..

    Пак част от тази прецакваща нашите братски народи акция бе убеждението че след като похарчи над 100 000 000 000 живи долара Газрпом щял да стане независим от Нафтогаз киев...
    По този повод через диверснатите от САЩ внушили ..че требе да се изгради непременно" Южнио поток "" през най рисковите зони на най строго охраняваното море в света Черно море. на глубина до более 2000 метра..

    КОйто знае качеството на Москва и нейните компанни може да си представи как се ремонтира тръба на две иляди метра и колко милиарда куб метра газ ще улезнат у морето докато се сопре кранчето.....
  • 13 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "АРИАНА":

    Иранке ми сега по добре ли ти е като ни крадът от австрия германия, чехия и най-много от сащ.


    Какво се изгради за последните 26 години. Какво се разгради и унищожи знаем и ще кажем на децата си да знаят кой унищожи България.

    Каква наглост да говорят простотии за кражби, когато държавата е съсипана тотално..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 путетъпкател

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "АРИАНА":

    Валяк на руски е "каток" на мама умника.